Pages

Friday, 10 August 2012

NASI PILAF


NASI PILAF
sumber : Cik Mat Gebu

4 cawan beras basmathi
5 cawan air
1/2 buku mentega

Bahan tumis -
Rempah 4 sekawan
2 helai d/ pandan - simpul
1 bj bawang besar - dadu
1 in halia - ketuk
1 sb garam
2 sb gula
1 kiub pati ayam

Bahan tabur -
1/2 cawan kismis kuning
1/2 cawan d/ pudina
1/2 cawan d/ ketumbar
1/2 cawan bawang goreng

Cara penyediaannya -
  1. Panaskan mentega, tumis rempah 4 sekawan + d/ pandan - hingga wangi
  2. Masukkan bawang + halia - masak hingga naik bau dan kekuningan
  3. Masukkan air - masak hingga mendidih, perasakan dengan garam, gula + kiub ayam
  4. Masukkan beras, alihkan ke rice cooker - tanak hingga nasi masak
  5. Setelah nasi kering + bahan tabur - gemburkan. Tutup periuk semula.


NASI PILAF PAKISTAN
sumber : Chef Li

1 kg beras basmathi - rendam 2 jam + 1 bj limau ambil jusnya - hilangkan bau hapak beras dan jernihkan nasi, toskan.
200g daging lembu / kambing - rebus, tapis stok.
500ml stok
500ml air
pewarna kuning telur
pewarna caramel
sos BBQ CLASSIC
minyak sapi
minyak zaitun

Bahan tumis - 
1 senduk minyak masak
Rempah 4 sekawan
3 ulas bawang putih - hiris
1 in halia - julienne
1 sb rempah briyani/ garam masala
1 bj tomato - potong 4
4 helai d/ bay
2 helai d/ pandan
1 genggam d/ ketumbar
1 genggam d/ pudina
garan, gula

Bahan tabur -
bawang goreng
badam, gajus - goreng
kismis
kacang merah, kacang peas
tomato ceri

Cara penyediaannya -
  1. Dalam periuk + stok daging + air - masak hingga mendidih
  2. Masukkan tangkai d/ pudina. d/ ketumbar + pewarna caramel + sos BBQ CLASSIC + garam + pewarna kuning telur/ kuah dari ayam goreng mamak ( Chef Li ) - masak hingga sedikit kering, pekat
  3. Masukkan daging / kambing rebus + kacang merah, peas
  4. Masukkan rempah 4 sekawan + rempah briyani/ garam masala
  5. Dalam kuali - tumis darat bawang putih + halia - masak hingga wangi + garam masala + 1 senduk stok - kacau sekejap
  6. Tuangkan dalam periuk nasi berisi air yang di panaskan tadi
  7. Masukkan beras - kacau sekejap, alihkan ke rice cooker.
  8. Setelah nasi kering - tompokkan minyak sapi, minyak zaitun - tutup periuk sekejap
  9. Masukkan bahan tabur + daging / kambing