Pages

Friday 10 August 2012

RENDANG DAGING HITAM


RENDANG DAGING HITAM
sumber : Mamasya

500g daging

Bahan kisar -
20 tangkai cili kering
1 bj bawang besar
4 ulas bawang putih
4 cm halia

2 btg serai - ketuk
4 sb kicap pekat @ 6 sb kicap cair + 1 sb sos tiram
1 sb cuka
2 sb kerisik
garam, gula
d/ pandan

Bahan tumis -
4 bj bawang merah - hiris
rempah 3 sekawan

Cara penyediaannya -

  1. Goreng bahan tumis + bahan kisar hingga wangi
  2. Masukkan daging +serai - masak hingga daging kecut
  3. Tambahkan air + kicap + bahan -bahan lain.

AYAM GORENG REMPAH MADU



AYAM GORENG REMPAH MADU
sumber : Cik Mat Gebu

1 ekor ayam - potong 4
1 bj lemon - jus
1 sb garam
~ perap ayam 20 minit, cuci dan toskan.

2 sb madu
2 sb kicap pekat
garam
2 - 3 sb tepung beras

Bahan kisar - 
 2 sb ketumbar
1 st jintan manis
1 st jintan putih
3 ulas bawang putih
1/2 in kunyit hidup
2 btg serai - hiris halus
 2 bj buah keras
 1/2 st lada hitam

3 sb santan pekat / susu cair

Cara penyediaannya -
  1. Rebus ayam 15 minit, toskan. Simpan stok tadi
  2. Satukan madu + kicap + bahan kisar dengan ayam + garam - perap semalaman dalam peti sejuk.
  3. Bila hendak menggoreng, taburkan tepung beras pada ayam - gaul, goreng terendam.

AYAM GORENG BEREMPAH



AYAM GORENG BEREMPAH MAMAK

1 ekor ayam 1.6kg - 1.8 kg - potong 10
1 st serbuk kunyit
2 sb serbuk kari
garam

 Bahan kisar - kering
1 sb cili kering
1 bj bawang besar
4 ulas bawang putih
2 in halia

4 sb tepung ubi
2 sb tepung beras
1 sb tepung jagung
1 st serbuk lada sulah
3 tangkai d/ kari - potong halus
~ satukan dalam mangkuk + air secukupnya

Cara penyediaannya -
  1. Perap ayam dengan bahan kisar + serbuk kunyit + serbuk kari + garam - 1/2 jam dalam plastic wrap
  2. Satuka tepung - peram 20 - 30 minit sebelum goreng
  3. Goreng 4 ketul ayam secara deep frying dalam kuali sederhana selama 20 - 25 minit.





AYAM GORENG BEREMPAH
sumber : Pak Engku

1 ekor ayam - potong 12

Bahan kisar -
10 tangkai cili kering
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 in halia
3 btg serai
2 in lengkuas

3 sb rempah kari daging
1 st serbuk kunyit
1 tangkai d/ kari
garam, perasa
~ perap ayam 15 - 20 minit, goreng garing - tutup api taburkan d/ kari, angkat.






AYAM GORENG BEREMPAH
sumber : Azlita Aziz

1 ekor ayam - potong 12

Bahan kisar -
4 ulas bawang putih
2 in halia 
3 btg serai

1 sb serbuk ketumbar
1 sb serbuk jintan
1 st serbuk kunyit
1 st serbuk cili
garam
~ satukan semua bahan dengan ayam - perap, goreng.







AYAM GORENG BEREMPAH
sumber : Kak Ummi

1/2 ekor ayam - potong 12
garam, perasa

Bahan kisar -
3 ulas bawang putih
2 btg serai
1 in halia
1 in kunyit
1 in lengkuas

Goreng tanpa minyak, kisar kering -
1 st jintan manis
1 st jintn putih
1 sb ketumbar
~ satukan semua bahan, gaul dengan ayam - perap dan goreng.







AYAM GORENG BEREMPAH 1
sumber : Raidah

1 ekor ayam - potong 12

Bahan kisar -
5 bj bawang merah
4 ulas bawang putih
1 in halia

3 sb serbuk cili
2 st serbuk ketumbar
2 st serbuk jintan manis
3 - 4 sb tepung jagung
1 sb serbuk kunyit
1 bj telur
garam







AYAM GORENG BEREMPAH 2
sumber : Raidah

1 ekor ayam - potong 12
5 sb pes halia + bawang putih
5 sb serbuk cili
2 st serbuk ketumbar
2 st serbuk jintan manis
~ satukan semua bahan, perap dengan ayam

1 bj telur - dipukul
tepung beras secukupnya
garam
d/ kari




AYAM GORENG BEREMPAH 3
sumber : Raidah

1 ekor ayam - potong 12

Bahan kisar -
5 ulas bawang putih
2 bj bawang besar
1 in halia 
5 btg serai

1 sb ketumbar - goreng tanpa minyak, tumbuk
3 sb tepung jagung
1 sb serbuk kari
1 sb serbuk cili
1 st serbuk kunyit
1 bj telur - dipukul
1 tangkai d/ kari
garam
~ satukan semua bahan dengan ayam, perap dan goreng.




AYAM GORENG BEREMPAH
sumber : Dayang Jack

1 ekor ayam - potong 12
2 sb serbuk kari
1 sb serbuk kunyit
1 - 2 sb serbuk cili
1 sb tepung jagung
1 st serbuk ketumbar
1 st serbuk jintan putih
garam 
~ satukan semua bahan + ayam, perap dan goreng.





AYAM GORENG BEREMPAH
sumber : Norzailina Nordin

7 - 8 ketul ayam

Bahan tumbuk kasar -
5 ulas bawang putih
3 btg serai
1 in halia

Bahan goreng tanpa minyak,tumbuk kasar -
1 sb ketumbar
1 st jintan manis

1 sb serbuk kari
2 sb tepung jagung
1 tangkai d/ kari
1 bj telur - dipukul
garam
~ satukan semua bahan dengan ayam, perap dan goreng.


AYAM GORENG REMPAH SERAI

1 ekor ayam
6 ulas bawang putih
7 bj bawang merah
2 in halia
3 - 4 batang serai
3 sb cili kisar
2 sb serbuk kari daging
1/2 st serbuk jintan putih
1/2 st serbuk jintan manis
1/2 st serbuk ketumbar
1/2 st 5 spice
3 tangkai daun kari
garam, perasa. 





AYAM PANGGANG SUKABUMI


AYAM PANGGANG SUKABUMI

 1 ekor ayam - potong 4 + jus limau - perap

Bahan perap -
6 bj buah keras
4 ulas bawang putih
1 in halia
1/2 in lengkuas
6 bj buah keras
1 st lada sulah
garam
~ kisar halus, perap  dan panggang/ goreng.

RENDANG AYAM KELANTAN


RENDANG AYAM KELANTAN
sumber : Kak Jee

1 ekor ayam

Bahan kisar -
15 bj bawang merah @ 5 bj bawang sederhana besar
4 ulas bawang putih
1 ibujari halia
10 bj cili merah
5 bj cilipadi
2 btg serai

2 cawan pati santan
2 helai d/kunyit - racik halus
3 helai d/ limau purut
garam, gula

Cara penyediaannya -

  1. Tumis bahan kisar hingga garing + ayam - masak hingga ayam kecut
  2. Masukkan santan + d/ limau purut + garam, gula
  3. Tutup api + d/ kunyit.


KEPAK AYAM PANGGANG


KEPAK AYAM PANGGANG
sumber : Chef Sabri

10 keping kepak ayam
1 ulas bawang putih - cincang
2 bj bawang merah - cincang
2 st serbuk kari
1 sb sos tiram
3 sb kicap manis
1 st gula
6 sb minyak jagung
1 bj lemon - jus
garam
~ perap 30 minit, panggang.

NASI KHEEMA


NASI KHEEMA
sumber : Kak Fida

1 kg beras basmathi
1 liter air
@ 500ml stok + 500ml air
1 tin susu sejat
2 sb minyak sapi
1/2 cawan minyak masak
1/2 kg daging cincang - goreng tanpa minyak/ sangan
4 bj tomato - dadu
1 btg carrot - dadu, goreng
4 bj kentang - dadu , goreng
1 cawan kacang peas
3 sb tomato puri
2 st jintan manis

Bahan kisar -
30 ulas bawang merah
8 ulas bawang putih
1 ibujari halia

Bahan tumis -
rempah 4 sekawan
2 bj bawang besar - hiris
2 bj cili merah - hiris
2 bj cili hijau - hiris

Cara penyediaannya -
  1. Tumis rempah 4 sekawan + bahan hiris + bahan kisar hingga wangi dan kekuningan
  2. Masukkan daging kisar + jintan + tomato + tomato puri - kacau sekejap
  3. Masukkan air + susu - masak hingga mendidih + beras - kacau sekejap, alihkan ke rice cooker
  4. Bila nasi hampir kering + carrot + kentang + kacang peas + garam - kacau
  5. Taburkan separuh bahagian bawang goreng dan d/ ketumbar - tutup periuk.

NASI BUTTER


NASI BUTTER
sumber : Pak Engku

1 kg beras basmathi
300g mentega
1 tin susu cair
1 liter air
100g kismis - goreng
100g badam - goreng
perasa/ 1 kiub pati ayam

Bahan tumis -
3 bj bawang merah - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
2 in halia - kisar
2 helai d/ pandan
1 tangkai d/ pudina
1 tangkai d/ ketumbar
2 bj cili merah - potong panjang

Cara penyediaannya -
  1. Tumis bahan kisar + bahan lain hingga wangi
  2. Masukkan air + susu cair - masak hingga mendidih
  3. Masukkan beras - kacau sebentar, alihka ke rice cooker.
  4. Setelah nasi kering taburkan kismis + badam, gemburkan.

NASI PORTUGIS


NASI PORTUGIS
sumber : Norzailina Nordin

500g beras basmathi

300g daging
3 ulas bawang putih - ketuk
1 in halia - ketuk
~ rebus daging hingga empuk, hiris nipis

500ml stok daging
500ml santan
2 helai d/ pandan - simpul
2 sb minyak sapi

Bahan kisar -
3 st jintan manis
1 st jintan putih
3 st cili kisar
garam

Bahan tumis -
5 bj bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
rempah 4 sekawan

Bahan tabur -
bawang goreng
badam, gajus - goreng
d/ ketumbar
kismis

Cara penyediaannya -
  1. Tumis rempah + bahan hiris + d/ pandan hingga wangi
  2. Masukkan bahan kisar - masak hingga garing
  3. Masukkan beras - kacau sekejap + stok + santan + garam, alihkan ke rice cooker
  4. Bila nasi kering + daging hiris tadi + bahan tabur, tutup periuk hingga nasi benar-benar kering.

NASI PILAF


NASI PILAF
sumber : Cik Mat Gebu

4 cawan beras basmathi
5 cawan air
1/2 buku mentega

Bahan tumis -
Rempah 4 sekawan
2 helai d/ pandan - simpul
1 bj bawang besar - dadu
1 in halia - ketuk
1 sb garam
2 sb gula
1 kiub pati ayam

Bahan tabur -
1/2 cawan kismis kuning
1/2 cawan d/ pudina
1/2 cawan d/ ketumbar
1/2 cawan bawang goreng

Cara penyediaannya -
  1. Panaskan mentega, tumis rempah 4 sekawan + d/ pandan - hingga wangi
  2. Masukkan bawang + halia - masak hingga naik bau dan kekuningan
  3. Masukkan air - masak hingga mendidih, perasakan dengan garam, gula + kiub ayam
  4. Masukkan beras, alihkan ke rice cooker - tanak hingga nasi masak
  5. Setelah nasi kering + bahan tabur - gemburkan. Tutup periuk semula.


NASI PILAF PAKISTAN
sumber : Chef Li

1 kg beras basmathi - rendam 2 jam + 1 bj limau ambil jusnya - hilangkan bau hapak beras dan jernihkan nasi, toskan.
200g daging lembu / kambing - rebus, tapis stok.
500ml stok
500ml air
pewarna kuning telur
pewarna caramel
sos BBQ CLASSIC
minyak sapi
minyak zaitun

Bahan tumis - 
1 senduk minyak masak
Rempah 4 sekawan
3 ulas bawang putih - hiris
1 in halia - julienne
1 sb rempah briyani/ garam masala
1 bj tomato - potong 4
4 helai d/ bay
2 helai d/ pandan
1 genggam d/ ketumbar
1 genggam d/ pudina
garan, gula

Bahan tabur -
bawang goreng
badam, gajus - goreng
kismis
kacang merah, kacang peas
tomato ceri

Cara penyediaannya -
  1. Dalam periuk + stok daging + air - masak hingga mendidih
  2. Masukkan tangkai d/ pudina. d/ ketumbar + pewarna caramel + sos BBQ CLASSIC + garam + pewarna kuning telur/ kuah dari ayam goreng mamak ( Chef Li ) - masak hingga sedikit kering, pekat
  3. Masukkan daging / kambing rebus + kacang merah, peas
  4. Masukkan rempah 4 sekawan + rempah briyani/ garam masala
  5. Dalam kuali - tumis darat bawang putih + halia - masak hingga wangi + garam masala + 1 senduk stok - kacau sekejap
  6. Tuangkan dalam periuk nasi berisi air yang di panaskan tadi
  7. Masukkan beras - kacau sekejap, alihkan ke rice cooker.
  8. Setelah nasi kering - tompokkan minyak sapi, minyak zaitun - tutup periuk sekejap
  9. Masukkan bahan tabur + daging / kambing




AYAM PANGGANG ALA ROSE


AYAM PANGGANG ALA ROSE
sumber : Chef Rose

1 ekor ayam
1/2 cawan tairu/ yogurt
2 sb serbuk  jintan putih
2 sb serbuk ketumbar
3 sb paprika
3 sb pes bawang putih
garam, lada hitam
~ satukan semua bahan dengan ayam, perap dan bakar.