Pages

Thursday, 9 August 2012

STOK AYAM




CARA MEMBUAT STOK AYAM

1 rangka ayam
1 bj bawang holland / besa - potong kasar
1 btg carrot + tangkainya - potong kasar
2 btg celery - potong kasar
2 btg leek - potong kasar
2 helai bay leaf
6 tangkai d/ parsley - optional
1/2 st d/ thyme
12 bj lada hitam




Dalam periuk stok, isikan semua bahan + air sehingga ke paras 3 inci dari permukaan periuk. Masak di atas dapur dengan api sederhana jangan sampai mendidih.





Jerang di atas dapur selama 2 jam.Kecilkan api bila stok kelihatan berbuih dan skim stok setiap 30 minit. Kekalkan api perlahan supaya stok tidak keruh dan berkeladak. Keluarkan lemak-lemak yang terapung di atas stok.





Tapis stok, keluarkan sayuran dan isi yang terdapat pd tulang ayam, ketepikan. Biarkan sejuk sebelum di simpan dalam peti sejuk. Stok ayam boleh didinginkan sehingga 1 minggu dan boleh dibekukan sehingga 6 bulan.