NASI KISMIS
sumber : Pak Engku
1 kg beras basmathi
100g minyak sapi
100g margerin
1 liter air
1/2 tin susu cair
20g kismis - goreng
10g badam - goreng
10g gajus - goreng
1 sb rempah kari
garam
Bahan tumis -
4 bj bawang merah -kisar
3 ulas bawang putih - kisar
2 in halia - kisar
Rempah 4 sekawan
2 helai d/ pandan
1 tangkai d/ ketumbar
1 tangkai d/ pudina
Cara penyediaannya -
- Tumis rempah 4 sekawan + d/ pandan hingga wangi
- Masukkan bahan kisar + rempah kari - masak hingga wangi.
- Masukkan air + susu cair - hingga mendidih, perasakan dengan garam
- Masukkan beras - kacau sekejap, alihka ke rice cooker.
- Bila nasi hampir kering, taburkan kesmis, gajus ,badam.
NASI SULTANA / KISMIS
sumber : Azlita Aziz
4 cawan beras basmathi
4 cawan air
1 cawan susu cair
2 helai d/ pandan
2 btg serai - titik
2 keping dada ayam - potong kiub
3 sb rempah briyani
2 sb kismis
1/2 cawan minyak sapi + margerin
2 sb bawang goreng
Bahan kisar -
1 bj bawng besar
8 bj bawang merah
4 ulas bawang putih
2 in halia
Rempah tumis 4 sekawan
2 bj tomato - dadu
2 sb sos tiram
1 st garam
2 kiub ayam
Bahan tabur -
2 sb kismis
2 sb bawang goreng
3 sb d/ bawang, d/ sup
Cara penyediaannya -
4 cawan beras basmathi
4 cawan air
1 cawan susu cair
2 helai d/ pandan
2 btg serai - titik
2 keping dada ayam - potong kiub
3 sb rempah briyani
2 sb kismis
1/2 cawan minyak sapi + margerin
2 sb bawang goreng
Bahan kisar -
1 bj bawng besar
8 bj bawang merah
4 ulas bawang putih
2 in halia
Rempah tumis 4 sekawan
2 bj tomato - dadu
2 sb sos tiram
1 st garam
2 kiub ayam
Bahan tabur -
2 sb kismis
2 sb bawang goreng
3 sb d/ bawang, d/ sup
Cara penyediaannya -
- Tumis rempah 4 sekawan + d/ pandan + serai - masak hingga kekuningan
- Masukkan bahan kisar + rempah briyani - kacau sekejap
- Masukkan tomato dadu + ayam + sos tiram - tumis hingga wangi
- Tambahkan bawang goreng + kiub ayam + kismis + air + susu cair + garam - masak hingga mendidih
- Masukkan beras - kacau sekejap, alihka ke rice cooker.
- Setelah nasi kering, masukkan bahan tabur - gemburkan.