Teristimewa untuk anak-anakku yang dikasihi zura, dhira dan adin. Inilah antara pemberian yang dapat mak titipkan untukmu agar berguna di masa hadapan. Ilmu yang bermanafaat adalah ilmu yang digunakan untuk kebaikan dalam mencari keredhaan dan keberkatan dunia dan akhirat.
Wednesday, 15 August 2012
NASI GORENG KERABU
NASI GORENG KERABU
3 mangkuk kecil nasi
3 sb minyak masak
1 bj bawang besar - hiris nipis
1 kuntum bunga kantan - hiris nipis
2 batang serai - hiris nipis
3 helai d/ limau purut - hiris nipis
100g isi udang
100g isi ayam
garam, lada sulah
Bahan tumbuk -
3 bj cili merah
7 bj cili padi
1/2 st belacan
7 bj bawang merah
3 ulas bawang putih
Labels:
Nasi
KHABSA KAMBING
KHABSA KAMBING
sumber : Chef Li
1kg daging kambing - isi sahaja, rebus
rempah 4 sekawan
1 in halia - julienne
1 sb rempah garam masala
stok air rebusan daging
1 genggam d/ pudina + tangkai
1 bj tomato - potong 4
yogurt secukupnya
Cara penyediaannya -
- Tumis rempah 4 sekawan + halia - masak hingga wangi
- Masukkan rempah garam masala - kacau sekejap
- Masukkan stok - kacau + d/ pudina + tomato + yogurt - masak hingga pekat
- Lebihkan rempah garam masala untuk dapatkan warna yang gelap.
Labels:
Daging
AYAM GORENG MAMAK / KAPITAN / MADU
AYAM GORENG MAMAK
sumber : Chef Li
peha ayam / leg quarters
air - untuk rebus
garam
pewarna merah oren
rempah garam masala
~ masak air hingga mendidih, kacau + ayam - gaul dan tutup kuali hingga ayam masak
~ supaya ayam tak kecut bila digoreng, setelah sejuk gaulkan dengan tepung beras - goreng
AYAM KAPITAN
sumber : Chef Li
1 ekor ayam - goreng mamak
cili kisar - goreng dengan minyak hingga terbit minyak
2 sb rempah garam masala
4 tangkai cili kering
stok daging
rempah 4 sekawan
2 btg serai - dititik
1 bj tomato - potong 4
air - kacau
kentang rebus
tepung jagung + air - bancuh, bila nak hidangkan baru tuang bancuhan tepung jagung.
madu - AYAM MASAK MERAH MADU.
Labels:
Ayam
KORMA KAMBING
KORMA KAMBING
sumber : Chef Li
1kg daging kambing / lembu - rebus
250g kentang - rebus
200g carrot - batonet
rempah 4 sekawan
1 in halia - julienne
1 sb rempah garam masala
stok + air
d/ pudina, d/ kari
1 bj bawang besar - potong 4
badam, gajus - goreng
garam, gula
lada merah - potong 2 jangan putus
200ml yogurt
Cara penyediaannya -
- Tumis rempah 4 sekawan + halia hingga wangi
- Masukkan d/ kari + d/ pudina + rempah garam masala - kacau sekejap
- Masukkan stok + air + bawang besar + daging + kentang - kacau
- Masukkan lada merah , gaul rata - angkat.
Labels:
Daging
ACAR BOMBAY
ACAR BOMBAY
sumber : Chef Li
1 bj timun - buang biji, potong batonet
1 bj carrot - batonet
sengkuang - batonet
tomato ceri
minyak masak
serbuk kunyit
cuka
garam, gula
stok daging
biji sawi
nanas
bawang lada merah
Labels:
Sayuran
KUZI KAMBING YAMANI
KUZI KAMBING YAMANI
sumber : Chef Li
1 kg daging kambing bertulang - rebus hingga empuk, angkat dan tapiskan stok
Kentang US - rebus
rempah 4 sekawan
1 in halia - julienne
rempah kuzi -
1 sb rempah garam masala
2 sb serbuk cili - boleh ganti pes cili/ cili kisar
1 sb serbuk kunyit
air stok + gula - lebihkan gula
sos tomato - jadikan rasa sweet sour
1 genggam d/ pudina
isi kambing rebus
1 bj tomato - potong 4
1/2 bj carrot - batonet
capsicum merah - potong panjang
kacang kuda dalam tin
tomato ceri
tepung jagung + air - bancuh
Cara penyediaannya -
- Tumis rempah 4 sekawan + halia hingga wangi
- Masukkan rempah kuzi - kacau sekejap
- Masukkan stok, lebihkan gula untuk rasa sweet sour
- Masukkan sos tomato + d/ pudina + daging kambing + kentang rebus
- Tambah tomato + carrot + capsicum - gaul rata + tomato ceri + kacang kuda.
- Tuang bancuhan tepung jagung - masak hingga pekat.
Labels:
Daging
DAGING KICAP BRIYANI
DAGING KICAP BRIYANI
sumber : Cik Mat Gebu
300g daging - rebus
Bahan tumbuk kasar -
1 in halia
2 ulas bawang putih
1 st minyak sapi
1 bj bawang besar - hiris
1 btg kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3/4 sb cili kisar
1 sb rempah garam masala
1/2 cawan air
1 bj cili merah - belah 2 tak putus
2 bj kentang - belah 8, rebus separuh empuk - goreng garing
1 batang leek - kerat, rendam
Cara penyediaannya -
- Perap daging + bahan tumbuk 30 minit
- Tumis kayu manis + bunga lawang hingga wangi
- Masukkan cili kisar - masak hingga garing + pes garam masala - masak hingga terbit minyak
- Masukkan kicap + gula melaka. Taburkan d/ ketumbar.
Labels:
Daging
DAGING KISMIS BEREMPAH
DAGING KISMIS BEREMPAH
sumber : Cik Mat Gebu
400g daging - hiris nipis
2 bj kentang - belah 2, hiris - rendam
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 sb cili kisar
1 1/2 sb kicap pekat
1/2 cawan air
1 keping asam gelugur
garam
Bahan kisar -
1 bj bawang besar
5 bj bawang merah
3 ulas bawang putih
1 genggam kismis kering
2 btg serai - hiris halus
1 sb bawang goreng
1 in halia
1/2 in lengkuas
1/2 in kunyit hidup
1 1/2 sb ketumbar
1 st jintan halus
1 st jintan kasar
Cara penyediaannya -
- Kentang - goreng kuning, angkat dan toskan
- Dalam kuali yang sama tumis kayu manis dan bunga lawang hingga wangi
- Masukkan cili kisar - masak hingga garing
- Masukkan bahan kisar - tumis hingga terbit minyak
- Masukkan daging - gaul hingga daging kecut
- Tambah kicap pekat + asam gelugur + air - masak hingga daging lembut dan kuah pekat
- Masukkan garam + kentang.
Labels:
Daging
PUDING JAGUNG CENDOL
PUDING JAGUNG CENDOL
sumber : Ummi Kalthum Hashim
1 cawan tepung kastad
1 cawan jagung manis
1/2 cawan gula
3 cawan air
1 1/2 cawan susu cair
1/2 cawan cendol
1/2 cawan serbuk agar - agar
Cara penyediaannya -
- Bancuhkan serbuk agar - agar + cendol - tuang dalam acuan.
- Campurkan tepung kastad + gula + jagung + susu + air - kacau hingga pekat dan berkilat atas api sederhana. Angkat dan sejukkan dalam acuan.
Labels:
Puding
PUDING FRUIT COCKTAIL
PUDING FRUIT COCKTAIL
1 cawan tepung kastad
1 sb tepung jagung
5 cawan air
gula secukupnya
1 peket agar-agar 11g
2 bj telur
4 cawan air
1/2 tin susu cair
1 cawan gula
2 - 3 sb tepung kastad
1 tin fruit cocktail
Cara penyediaannya -
- Larutkan bancuhan agar- agar dalam periuk masak hingga mendidih, tutup api.
- Masukkan fruit cocktail. Tuang dalam loyang yang dibasahkan terlebih dahulu, sejukkan.
Labels:
Puding
PUDING ROTI
PUDING ROTI - kismis / prune / mix fruit / choc chip
12 keping roti putih - potong 4
100g mentega - cairkan
100g kismis / prune / mixfruit / choc chip
120g gula perang / castor
600ml susu sejat
3 bj telur
1 st vanila
hirisan badam
Cara penyediaannya -
- Panaskan susu + vanila + gula - masak hingga gula larut
- Masukkan mentega - kacau rata, angkat
- Pukul telur + susu - whisk
- Lenser acuan dengan mentega - susun separuh roti, taburkan kismis, badam. Tutup dengan baki roti dan ulangi proses. Tekan sikit, biarkan 20 minit agar roti serap adunan cecair.
- Bakar 170c selama 40 minit.
~ susu yang dipanaskan akan memudahkan proses penyerapan roti dan menaikkan aroma puding.
Labels:
Puding
DAGING MASAK BRIYANI
DAGING MASAK BRIYANI
sumber : MrsDayat
1/2kg daging - potong kiub
1/2 bj bawang besar - hiris
Bahan kisar -
sedikit bawang merah
sedikit bawang putih
sedikit halia
1 bj tomato saiz besar - potong 4
3 - 4 bj cili hijau - jangan potong
2 sb tomato puri
1 sb sos tomato
1/4 cawan susu cair
minyak sapi
rempah 4 sekawan
3 sb rempah briyani
1 sb yogurt
garam, gula, perasa
d/ sup, d/ bawang, d/ pudina
Cara penyediaannya -
- Gaulkan daging + yogurt
- Panaskan minyak sapi + rempah 4 sekawan + bawang hiris - masak hingga wangi dan kekuningn
- Masukkan bahan kisar - kacau hingga naik bau
- Masukkan daging + tomato + cili hijau + daun + perasa garam, gula. Tutup periuk 10 - 15 minit. Pastikan kuah sama rata dengan daging
- Bila empuk + sos tomato + tomato puri + susu cair - kecilkan api
- Masukkan rempah briyani - kacau.
Labels:
Daging
DALCA TULANG RUSUK
DALCA TULANG RUSUK MAMAK
1/2kg tulang kambing / rusuk atau rangka ayam
300g kacang dal Australia - rebus dengan tulang hingga empuk selama 45 minit
- masukkan sudu besi dalam rebusan dal supaya cepat empuk
2 btg carrot - potong serong 5 - 8mm
2 bj terung bulat - potong wedges 8
1/2 kg kentang - potong wedges 8
mangga muda - rendam
pisang muda kari - rendam
3 pokok d/ pudina
1 st serbuk jintan putih
1 st serbuk jintan manis
1 st serbuk kaskas
1 st serbuk kunyit
3 sb rempah kari daging
Bahan kisar -
1 bj bawang besar
1 ulas bawang putih
3 in halia
Bahan tumis -
2 bj bawang besar - hiris
2 btg kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 bj pelaga
5 bj cengkih
Cara penyediaannya -
- Rebus kacang dal hingga hancur + carrot + terung + kentang
- Masukkan rempah - kacau sekejap
- Bila kentang empuk + susu cair/ santan.
- Dalam kuali lain - tumis darat rempah 4 sekawan hingga wangi
- Masukkan bawang hiris + bahan kisar - masak hingga wangi, tutup api
- Masukkan d/ kari + garam + d/ pudina. Tuangkan ke dalam periuk dal, cepat- cepat tutup tudung supaya bau bahan tumis terperangkap.
Labels:
Daging
BLACKPEPPER SAUCE
BLACKPEPER SAUCE
sumber : Mamasya
1/2 labu bawang besar - dadu
1 sb mentega
2 sb tepung gandum - ayak
2 - 3 gelas air - ikut kepekatan sos
3 sb sos tiram
1 sb kicap
1 sb sos tomato atau sos cili
1 sb lada hitam - tumbuk
1/2 kiub pati ayam / daging
Cara penyediaannya -
- Tumis mentega + bawang hingga layu dan naik bau
- Larutkan tepung dalam air
- Masukkan semua sos tadi - kacau hingga pekat + mushroom
SAMBAL KACANG KUAH SATAY
SAMBAL KACANG KUAH SATAY
sumber : Cik Mat Gebu
400g kacang tanah - goreng tanpa minyak, buang kulit - kisar/ tumbuk kasar
1 senduk nasi cili kisar
2 btg serai - titik
3/ 4 cawan jus asam jawa
1500ml air
garam, gula
Bahan kisar halus -
80g udang kering - rendam air panas 10 minit
13bj bawang merah
5 ulas bawang putih
4 btg serai - hiris
1 sb ketumbar
1 1/2 in lengkuas
Cara penyediaannya -
- Tumis serai hingga wangi + bahan kisar
- Masukkan cili kering - masak hingga garing dengan api sederhana
- Masukkan kacang kisar + air + jus asam jawa - masak hingga mendidih + gula + garam . Kecilkan api, renih hingga kacang pekat dan pecah minyak
Labels:
Sambal
CHOCOLATE CHIP COOKIES
CHOCOLATE CHIP COOKIES
sumber : Chef Amer
250g mentega SCS / ANCHOR
70g gula castor
80g gula perang
1/2 st vanila
1 bj telur
1 bj kuning telur
Bahan ayak -
300g tepung gandum
10g serbuk koko
1/2 st baking powder
1/2 st soda bicarbonate
50g susu tepung
Satukan dalam mangkuk -
60g badam / pecan / walnut - panggang 160c selama 10 minit, cincang
40g oats
250g choc chip
Cara penyediaannya -
- Pukul mentega + gula perang + vanila - hingga sebati sahaja
- Masukkan telur + kuning telur - pukul lagi
- Masukkan tepung - perlahan -lahan sambil pukul
- Masukkan kekacang dll - gaul sebati, sudukan adunan atas tray yang digris. Bakar ven 170c selama 20 minit.
~ optional - celupkan sedikit dalam white / dark choc ( double boiler )
Labels:
Cookies
SUP REMPAH MAMAK
SUP REMPAH MAMAK
500g daging kambing
1kg tulang kambing - air rebusan
4 bj bawang besar - kisar
2 sb pes bawang putih dan halia - 5 ulas bawang putih + 2 in halia
2 keping kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 bj pelaga
1/2 st garam masala
Bahan goreng kering, kisar - @ 150g rempah kurma
1/2 st serbuk lada sulah
1 sb serbuk jintan putih
1 sb serbuk ketumbar
3 pokok d/ ketumbar
2 pokok daun bawang - hiris halus
bawang goreng
garam
Cara penyediaannya -
- Tulang kambing - dalam periuk kacau supaya sedikit terbakar melalui kepanasan bekas merebus
- Masukkan 3 liter air + 1 batang celery - hiris + 1 bj carrot - masak hingga mendidih dengan api perlahan 1 - 2 jam, tutup tudung periuk
- Selepas 2 jam, tutup api - sejukkan. Tapiskan airnya, simpan untuk buat sup. Boleh simpan dalam peti sejuk selama 1 minggu.
Labels:
Daging
ACAR NENAS
ACAR NENAS
sumber : Cik Mat Gebu
1 bj nenas - potong kecil
150ml cuka
60ml minyak masak
2 sb gula
Bahan kisar -
5 bj buah keras
3 cm halia
2 sb udang kering - rendam 10 minit, toskan
belacan
2 bj bawang besar - belah 8
10 bj bawang merah - belah 2
2 ulas bawang putih - belah 2
3 bj cili merah - belah 2 tak putus
3 bj cili hijau - belah 2 tak putus
Cara penyediaannya -
- Tumis bawang hingga wangi, angkat dan toskan
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi + gula + garam + cuka - masak hingga mendidih dengan api perlahan
- Dalam mangkuk + nenas + bawang tos tadi + cili. Tuang bahan masak dalam mangkuk - gaul rata. Simpan dalanm peti sejuk.
Labels:
Sayuran
Subscribe to:
Posts (Atom)