Pages

Thursday 9 August 2012

NASI DAL


1 cawan daging cincang - daging beku dipotong panjang, parut
4 cawan beras wangi
Air secukupnya - seperti masak nasi biasa
1/2 cawan kacang dal - rendam, toskan + dalam beras  

Bahan hiris -
1 bj bawang besar 
3 ulas bawang putih 
1 in halia muda 

Bahan tumbuk -
1 sb jintan putih/ kasar - sangai
1 bj cili hijau 

Rempah 3 sekawan
2 sb minyak sapi
2 sb margerin
garam, gula
bawang goreng

Cara penyediaannya -
  1. Panaskan minyak, tumis rempah 3 sekawan + bahan hiris - hingga wangi
  2. Masukkan bahan tumbuk - masak hingga wangi + air + daging - mendidih, perasakan dengan garam, gula
  3. Masukkan beras + dal, kacau sekejap - alihkan ke rice cooker.




NASI DAL 
sumber : Pak Engku

1 kg beras basmathi
100g minyak sapi
100g minyak masak
50g kacang dal - rendam,rebus hingga empuk
1/2 tin susu cair
garam,perasa
1 liter air

Bahan tumis -
3 bj bawang merah - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
2 in halia - kisar
5g buah pelaga
5g jintan putih
5g jintan manis
3 bj bunga cengkih
2 helai d/ pandan
1 tangkai d/ pudina
1 tangkai d/ ketumbar 
2 bj cili merah - julienne

Cara penyediaannya -
  1. Tumis bahan kisar + rempah hingga wangi
  2. Masukkan susu cair + air + garam - masak hingga mendidih
  3. Masukkan beras + dal - kacau sekejap, alihkan ke rice cooker.

NASI LEMON


NASI LEMON

4 cawan beras basmathi
5 cawan air
4 sb mentega
3 sb minyak jagung
1 bj lemon - hiris bulat, nipis
1 btg kayu manis
3 bj bunga lawang
1 bj bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1/2 in halia - julienne
1 helai d/ pandan
1 1/2 sb garam
1 sb gula
1 st serbuk perasa

Cara penyediaannya -
  1. Tumis bawang , halia d/ pandan  + rempah hingga wangi + lemon.
  2. Masukkan air  + perasa - masak hingga mendidih
  3. Masukkan beras - kacau sekejap, tutup periuk. Alihkan ke rice cooker.Hidangkan dengan bawang goreng,dan d/ sup.



NASI LEMON
sumber : Pak Engku

3 cawan beras basmathi
4 cawan air
1/4 cawan susu cair
50g margerin
1/4 st serbuk kunyit
1 bj lemon - parut kulitnya dan ambil jus

Bahan kisar -
3 bj bawang merah
2 ulas bawang putih 1 in halia

1 tangkai d/ sup
1 tangkai d/ pudina 
garam, perasa

Cara penyediaannya -
  1. Tumis bahan kisar hingga garing + d/sup, d/ pudina
  2. Masukkan air + susu cair + serbuk kunyit - hingga mendidih. Perasakan dengan garam,gula + jus lemon.
  3. Masukkan beras, kacau sekejap + parutan kulit lemon - alihkan ke rice cooker.

AYAM PANGGANG MOROCCO


AYAM PANGGANG MOROCCO
sumber : Chef Sabri

1 ekor ayam - belah 2, rebus
1 st bawang putih - kisar
1 bj bawang besar - kisar
1 in halia - kisar
1 bj tomato - hiris
2 sb jus lemon
1 st saffron
1 st serbuk kayu manis
1 btg kayu manis
1 st garam
1 st serbuk kunyit
2 sb dried parsley
2 sb d/ ketumbar - potong
1 st butter
 1/4 cawan minyak zaitun
1/2 cawan air
1 st gula
buah zaitun

Cara penyediaannya -
  1. Rebus ayam dengan air hingga empuk, toskan.
  2. Masukkan semua bahan dalam mangkuk kecuali buah zaitun, kacau sebati.
  3. Lumurkan pada ayam, letakkan dalam kaserol + 1/2 cawan air, tutup periuk - masak 1/2 jam, keluarkan.
  4. Panaskan oven 220c, bakar ayam. hidangkan dengan kuah dari kaserol tadi + buah zaitun.




NASI MOROCCO
sumber : Chef Sabri

5 cawan beras basmathi
6 cawan stok ayam
200g daging kambing - potong kiub, rebus - tapis stok,keluarkan daging - ketepikan.

Bahan tumis -
1 cawan minyak sapi
1/2 cawan minyak jagung
40g bawang merah - hiris
15g bawang putih - cincang
15g halia - julienne
2 heli bay leaf
5 bj cengkih
2 sb serbuk jintan manis
1 sb serbuk lada hitam
1 sb serbuk ketumbar
1/2 st serbuk kunyit
5 bj tomato - belah 4
10g d/ ketumbar, d/ pudina
1 kiub pati daging
2 sb garam 
kismis

Cara penyediaannya -
  1. Panaskan minyak, tumis bawang + halia + bahan rempah + d/ bay hingga wangi
  2. Masukkan rempah serbuk - kacau sekejap + 1 senduk stok
  3. Masukkan tomato + d/ ketumbar, d/ pudina - perasakan dengan garam + kiub
  4. Tuang dalam periuk yang mengandungi stok daging - masak hingga mendidih
  5. Masukkan beras - kacau sekejap + daging kambing, alihkan ke rice cooker. Setelah kering nasi taburkan bawang goreng, kismis, d/ ketumbar. 





NASI CARROT





NASI CARROT

4 cawan beras basmathi
5 cawan air - @ 3 cawan stok + 2 cawan air - tak perlu kiub ayam
3 bj cili hijau - tumbuk kasar
1 sb serbuk jintan manis
1/4 cawan minyak sapi
1/4 cawan margerin
1 btg carrot - parut
2 bj tomato - dadu
1 bj bawang besar - dadu
3 ulas bawang putih  - tumbuk
1 in halia - tumbuk
Rempah 4 sekawan
1 sb garam 
2 sb gula
1 kiub ayam
2 helai d/ pandan
1 genggam d/ ketumbar
1 genggam d/ pudina

Bahan tabur -
bawang goreng
gajus goreng
kismis

Cara penyediaannya -
  1. Tumis rempah 4 sekawan + d/pandan hingga wangi
  2. Masukkan bawang dadu dan pes bawang putih + halia - tumis hingga garing
  3. Masukkan tomato + serbuk jintan + lada hijau - kacau hingga wangi
  4. Tambah air stok dalam periuk - masak hingga mendidih + d/ ketumbar, d/ pudina, perakan dengan garam ,gula.
  5. Masukkan beras + carrot. Alihkan periuk ke rice cooker, masak hingga nasi kering.
  6. Masukkan bahan tabur, gemburkan.















AYAM PANGGANG ALA BANGKOK


1 ekor ayam - potong 2
@ 6 ketul peha ayam / leg quarters

Bahan kisar -
2 sb kunyit
3 btg serai
3 ulas bawang putih
batang ketumbar
serbuk lada sulah

Bahan perap -
2 sb cili kisar
1 sb sos ikan
1 kiub ayam
2 sb sos tiram
2 sb gula
50ml santan
1 sb madu
garam

Sos -
3 bj cili merah - cincang
2 ulas bawang putih - cincang
3 sb cuka
1 st sos ikan
2 sb gula - bancuh dengan air panas
6 bj cilipadi - cincang

Cara penyediaannya -

  1. Bahan kisar + ayam + bahan perap - gaulkan dengan ayam, perap 1- 2 jam.
  2. Panggang hingga ayam garing, hidangkan dengan sos.


AYAM PANGGANG TARRAGON





AYAM PANGGANG TARRAGON

1 ekor ayam
1 bj lemon - potong 2
200g mentega
2 ulas bawang putih
1 sb fresh tarragon - cincang
1 sb fresh thyme - cincang

Cara penyediaannya -

  1. Isikan lemon dalam ayam
  2. Satukan semua bahan dengan ayam  termasuk di bawah kulit ayam, perap dan bakar.

AYAM PANGGANG MAGHRIBI




AYAM PANGGANG MAGHRIBI
sumber : Chef Sabri

1 ekor ayam
1 kiub ayam

Bahan kisar -
3 bj bawang merah
1 bj bawang besar
4 ulas bawang putih
1 st serbuk cili
1 st serbuk paprika
1 st serbuk kunyit
1/2 bj lemon - jus
~ satukan semua bahan dengan ayam, perap dan bakar.

AYAM PANGGANG MAYONIS





AYAM PANGGANG MAYONIS
sumber : Kak Ummi

1 ekor ayam - cucuk dengan garfu
2 st serbuk lada hitam

Bahan kisar -
1/2 bj bawang besar
4 ulas bawang putih
4 cm halia

2 sb madu
2 sb gula
2 st kicap manis -
1 st garam
4 sb mayonis
serbuk lada
~ gaul semua bahan dengan ayam + mayonis - perap dan bakar.

AYAM PANGGANG SARAWAK





AYAM PANGGANG SARAWAK
sumber : Dayang Jack

1 ekor ayam
1 sb ketumbar biji - sangai kering, tumbuk kasar
1/2 sb jintan putih - sanagai kering, tumbuk kasar

Bahan kisar -
5 ulas bawang putih
2 in halia
1/2 in lengkuas

gula merah/gula melaka
garam
minyak zaitun
~ satukan semua bahan dengan ayam, perap. Sebelum bakar gaulkan ayam dengan minyak zaitun.


SOS CILI

3 -4 sb cili kisar
2 ulas bawang putih - tumbuk
air asam jawa
garam, gula
~ masak dalam periuk 3 - 4 minit.


AYAM PANGGANG TERIYAKI




AYAM PANGGANG TERIYAKI
sumber : Cik Mat Gebu

1 ekor ayam
6 sb madu
8 sb kicap manis
2 sb gula perang
3 in halia - tumbuk
3 ulas bawang putih - tumbuk
garam
~ satukan semua bahan, perap dengn ayam. Panggang ayam 200c selama 1 jam.

AYAM PANGGANG HERBA


Gambar dari Martha Stewart


AYAM PANGGANG HERBA

1 ekor ayam
2 - 3 sb sos blackpepper
2 sb madu
2 sb gula perang
1 kiub ayam
2 sb mixed herbs
1 st garam
lemon pepper
garlic salt
mentega

Bahan kisar -
2 bj bawang besar
4 ulas bawang putih
1 in halia

~ perap semua bahan dengan ayam, bakar. Mentega sapu atas ayam ketika hendak bakar supaya berkilat.

STOK AYAM




CARA MEMBUAT STOK AYAM

1 rangka ayam
1 bj bawang holland / besa - potong kasar
1 btg carrot + tangkainya - potong kasar
2 btg celery - potong kasar
2 btg leek - potong kasar
2 helai bay leaf
6 tangkai d/ parsley - optional
1/2 st d/ thyme
12 bj lada hitam




Dalam periuk stok, isikan semua bahan + air sehingga ke paras 3 inci dari permukaan periuk. Masak di atas dapur dengan api sederhana jangan sampai mendidih.





Jerang di atas dapur selama 2 jam.Kecilkan api bila stok kelihatan berbuih dan skim stok setiap 30 minit. Kekalkan api perlahan supaya stok tidak keruh dan berkeladak. Keluarkan lemak-lemak yang terapung di atas stok.





Tapis stok, keluarkan sayuran dan isi yang terdapat pd tulang ayam, ketepikan. Biarkan sejuk sebelum di simpan dalam peti sejuk. Stok ayam boleh didinginkan sehingga 1 minggu dan boleh dibekukan sehingga 6 bulan.


NASI KISMIS



NASI KISMIS
sumber : Pak Engku

1 kg beras basmathi
100g minyak sapi
100g margerin
1 liter air
1/2 tin susu cair
20g kismis - goreng
10g badam - goreng
10g gajus - goreng
1 sb rempah kari
garam

Bahan tumis -
4 bj bawang merah -kisar
3 ulas bawang putih - kisar
2 in halia - kisar
Rempah 4 sekawan
2 helai d/ pandan
1 tangkai d/ ketumbar
1 tangkai d/ pudina

Cara penyediaannya -
  1. Tumis rempah 4 sekawan + d/ pandan hingga wangi
  2. Masukkan bahan kisar + rempah kari - masak hingga wangi.
  3. Masukkan air + susu cair - hingga mendidih, perasakan dengan garam
  4. Masukkan beras - kacau sekejap, alihka ke rice cooker. 
  5. Bila nasi hampir kering, taburkan kesmis, gajus ,badam.



NASI SULTANA / KISMIS
sumber : Azlita Aziz

4 cawan beras basmathi
4 cawan air
1 cawan susu cair
2 helai d/ pandan
2 btg serai - titik
2 keping dada ayam - potong kiub
3 sb rempah briyani
2 sb kismis
1/2 cawan minyak sapi + margerin
2 sb bawang goreng

Bahan kisar -
1 bj bawng besar
8 bj bawang merah
4 ulas bawang putih
2 in halia

Rempah tumis 4 sekawan
2 bj tomato - dadu
2 sb sos tiram
1 st garam
2 kiub ayam

Bahan tabur -
2 sb kismis
2 sb bawang goreng
3 sb d/ bawang, d/ sup

Cara penyediaannya -
  1. Tumis rempah 4 sekawan + d/ pandan + serai - masak hingga kekuningan
  2. Masukkan bahan kisar + rempah briyani - kacau sekejap
  3. Masukkan tomato dadu + ayam + sos tiram - tumis hingga wangi
  4. Tambahkan bawang goreng + kiub ayam + kismis + air + susu cair + garam - masak hingga mendidih
  5. Masukkan beras - kacau sekejap, alihka ke rice cooker.
  6. Setelah nasi kering, masukkan bahan tabur - gemburkan.


AYAM PANGGANG MADU


Gambar dari Martha Stewart

AYAM PANGGANG MADU
sumber : Chef Sabri

1 ekor ayam
8 sb minyak zaitun
4 ulas bawang putih - cincang
3 bj bawang merah - dadu
1 in halia - cincang
1 sb lada hitam - tumbuk
2 bj jus limau nipis
3 sb madu
2 sb sos tiram
3 sb chilli flakes / cilipadi - hiris
1 sb garam
3 sb serbuk kari daging
2 st serbuk perasa

Bahan tabur -
2 btg carrot - potong kasar
1 btg celery - potong kasar
15 bj ceri tomato
8 bj kentang - buang kulit, potong wedges

Cara penyediaannya -
  1. Perap semua bahan 4 jam / semalaman. Bakar 200c selama 1 jam.
  2. Sapukan jus ayam setiap 15 minit supaya ayam panggang tak kering. Grill ayam - api atas sahaja selama 15 minit supaya ayam sedikit garing.
  3. Bahan tabur digaulkan dengan minyak zaitun dan jus ayam - letak di sekeliling ayam 



SOS BLACKPEPPER -
1/2 bj bawang holland - dadu
2 ulas bawang putih - cincang halus
1 helai bay leaf
1 sb mentega
3 sb sos perang 
1 cawan air
1 cawan susu segar/susu sejat
1 st serbuk lada hitam

Cara penyediaannya -
  1. Tumis bawang + bay leaf + mentega - hingga wangi
  2. Masukkan sos perang + air - kacau
  3. + susu + lada hitam



AYAM PANGGANG MADU


Gambar dari Martha Stewart


AYAM PANGGANG MADU
sumber : Raidah

1 ekor ayam
1 sb madu
2 sb sos tiram
1 sb serbuk cili
1 kiub ayam
1 bj bawang besar - potong 6
1 bj tomato - potong 4
2 bj kentang - potong wedges
garam, gula
tepung jagung 
mentega

Bahan kisar -
1 bj bawang besar
3 ulas bawang putih
1 in halia
2 sb jintan putih
1 sb jintan manis

Cara penyediaannnya -
  1. Perap ayam dengan bahan kisar + rempah lain
  2. Gaulkan bahan rempah + kentang + bawang + tomato, bakar ayam
  3. Untuk sos/gravy - campurkan jus ayam yang ditapis + tepung jagung + mentega dalam sos pan, masak hingga pekat - curah atas ayam panggang.