Pages

Wednesday 15 August 2012

NASI GORENG KERABU


NASI GORENG KERABU

3 mangkuk kecil nasi
3 sb minyak masak
1 bj bawang besar - hiris nipis
1 kuntum bunga kantan - hiris nipis
2 batang serai - hiris nipis
3 helai d/ limau purut - hiris nipis
100g isi udang
100g isi ayam
garam, lada sulah

Bahan tumbuk -
3 bj cili merah
7 bj cili padi
1/2 st  belacan
7 bj bawang merah
3 ulas bawang putih

KHABSA KAMBING


KHABSA KAMBING
sumber : Chef Li

1kg daging kambing - isi sahaja, rebus
rempah 4 sekawan
1 in halia - julienne
1 sb rempah garam masala
stok air rebusan daging
1 genggam d/ pudina + tangkai
1 bj tomato - potong 4
yogurt secukupnya

Cara penyediaannya -
  1. Tumis rempah 4 sekawan + halia - masak hingga wangi
  2. Masukkan rempah garam masala - kacau sekejap
  3. Masukkan stok - kacau + d/ pudina + tomato + yogurt - masak hingga pekat
  4. Lebihkan rempah garam masala untuk dapatkan warna yang gelap.


AYAM GORENG MAMAK / KAPITAN / MADU


AYAM GORENG MAMAK
sumber : Chef Li

peha ayam / leg quarters
air - untuk rebus
garam
pewarna merah oren
rempah garam masala
~ masak air hingga mendidih, kacau + ayam - gaul dan tutup kuali hingga ayam masak
~ supaya ayam tak kecut bila digoreng, setelah sejuk gaulkan dengan tepung beras - goreng



AYAM KAPITAN
sumber : Chef Li

1 ekor ayam - goreng mamak
cili kisar - goreng dengan minyak hingga terbit minyak
2 sb rempah garam masala
4 tangkai cili kering
stok daging
rempah 4 sekawan
2 btg serai - dititik
1 bj tomato - potong 4
air - kacau
kentang rebus
tepung jagung + air - bancuh, bila nak hidangkan baru tuang bancuhan tepung jagung.

madu - AYAM MASAK MERAH MADU.


KORMA KAMBING


KORMA KAMBING
sumber : Chef Li

1kg daging kambing / lembu - rebus
250g kentang - rebus
200g carrot - batonet
rempah 4 sekawan
1 in halia - julienne
1 sb rempah garam masala
stok + air
d/ pudina, d/ kari
1 bj bawang besar - potong 4
badam, gajus - goreng
garam, gula
lada merah - potong 2 jangan putus
200ml yogurt

Cara penyediaannya -
  1. Tumis rempah 4 sekawan + halia hingga wangi
  2. Masukkan d/ kari + d/ pudina + rempah garam masala - kacau sekejap
  3. Masukkan stok + air + bawang besar + daging + kentang - kacau
  4. Masukkan lada merah , gaul rata - angkat.

ACAR BOMBAY


ACAR BOMBAY
sumber : Chef Li

1 bj timun - buang biji, potong batonet
1 bj carrot - batonet
sengkuang - batonet
tomato ceri

minyak masak
serbuk kunyit
cuka 
garam, gula
stok daging
biji sawi

nanas
bawang lada merah



KUZI KAMBING YAMANI


KUZI KAMBING YAMANI
sumber : Chef Li

1 kg daging kambing bertulang - rebus hingga empuk, angkat dan tapiskan stok
Kentang US - rebus
rempah 4 sekawan
1 in halia - julienne

rempah kuzi -
1 sb rempah garam masala
2 sb serbuk cili - boleh ganti pes cili/ cili kisar
1 sb serbuk kunyit

air stok + gula - lebihkan gula
sos tomato - jadikan rasa sweet sour
1 genggam d/ pudina
isi kambing rebus
1 bj tomato - potong 4
1/2 bj carrot - batonet
capsicum merah - potong panjang
kacang kuda dalam tin
tomato ceri
tepung jagung + air - bancuh

Cara penyediaannya -
  1. Tumis rempah 4 sekawan + halia hingga wangi
  2. Masukkan rempah kuzi - kacau sekejap
  3. Masukkan stok, lebihkan gula untuk rasa sweet sour
  4. Masukkan sos tomato + d/ pudina + daging kambing + kentang rebus
  5. Tambah tomato + carrot + capsicum - gaul rata + tomato ceri + kacang kuda.
  6. Tuang bancuhan tepung jagung - masak hingga pekat.

DAGING KICAP BRIYANI


DAGING KICAP BRIYANI
sumber : Cik Mat Gebu

300g daging - rebus

Bahan tumbuk kasar -
1 in halia
2 ulas bawang putih

1 st minyak sapi
1 bj bawang besar - hiris
1 btg kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3/4 sb cili kisar
1 sb rempah garam masala
1/2 cawan air
1 bj cili merah - belah 2 tak putus

2 bj kentang - belah 8, rebus separuh empuk - goreng garing
1 batang leek - kerat, rendam

Cara penyediaannya -
  1. Perap daging + bahan tumbuk 30 minit
  2. Tumis kayu manis + bunga lawang hingga wangi
  3. Masukkan cili kisar - masak hingga garing + pes garam masala - masak hingga terbit minyak
  4. Masukkan kicap + gula melaka. Taburkan d/ ketumbar.






DAGING KISMIS BEREMPAH


DAGING KISMIS BEREMPAH
sumber : Cik Mat Gebu

400g daging - hiris nipis
2 bj kentang - belah 2, hiris - rendam
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 sb cili kisar
1 1/2 sb kicap pekat
1/2 cawan air
1 keping asam gelugur
garam

Bahan kisar -
1 bj bawang besar
5 bj bawang merah
3 ulas bawang putih
1 genggam kismis kering
2 btg serai - hiris halus
1 sb bawang goreng
1 in halia
1/2 in lengkuas
1/2 in kunyit hidup
1 1/2 sb ketumbar
1 st jintan halus
1 st jintan kasar

Cara penyediaannya -
  1. Kentang - goreng kuning, angkat dan toskan
  2. Dalam kuali yang sama tumis  kayu manis dan bunga lawang hingga wangi
  3. Masukkan cili kisar - masak hingga garing
  4. Masukkan bahan kisar - tumis hingga terbit minyak
  5. Masukkan daging - gaul hingga daging kecut
  6. Tambah kicap pekat + asam gelugur + air - masak hingga daging lembut dan kuah pekat
  7. Masukkan garam + kentang.

PUDING JAGUNG CENDOL


PUDING JAGUNG CENDOL
sumber : Ummi Kalthum Hashim

1 cawan tepung kastad
1 cawan jagung manis
1/2 cawan gula
3 cawan air
1 1/2 cawan susu cair
1/2 cawan cendol
1/2 cawan serbuk agar - agar

Cara penyediaannya -
  1. Bancuhkan serbuk agar - agar + cendol - tuang dalam acuan.
  2. Campurkan tepung kastad + gula + jagung + susu + air - kacau hingga pekat dan berkilat atas api sederhana. Angkat dan sejukkan dalam acuan.

PUDING FRUIT COCKTAIL


PUDING FRUIT COCKTAIL

1 cawan tepung kastad
1 sb tepung jagung
5 cawan air
gula secukupnya

1 peket agar-agar 11g
2 bj telur
4 cawan air
1/2 tin susu cair
1 cawan gula
2 - 3 sb tepung kastad
1 tin fruit cocktail

Cara penyediaannya -

  1. Larutkan bancuhan agar- agar dalam periuk masak hingga mendidih, tutup api.
  2. Masukkan fruit cocktail. Tuang dalam loyang yang  dibasahkan terlebih dahulu, sejukkan.


PUDING ROTI


PUDING ROTI - kismis / prune / mix fruit / choc chip

12 keping roti putih - potong 4
100g mentega - cairkan
100g kismis / prune / mixfruit / choc chip
120g gula perang / castor
600ml susu sejat
3 bj telur
1 st vanila
hirisan badam

Cara penyediaannya -
  1. Panaskan susu + vanila + gula - masak hingga gula larut
  2. Masukkan mentega - kacau rata, angkat
  3. Pukul telur + susu - whisk
  4. Lenser acuan dengan mentega - susun separuh roti, taburkan kismis, badam. Tutup dengan baki roti dan ulangi proses. Tekan sikit, biarkan 20 minit agar roti serap adunan cecair.
  5. Bakar 170c selama 40 minit.
~ susu yang dipanaskan akan memudahkan proses penyerapan roti dan menaikkan aroma puding.

DAGING MASAK BRIYANI


DAGING MASAK BRIYANI
sumber : MrsDayat

1/2kg daging - potong kiub
1/2 bj bawang besar - hiris

Bahan kisar -
sedikit bawang merah
sedikit bawang putih
sedikit halia

1 bj tomato saiz besar - potong 4
3 - 4 bj cili hijau - jangan potong
2 sb tomato puri
1 sb sos tomato
1/4 cawan susu cair
minyak sapi
rempah 4 sekawan
3 sb rempah briyani
1 sb yogurt
garam, gula, perasa
d/ sup, d/ bawang, d/ pudina

Cara penyediaannya -
  1. Gaulkan daging + yogurt
  2. Panaskan minyak sapi + rempah 4 sekawan + bawang hiris - masak hingga wangi dan kekuningn
  3. Masukkan bahan kisar - kacau hingga naik bau
  4. Masukkan daging + tomato + cili hijau + daun + perasa garam, gula. Tutup periuk 10 - 15 minit. Pastikan kuah sama rata dengan daging
  5. Bila empuk + sos tomato + tomato puri + susu cair - kecilkan api
  6. Masukkan rempah briyani - kacau.

DALCA TULANG RUSUK


DALCA TULANG RUSUK MAMAK

1/2kg tulang kambing / rusuk atau rangka ayam
300g kacang dal  Australia - rebus dengan tulang hingga empuk selama 45 minit
                                         - masukkan sudu besi dalam rebusan dal supaya cepat empuk

2 btg carrot - potong serong 5 - 8mm
2 bj terung bulat - potong wedges 8
1/2 kg kentang - potong wedges 8
mangga muda - rendam
pisang muda kari - rendam
3 pokok d/ pudina

1 st serbuk jintan putih
1 st serbuk jintan manis
1 st serbuk kaskas
1 st serbuk kunyit
3 sb rempah kari daging

Bahan kisar -
1 bj bawang besar
1 ulas bawang putih
3 in halia

Bahan tumis -
2 bj bawang besar - hiris
2 btg kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 bj pelaga
5 bj cengkih

Cara penyediaannya -
  1. Rebus kacang dal hingga hancur + carrot + terung + kentang
  2. Masukkan rempah - kacau sekejap
  3. Bila kentang empuk + susu cair/ santan.
  4. Dalam kuali lain - tumis darat rempah 4 sekawan hingga wangi
  5. Masukkan bawang hiris + bahan kisar - masak hingga wangi, tutup api
  6. Masukkan d/ kari + garam + d/ pudina. Tuangkan ke dalam periuk dal, cepat- cepat tutup tudung supaya bau  bahan tumis terperangkap.


BLACKPEPPER SAUCE


BLACKPEPER SAUCE
sumber : Mamasya

1/2 labu bawang besar - dadu
1 sb mentega
2 sb tepung gandum - ayak
2 - 3 gelas air - ikut kepekatan sos
3 sb sos tiram
1 sb kicap
1 sb sos tomato atau sos cili
1 sb lada hitam - tumbuk
1/2 kiub pati ayam / daging

Cara penyediaannya -
  1. Tumis mentega + bawang hingga layu dan naik bau
  2. Larutkan tepung dalam air
  3. Masukkan semua sos tadi - kacau hingga pekat + mushroom

SAMBAL KACANG KUAH SATAY


SAMBAL KACANG KUAH SATAY
sumber : Cik Mat Gebu

400g kacang tanah - goreng tanpa minyak, buang kulit - kisar/ tumbuk kasar
1 senduk nasi cili kisar
2 btg serai - titik
3/ 4 cawan jus asam jawa
1500ml air
garam, gula

Bahan kisar halus -
80g udang kering - rendam air panas 10 minit
13bj bawang merah
5 ulas bawang putih
4 btg serai - hiris
1 sb ketumbar
1 1/2 in lengkuas

Cara penyediaannya -
  1. Tumis serai hingga wangi + bahan kisar
  2. Masukkan cili kering - masak hingga garing dengan api sederhana
  3. Masukkan kacang kisar + air + jus asam jawa - masak hingga mendidih + gula + garam . Kecilkan api, renih hingga kacang pekat dan pecah minyak



CHOCOLATE CHIP COOKIES


CHOCOLATE CHIP COOKIES
sumber : Chef Amer

250g mentega SCS / ANCHOR
70g gula castor
80g gula perang
1/2 st vanila
1 bj telur
1 bj kuning telur

Bahan ayak -
300g tepung gandum
10g serbuk koko
1/2 st baking powder
1/2 st soda bicarbonate
50g susu tepung

Satukan dalam mangkuk -
60g badam / pecan / walnut - panggang 160c selama 10 minit, cincang
40g oats
250g choc chip

Cara penyediaannya -
  1. Pukul mentega + gula perang + vanila - hingga sebati sahaja
  2. Masukkan telur + kuning telur - pukul lagi
  3. Masukkan tepung - perlahan -lahan sambil pukul
  4. Masukkan kekacang dll - gaul sebati, sudukan adunan atas tray yang digris. Bakar ven 170c selama 20 minit.
~ optional - celupkan sedikit dalam white / dark choc ( double boiler )

SUP REMPAH MAMAK


SUP REMPAH MAMAK

500g daging kambing
1kg tulang kambing - air rebusan
4 bj bawang besar - kisar
2 sb pes bawang putih dan halia - 5 ulas bawang putih + 2 in halia

2 keping kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 bj pelaga
1/2 st garam masala

Bahan goreng kering, kisar - @ 150g rempah kurma
1/2 st serbuk lada sulah
1 sb serbuk jintan putih
1 sb serbuk ketumbar

3 pokok d/ ketumbar
2 pokok daun bawang - hiris halus
bawang goreng
garam

Cara penyediaannya -

  1. Tulang kambing - dalam periuk kacau supaya sedikit terbakar melalui kepanasan bekas merebus 
  2. Masukkan 3 liter air + 1 batang celery - hiris + 1 bj carrot - masak hingga mendidih dengan api perlahan 1 - 2 jam, tutup tudung periuk
  3. Selepas 2 jam, tutup api - sejukkan. Tapiskan airnya, simpan untuk buat sup. Boleh simpan dalam peti sejuk selama 1 minggu.

ACAR NENAS


ACAR NENAS
sumber : Cik Mat Gebu

1 bj nenas - potong kecil
150ml cuka
60ml minyak masak
2 sb gula

Bahan kisar -
5 bj buah keras
3 cm halia
2 sb udang kering - rendam 10 minit, toskan
belacan

2 bj bawang besar - belah 8
10 bj bawang merah - belah 2
2 ulas bawang putih - belah 2
3 bj cili merah - belah 2 tak putus
3 bj cili hijau - belah 2 tak putus

Cara penyediaannya -
  1. Tumis bawang hingga wangi, angkat dan toskan
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi + gula + garam + cuka - masak hingga mendidih dengan api perlahan
  3. Dalam mangkuk + nenas + bawang tos tadi + cili. Tuang bahan masak dalam mangkuk - gaul rata. Simpan dalanm peti sejuk.