Pages

Saturday, 8 September 2012

SPICY SWEET AND SOUR CHILLI CRAB



SPICY SWEET AND SOUR CHILLI CRAB
sumber : Chef Joha

1.5 kg ketam - belah 2

bahan kisar -
1 bj bawang besar
2 ulas bawang putih
1 in halia
2 batang serai
3 sb cili kisar

3 sb sos tomato
1 tin nanas - dadu
1 cawan jus nanas
1 sb sos tiram
1 st kicap manis
garam, gula
1/2 st minyak bijan
daun ketumbar, bawang goreng

Cara penyediaannya -
  1. Tumis bahan kisar + sos
  2. Masukkan nanas - masak hingga mendidih + kicap manis + ketam - gaulkan dan tutup kuali sehingga masak.


GRILLED PRAWN WITH CORIANDER AND GARLIC BUTTER



GRILLED PRAWN WITH CORIANDER AND GARLIC BUTTER
sumber : Chef Joha

5 - 6 ekor udang harimau
2 ulas bawang putih - cincang
4 sb mentega - pukul hingga berkrim
1 st serbuk lada hitam
1 genggam daun ketumbar - cincang
garam secukupnya

Cara penyediaannya -
  1. Bersihkan udang, buang urat belakang belah jangan sampai putus
  2. Dalam mangkuk, gaulkan daun ketumbar + mentega + bawang putih + garam + serbuk lada hitam
  3. Sapukan pada bahagian belah udang. Bakar dalam oven 200c selama 8 - 10 minit.

FRIED BUTTER CALAMARI



FRIED BUTTER CALAMARI
sumber : Chef Joha

4 ekor sotong saiz besar - potong kecil, lap kering
2 cawan tepung jagung
1 st garam
2 sb gula pasir
1/2 st serbuk paprika
1/2 st serbuk kunyit
1 sb mentega
minyak untuk menggoreng

Cara penyediaannya -
  1. Satukan tepung + paprika + serbuk kunyit + garam + gula - gaul sebati
  2. Masukkan sotong dalam tepung + mentega. Panaskan minyak, masukkan sotong - goreng 8 - 10 minit.

OVEN BAKED SALMON WITH ROSEMARY AND GARLIC SPICES



OVEN BAKED SALMON WITH ROSEMARY AND GARLIC SPICES
sumber : Chef Joha

2 keping salmon steak
1 st dried rosemary
1 st bawang putih - cincang
secubit serbuk paprika
secubit serbuk jintan
secubit serbuk ketumbar
garam, lada hitam
minyak zaitun
~ Grill dalam oven 160c - 180c alas dengan foil. Bakar selama 20 minit. Hidangkan dengan mashed potato dan salad.


GRILLED SALMON WITH ASPARAGUS AND CREAMY LEMON SAUCE



GRILLED SALMON WITH ASPARAGUS AND CREAMY LEMON SAUCE
sumber : Chef Joha

2 keping salmon steak
garam, lada hitam
lemon hiris, tomato - hiasan
asparagus - celur

LEMON SAUCE-
2 sb unsalted butter
3/4 cawan cream
garam, jus lemon

Cara penyediaannya -
  1. Panggang salmon tanpa minyak, bahagian kulit di bawah selama 5 - 7 minit, terbalikkan bila kulitnya garing ( medium heat ), ketepikan.
  2. Asparagus celur + garam, tapis + butter, ketepikan.
  3. Dalam sauce pan, cairkan butter + cream - gaul rata + jus lemon + garam + serbuk lada hitam - renih selama 5 minit. Bila nak makan perahkan jus lemon atas ikan.

GRILLED DORY WITH ROSEMARY SPICE








GRILLED ROSEMARY WITH ROSEMARY SPICE
sumber : Chef Joha

2 keping fillet ikan dory
secubit paprika
secubit serbuk kunyit
secubit serbuk ketumbar
garam , lada hitam
minyak zaitun
~ grill dalam oven 180 - 200c selama 15 minit.


BREADED FISH AND CHIPS WITH SOUR CREAM




BREADED FISH AND CHIPS WITH SOUR CREAM
sumber : Chef Joha

1 kg fillet ikan

batter -
1/2 cawan tepung gandum
1 bj telur
1/2 cawan air A & W ROOT BEER / susu / air
garam
~ lap kering ikan + garam + serbuk lada hitam, ketepikan. Dalam mangkuk satukan garam + telur + sarsi root beer / air / susu - whisk

bahan untuk menggoreng -
3 sb serbuk roti - letak dalam dulang
ubi kentang - potong wedges ( rosemary spices )
minyak sayur
~ panaskan minyak secukupnya, celupkan fillet dalam batter dan selaputkan dengan serbuk roti - goreng. Dalam kuali lain goreng kentang.

SOS -
100ml / 1/2 kotak kecil whipping cream
1 sb mentega
1 sb tepung gandum
jus lemon, garam
~ cairkan mentega + whipping cream - masak hingga mendidih, matikan api + tepung - kacau dengan whisk.
Masukkan jus lemon + serbuk lada hitam + secubit serbuk pala + garam.

GRILLED SALMON WITH GARLIC HERBS







GRILLED SALMON WITH GARLIC HERBS
sumber : Chef Joha

2 keping salmon steaks
garam, lada hitam
2 tangkai fresh rosemary
1 tangkai fresh dill
6 ulas bawang putih - cincang
minyak zaitun

Cara penyediaannya -
  1. Gaulkan ikan + garam + serbuk lada hitam
  2. Taburkan daun herba, drizzlekan minyak zaitun. Bakar oven 160c setting grill selama 12 - 15 minit.

SAMBAL SIAKAP KUKUS












SAMBAL SIAKAP KUKUS
sumber : Chef Joha

1 ekor ikan siakap

bahan kisar halus -
3 bj cili merah
2 bj cili hijau
4 ulas bawang putih
2 labu bawang besar
1 in halia
1 sb udang kering

1/4 in halia - julienne
1 sb cili kisar
garam,gula
3 helai bay leaf / daun salam
1 batang serai
daun pisang, foil - untuk balut ikan
minyak masak

Cara penyediaannya -
  1. Panaskan minyak + bahan kisar + serai + daun salam + cili kisar - masak hingga wangi
  2. Masukkan garam, gula - masak hingga pekat, tutup api dan ketepikan.
  3. Bentangkan daun pisang letak ikan + daun salam + serai + hirisan halia di perut ikan. Sapukan sambal di seluruh ikan, balut ikan dengan daun pisang. Bungkus pula dengan foil. Bakar dalam oven 180c, grill selama 25 minit.