Pages

Thursday 13 December 2012

NASI TOMATO

NASI TOMATO 1
sumber : Lydia Honey

2 cawan beras basmathi - rendam + garam - 1 jam
2 sb minyak masak
1 sb minyak sapi
Rempah 4 sekawan
1 helai daun bay

1/2 bj bawang besar
3 ulas bawang putih
1 in halia
- kisar

1/3 st Arabic Mixed Spice
2 sb pes tomato
1 kiub ayam
2 1/2 - 3 cawan air panas

Tips masak nasi + rempah + susu - 1 air : 1 beras
- supaya nasi tak mentah, tutup rapat dengan foil supaya wap tak keluar selepas gembur nasi. Tutup periuk dan letak pemberat / lesung batu.
- jangan buka nasi hingga benar-benar masak.
- jangan terlebih kacau supaya nasi tak patah.


NASI TOMATO 2
sumber : Lydia Honey

2 cawan beras basmathi - rendam dalam air garam 1 jam, toskan
2 sb susu cair
1 bj tomato - dadu
1 sb tomato puri
1 sb minyak sapi
2 sb minyak masak
1/4 cawan kismis - rendam 10 minit dengan air panas mendidih

bahan tumis-
1 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1/2 in halia
- tumbuk
rempah 4 sekawan

bawang goreng
daun sup, daun bawang
kismis, gajus goreng



NASI TOMATO
sumber : Chef Joha

1/2 kg basmathi
2 bj bawang besar - hiris
10 bj bawang merah - hiris
1 botol kecil yogurt / 1 genggam gajus
2 tin tomato plum
2 bj tomato - dadu kasar
1 tin kecil tomato puri
3 tangkai daun ketumbar - potong kasar
1 genggam daun pudina

3 akar daun ketumbar
4 ulas bawang putih
- tumbuk lumat

rempah 4 sekawan
2 st jintan halus
2 st serbuk keumbar
2 st serbuk kari

5 sb bawang goreng
3 helai daun pandan
2 cawan stok daging/ayam
3 sb minyak masak + m/sapi + butter
garam

1. Tumis bahan hiris + bahan tumbuk + rempah 4 sekawan + daun pandan - hingga wangi
2. Masukkan tomato buah + tomato tin + yogurt + garam
3. Masukkn beras - kacau sekejap + daun pudina, daun ketumbar
4. Masukkan stok 600g - tutup periuk, alihkan ke rice cooker. Hidangkan dengan bawang goreng, daun ketumbar.



NASI AYAM SUP TOMATO
sumber : Mat Gebu

4 cawan beras basmathi - cuci, rendam 45 minit, toskan
4 cawan air
1 cawan susu sejat
1 cawan sup tomato HEINZ

6 - 7 ketul ayam bahagian dada dan peha
1 in halia
3 ulas bawang putih
- tumbuk
1 sb rempah kurma
- satukan dengan ayam, perap 1 jam

3 sb minyak sapi
2 heai daun pandan
1/3 cawan kismis
1/2 batang carrot - parut
garam
daun sup, daun bawang - hiris
bawang goreng

bahan tumis -
4 bj bawang merah - hiris
1/2 in halia - hiris
rempah 4 sekawan

Cara - caranya -

  1. Minyak sapi + bahan tumis + 1 helai daun pandan + ayam perap - gaul rata hingga ayam kecut + air - masak hingga kering sedikit.
  2. Masukkan beras + carrot - gaul sekejap, alihkan ke rice cooker
  3. Masukkan susu cair + air + sup tomato + daun pandan + garam - gaul. Tanak hingga nasi kering. Hidangkan dengan acar mentah + paceri.



NASI TOMATO AYAM
sumber : Ummi Zaihadi

3 cawan beras basmathi
2 1/2 cawan air
1/2 cawan susu cair
1 keping dada ayam - dadu

Bahan kisar -
4 ulas bawang putih
1 bj bawang besar
2 in halia

1 bj tomato - dadu
Rempah 4 sekawan

1/2 st serbuk jintan manis
1/2 st serbuk jintan putih
2 sb tomato puri
2 helai daun pandan
1 sb minyak sapi
daun pudina, daun ketumbar
kismis
garam.



NASI TOMATO SARDIN / TUNA

3 cawan beras
4 1/2 cawan air
1 tin sardin / tuna - asingkan sos
1 bj bawang besar - dadu
3 ulas bawang putih - tumbuk
1 in halia - tumbuk
2 bj tomato - dadu
5 sb sos tomato
1/2 peket serbuk rempah sup
2 st serbuk kunyit
Rempah 4 sekawan
garam, gula, perasa / kiub ayam
kismis, bawang goreng
daun sup
minyak sapi + minyak masak / planta

- sardin / tuna digoreng dulu barulah disumbat ke dalam nasi tomato.
- sebelum makan perah sedikit limau kasturi, makan dengan tomato salsa / acar mentah.