Pages

Tuesday 7 August 2012

AYAM PANGGANG BEREMPAH




Gambar dari Martha Stewart


AYAM PANGGANG BEREMPAH
sumber : Raidah

1 ekor ayam
1 st garlic salt
1 st ginger powder
1 st lemon pepper
1/2 st serbuk jintan
1/2 st serbuk ketumbar
1 st serbuk kunyit
1 sb serbuk cili / paprika
Garam
Gula / gula perang
Mentega





AYAM PANGGANG BEREMPAH 2
sumber : Raidah

1 ekor ayam
3 ulas bawang putih - cincang
1 sb dried rosemary
1/2 st biji ketumbar
1/2 st serbuk lada hitam
1 st serbuk cili / paprika
1 st mixed spice
1 st serbuk kunyit
1 sb madu
1 sb minyak zaitun
1 kiub ayam
Garam






AYAM PANGGANG BEREMPAH
sumber : Chef Sabri

`1 ekor ayam
3 sb serbuk kari daging
1 sb serbuk jintan manis
1 sb serbuk jintan putih
1 sb serbuk ketumbar
8 ulas bawang putih - titik
2 bj bawang besar - potong 4
8 sb minyak jagung
1/2 cawan air
2 btg carrot - potong, belah 4
1 btg celery - potong kasar
500g kentang -buang kulit, potong 4
2 bj jus limau nipis
2 sb gula
1/2 sb gula
1/2 sb perencah ayam
1 - 2 sb garam



AYAM PANGGANG BEREMPAH
sumber : Mamasya

1 kg kepak / peha ayam

bahan kisar -
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 in halia

1 sb serbuk jintan kasar
1 sb serbuk jintan halus
1 sb serbuk ketumbar
1 sb serbuk kunyit

2 sb madu / gula
1 sb kicap pekat
1 sb garam
1 sb sos tiram
1 st serbuk lada hitam
minyak zaitun / mentega - sapu masa bakar ayam supaya berkilat
~ satukan semua bahan, perap dengan ayam. Bakar 200c selama 45 minit.






AYAM PANGGANG BLACKPEPPER



Gambar dari Martha Stewart


AYAM PANGGANG BLACKPEPPER
sumber : Norzailina Nordin

1 ekor ayam
1 sb mixed herbs
1 st L&P
2 bj bawang putih - potong atas, letak bawang di sisi ayam - lumur minyak zaitun
2 sb minyak zaitun
Garam,
Serbuk Lada hitam
Mentega - lumur pada ayam


SOS BLACKPEPPER - satukan  dalam mangkuk, jirus sapu pada ayam.
2 sb sos blackpepper
2 sb sos cili
2 sb sos BBQ
2 st kicap manis
150ml air
Serbuk lada hitam


GRAVY -
2 sb mentega
2 sb tepung gandum
50ml susu segar
200ml air
  1. Cairkan mentega + tepung - roux
  2. Masukkan susu + air + baki jus sos blackpepper pada ayam tadi, kacau pekat. Tuang atas ayam.







AYAM PANGGANG BBQ


Gambar dari 1001 Resepi




Gambar dari Martha Stewart


AYAM PANGGANG BBQ  DAN SOS LEMON

1 ekor ayam

Bahan sapuan ayam bakar -
1 cawan sos BBQ CLASSIC
3 ulas bawang putih - bakar
1 st thyme
1 st ALL SPICE
1/2 st serbuk lada hitam
1/2 st garam

Sos Perapan Lemon - larutkan, kacau dengan whisk
1 mangkuk air
2 sb jus lemon
1/4 cawan gula
1/4 cawan kicap cair
1 st parutan kulit lemon
Garam

Cara penyediaannya -
  1. Satukan semua bahan perapan lemon + ayam, perap - bakar
  2. 1/2 jam pertama bakar sapukan dengan campuran rempah dan sos.




AYAM PANGGANG LEMON








Gambar dari Google


AYAM PANGGANG LEMON
sumber : Raidah

1 ekor ayam - butterflied, toskan dan lap kering
1/2 st serbuk ketumbar
1/2 st serbuk jintan manis
1/2 st serbuk lada hitam
1 st serbuk kunyit
1 st rempah serbuk khabsa
2 bj lemon - hiris bulat
Garam secukupnya
Pewarna kuning/ saffron
2 bj bawang besar - potong bulat

Cara penyediaannya -
  1. Dalam tray taburkan bawang dan lemon.
  2. Susunkan ayam di atasnya, tutup dengan foil - bakar. Pada 10 minit terakhir, buka foil bahagian atas dan bakar hingga ayam garing sedikit. 
  3. Setiap 15 minit keluarkan tray dan tuangkan jus ayam ke atas ayam agar ayam tidak kering.
  4. Jus ayam bakar + saffron/pewarna kuning/ serbuk kunyit - tuangkan atas NASI MANDHY. Buatkan lubang dan tuangkan jus ayam,tutup periuk hingga nasi kering sepenuhnya.



NASI BUKHARA / BUKHARI


NASI BUKHARA
sumber : Chef Li

~ AYAM / DAGING / UDANG

1kg beras basmathi
500ml stok
500ml air

Bahan tumis darat -
1 senduk minyak masak
Rempah 4 sekawan
1 in halia - julienne
1 sb rempah garam masala
1 senduk stok
1 tangkai d/kari
1/2 botol sos tomato

Cara penyediaannya -
  1. Bahan tumis darat tuangkan ke dalam periuk berisi stok dan air, masak hingga mendidih. Perasakan dengan garam dan gula.
  2. Masukkan beras, alihkan ke rice cooker.
  3. Masukkan ayam / daging / udang - alihkan nasi ke dasar dan kambus / timbus semula.
  4. Taburkan bawang goreng, badam dan gajus goreng, kismis, kacang peas, d/ketumbar dan d/pudina. Tompokkan  3 - 4 sudu minyak sapi.




NASI ARAB





NASI ARAB HADRAMAWT
sumber : Chef Li

1 kg beras basmathi
500ml stok / 3 pot stok
500ml air / 3 pot air
1 bj tomato - potong 4
200g yogurt
1 bj tomato - potong 4
1 genggam d/pudina
1 genggam d/ ketumbar

Bahan tumis darat -
1 senduk minyak masak
Rempah 4 sekawan
4 ulas bawang putih - hiris
1 in halia - julienne
1 sb rempah garam masala
1 helai d/ pandan
1 senduk stok
garam, gula

Bahan tabur -
Bawang goreng
D/ketumbar
Badam, gajus - goreng
Kismis
Kacang peas, kacang merah ( tin )


Cara penyediaannya -
  1. Tuang dalam periuk hingga mendidih
  2. Masukkan beras, kacau sekejap - masak hingga kering. Gaul dengan senduk kayu  ( rata ) bermula dari tepi periuk.
  3. Masukkan yogurt / laban - tukar color jadi pucat
  4. Masukkan minyak sapi ( tompokkan ) + minyak zaitun ( supaya nasi berkilat ). Tutup periuk, hidangkan dengan bahan tabur.




NASI ARAB
sumber : Kak Liza

 1 kg beras basmathi
4 cawan air
1 cawan kacang peas
1 cawan kismis
3 bj cili merah
1 tangkai d/ sup - hiris
1 tangkai d/ ketumbar - hiris
3 sb minyak masak
5 sb minyak sapi
3 sb serbuk jintan manis + air - bancuh
garam secukupnya

Bahan tumis -
5 bj bawang merah - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
1 labu bawang besar - hiris
3 in halia - hiris
Rempah 4 sekawan
2 sb serbuk jintan manis
1 sb serbuk jintan 

Cara penyediaannya -
  1. Tumis bahan hiris + rempah hingga wangi
  2. Masukkan beras - kacau sekejap
  3. + air + cili merah + garam - masak hingga mendidih / alihkan ke rice cooker
  4. Bila nasi hampir kering letak dalam pengukus + kismis + d/sup, d/ketumbar + bawang goreng + kacang peas - kukus 30 minit.
  5. Hidangkan dengan ayam goreng dan salad.




NASI ARAB PLANTA

600g beras basmathi
600ml air
1 cawan planta
3 sb rempah briyani
1 cawan susu cair
1 st jintan putih
2 sb air mawar
1 mangkuk kecil  tomato sup

Bahan tumis -
3 bj bawang merah - hiris
3 bj bawang putih - hiris
Rempah 4 sekawan

Bahan tabur -
Bawang goreng
Gajus goreng
Kismis
Ceri tomato
D/pudina, d/ketumbar
Cili hijau
Renjisan air mawar


Cara penyediaannya -
  1. Panaskan planta, tumis pes bawang putih dan halia + d/pandan hingga kekuningan
  2. + bahan hiris + d/pudina + kismis + serbuk jintan
  3. Renjiskan air rendaman halba 3x
  4. Masukkan rempah briyani - kacau sekejap
  5. + tomato sup + air + gula batu _ masak hingga mendidih
  6. + garam + beras - kacau sekejap
  7. + 1 cawan susu cair - kacau sekejap, masak hingga nasi hampir kering / alihkan ke rice cooker
  8. + saffron - tutup periuk hingga nasi benar-benar kering, masukkan bahan tabur.




NASI ARAB HADRAMAWT




Gambar dari Mamasya


NASI ARAB HADRAMAWT
sumber : Mamasya

1 ekor ayam - potong 4
3 cawan beras basmathi
4 cawan air
1 bj tomato - dadu
1/2 bj bawang besar - potong bulat
1 bj cili hijau

Untuk stok ayam -
1/2 sb serbuk ketumbar
1/2 sb serbuk jintan putih
1/2 st lada hitam
Rempah 3 sekawan
2 -3 helai bay leaf
~ sediakan rempah untuk tumis sama seperti di atas

1/2 st serbuk kunyit
1/2 st pewarna merah
Minyak masak

Cara penyediaan stok ayam -
  1. Rebus ayam dengan 4 cawan air panas mendidih. Sukatan 1kg beras basmathi : 2 ekor ayam
  2. Masukkan bawang besar + tomato + rempah untuk stok - kacau sekejap, tutup periuk dan rebus hingga 1/2 jam. Keluarkan ayam, susun dalam tray untuk bakar. Renjiskan sedikit air pada ayam + pewarna merah - bakar grill.
Cara masak nasi -
  1. Dalam kuali, tumis bawang besar hiris + cili hijau + rempah - goreng hingga kekuningan. Tuangkan ke dalam periuk stok ayam tadi + garam - kacau, biarkan mendidih.
  2. Masukkan beras + serbuk kunyit + pewarna merah - kacau, biarkan mendidih, alihkan ke rice cooker. Bila hampir kering + baki serbuk kunyit/ pewarna - tuang secara bersilang.



NASI ARAB
sumber : Mat Gebu

4 cawan beras basmathi
350g daging lembu - potong besar, rebus
6 cawan air rebusan daging
1/3 cawan kacang peas
1/3 cawan kismis
 bj cili merh - hiris kasar
1 tangkai daun sup - hiris
1 tangkai daun ketumbar - hiris
2 sb minyak sapi
2 sb minyak masak
1 sb serbuk jintan manis
1 sb serbuk jintan putih
1/3 cawan bawang goreng

Bahan tumis-
1 helai daun pandan
3 bj bawang merah - hiris
1 bj bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
2 inci halia - hiris
Rempah 4 sekawan
1 st bj jintan manis
1/2 st bj jintan putih

Cara penyediaannya -

  1. Masak bahan tumis hingga wangi
  2. Masukkan pes jintan - masak hingga terbit minyak
  3. Masukkan daging - kacau + beras, goreng 1 minit - alihkan ke rice cooker 
  4. Masukkan stok daging + garam + daun ketumbar - kacau sekejap, biarkan masak hingga kering. Setelah kering + kacang peas + kismis + cili merah. Taburkan daun sup dan daun bawang.




NASI KHABSA






NASI KHABSA AYAM
sumber :Lydia Honey

4 cawan beras basmathi
1 ekor ayam - potong 2 (butterflied ) - rebus,bakar.
1 bj bawang besar - dadu
300g tomato - kisar tanpa air
2 bj lada hijau
1/2 st lada hijau
1/2 st lada hitam
1/2 st serbuk pelaga
1/2 st serbuk kayu manis
4 bj bunga cengkih
2 helai bay leaf
1 st rempah campuran arab/baharat
1 sb garam
2 bj lemon kering
1/3 cawan minyak sapi + minyak masak
1/2 cawan kismis - rendam 15 minit

Caranya -

  1. Basuh beras, rendam + air garam - 30 minit.
  2. Dalam periuk masukkan air + ayam + semua bahan rempah + lemon kering hingga mendidih 30 minit  ( hingga ayam lembut ). Angkat ayam, ketepikan dan tapis stok.
  3. Dalam kuali, goreng kismis hingga kekuningan, angkat.
  4. Dalam periuk nasi, goreng bers 1 -2 minit + stok ayam tadi ( 4 cawan stok ) + 1 st garam + rempah khabsa - hingga mendidih dengan api kuat 10 - 15 minit, tutup periuk. dengan api kecil biarkn merenih 20 - 25 minit hingga nasi masak dan kering.

REMPAH KHABSA:

1 sb serbuk cili
1 1/2 st serbuk jintan
1 1/2 st serbuk kayu manis
1 1/2 st serbuk limau/lemon kering
1 st bunga cengkih
1 st lada hitam
1 st serbuk pelaga
1 st serbuk pala
1 st serbuk ketumbar
1/2 st saffron





NASI KHABSA KAMBING
sumber : Lydia Honey

 3 cawan beras basmathi
1/2 cawan kismis
3 sb minyak masak
2 sb minyak sapi
1 labu bawang besar - dadu
1 sb pes bawang putih dan halia
Rempah 4 sekawan
2 helai bay leaf

1/3 st serbuk lada hitam
1/2 st serbuk pelaga
1/2 st serbuk ketumbar
1/2 st serbuk jintan kasar
1 st rempah campuran arab/mixed spices

1/4 st serbuk kunyit
3 sb pes tomato
1 sb jus lemon
2 bj lemon kering
1 bj capsicum hijau - dadu
garam

Bahan tabur -
1/4 cawan pine nuts - goreng
1/4 cawan d/ketumbar - potong kasar

Cara penyediaannya -
  1. Basuh beras, kismis.
  2. Rendam beras dalam air garam 1 jam.
  3. Dalam periuk, panaskan minyak - tumi bawang hingga wangi dan kekuningan
  4. Masukkan rempah + lemon kering - hingga wangi
  5. Masukkan beras - goreng 1 - 2 minit
  6. Tambah pes tomato + garam + serbuk kunyit - gaul 2 minit
  7. Tuangkan stok daging + jus lemon + daging. Tutup periuk - 25 - 30 minit / alihkan ke rice cooker.Hidangkan nasi dalam pinggan besar, taburkan pine nuts dan d/ketumbar.

Cara penyediaan stok daging kambing -

1 kg daging kambing - potong saiz sederhana 
2 sb minyak
1 bj bawang besar - dadu
1 sb pe bawang putih  + halia
2 bj tomato besar  - dadu
Rempah 4 sekawan
3 helai bay leaf

1 st mixed spices/baharat
1/2 st serbuk lada hitam
1/2 st serbuk ketumbar
2 sb garam

Cara penyediaannya -
  1. Dalam kuali - tumis bawang + pes bawang halia hingga kekuningan, + daging kambing + air
  2. Masukkan rempah + tomato - hingga mendidih , daging lembut + garam pada separuh  masa masak. Keluarkan daging, tapis stok.


Nasi Khabsa Ayam



Nasi Khabsa Daging/ Kambing


NASI KHABSA AYAM / DAGING / KAMBING
sumber : Raidah

1 ekor ayam - butterflied
@ 1 kg daging / kambing bertulang
3 cawan beras basmathi
4 1/2 cawan air panas
2 sb minyak masak
1 sb minyak sapi
Rempah 4 sekawan
1 bj bawang besar - hiris
3 ulas bawang putih - hiris

1 btg carrot - parut
2 bj tomato - dadu
2 sb tomato puri
1/2 st pewarna kuning telur / saffron
1 sb rempah khabsa/garam masala
1 bj lemon kering - cucuk dengan garfu
1 bj capsicum merah - dadu
2 bj cili hijau - jangan potong
1/4 cawan kismis
garam, gula

Cara penyediaannya -
  1. Tumis rempah 4 sekawan + bawang hiris hingga wangi dan kekuningan
  2. Masukkan tomato puri + tomato dadu + lemon kering + saffron + rempah khabsa - kacau
  3. Masukkan ayam daging / kambing - gaul hingga kecut
  4. Perasakan dengan garam dan gula
  5. Masukkan carrot + capsicum + cili hijau + kismis
  6. Tambahkan air panas mendidih + beras - kacau sekejap,alihkan ke rice cooker.

REMPAH KHABSA
sumber : Raidah

1 sb bunga cengkih
1 sb lada hitam
1 sb jintan manis
1 sb jintan putih
2 sb ketumbar
1 sb pelaga
1 sb pelaga hitam
~ sangai ( goreng tanpa minyak ), kisar kering
1 sb serbuk cili
1 st serbuk kunyit