Pages

Wednesday, 15 August 2012

DAGING MASAK BRIYANI


DAGING MASAK BRIYANI
sumber : MrsDayat

1/2kg daging - potong kiub
1/2 bj bawang besar - hiris

Bahan kisar -
sedikit bawang merah
sedikit bawang putih
sedikit halia

1 bj tomato saiz besar - potong 4
3 - 4 bj cili hijau - jangan potong
2 sb tomato puri
1 sb sos tomato
1/4 cawan susu cair
minyak sapi
rempah 4 sekawan
3 sb rempah briyani
1 sb yogurt
garam, gula, perasa
d/ sup, d/ bawang, d/ pudina

Cara penyediaannya -
  1. Gaulkan daging + yogurt
  2. Panaskan minyak sapi + rempah 4 sekawan + bawang hiris - masak hingga wangi dan kekuningn
  3. Masukkan bahan kisar - kacau hingga naik bau
  4. Masukkan daging + tomato + cili hijau + daun + perasa garam, gula. Tutup periuk 10 - 15 minit. Pastikan kuah sama rata dengan daging
  5. Bila empuk + sos tomato + tomato puri + susu cair - kecilkan api
  6. Masukkan rempah briyani - kacau.