Pages

Thursday 9 August 2012

AYAM PANGGANG MADU


Gambar dari Martha Stewart

AYAM PANGGANG MADU
sumber : Chef Sabri

1 ekor ayam
8 sb minyak zaitun
4 ulas bawang putih - cincang
3 bj bawang merah - dadu
1 in halia - cincang
1 sb lada hitam - tumbuk
2 bj jus limau nipis
3 sb madu
2 sb sos tiram
3 sb chilli flakes / cilipadi - hiris
1 sb garam
3 sb serbuk kari daging
2 st serbuk perasa

Bahan tabur -
2 btg carrot - potong kasar
1 btg celery - potong kasar
15 bj ceri tomato
8 bj kentang - buang kulit, potong wedges

Cara penyediaannya -
  1. Perap semua bahan 4 jam / semalaman. Bakar 200c selama 1 jam.
  2. Sapukan jus ayam setiap 15 minit supaya ayam panggang tak kering. Grill ayam - api atas sahaja selama 15 minit supaya ayam sedikit garing.
  3. Bahan tabur digaulkan dengan minyak zaitun dan jus ayam - letak di sekeliling ayam 



SOS BLACKPEPPER -
1/2 bj bawang holland - dadu
2 ulas bawang putih - cincang halus
1 helai bay leaf
1 sb mentega
3 sb sos perang 
1 cawan air
1 cawan susu segar/susu sejat
1 st serbuk lada hitam

Cara penyediaannya -
  1. Tumis bawang + bay leaf + mentega - hingga wangi
  2. Masukkan sos perang + air - kacau
  3. + susu + lada hitam



AYAM PANGGANG MADU


Gambar dari Martha Stewart


AYAM PANGGANG MADU
sumber : Raidah

1 ekor ayam
1 sb madu
2 sb sos tiram
1 sb serbuk cili
1 kiub ayam
1 bj bawang besar - potong 6
1 bj tomato - potong 4
2 bj kentang - potong wedges
garam, gula
tepung jagung 
mentega

Bahan kisar -
1 bj bawang besar
3 ulas bawang putih
1 in halia
2 sb jintan putih
1 sb jintan manis

Cara penyediaannnya -
  1. Perap ayam dengan bahan kisar + rempah lain
  2. Gaulkan bahan rempah + kentang + bawang + tomato, bakar ayam
  3. Untuk sos/gravy - campurkan jus ayam yang ditapis + tepung jagung + mentega dalam sos pan, masak hingga pekat - curah atas ayam panggang.




AYAM PANGGANG MADU BEREMPAH
sumber : Diana

1 ekor ayam
1 sb serbuk cili
1 sb serbuk ketumbar
1/3 st serbuk jintan manis
1 sb jus limau
1 1/2 sb gula pasir
1 1/2 sb gula merah
1 1/2 sb madu
1 kiub ayam
garam 
mentega

Bahan kisar -
2 batang serai
1/2 in halia
1/2 in kunyit hidup
1 hiris lengkuas
2 ulas bawang putih
1/2 bj bawang besar

~Perap ayam, bakar 200c 1 jam.




AYAM PANGGANG MADU
sumber : Kak Ummi

1 ekor ayam
2 st serbuk ketumbar + biji ketumbar - tumbuk
4 sb madu
4 sb kicap manis + garam
4 bj bawang putih - tumbuk
1 bj lemon / limau nipis - jus






AYAM PANGGANG MADU
sumber : Jintan Manis

1 ekor ayam - spring chicken 700g
2 sb minyak zaitun
2 sb madu
1 sb gula
1/2 st garam
1 sb jus lemon
1 sb sos tiram
1 st serbuk kunyit
1 st serbuk lada hitam
margerin / mentega

 Bahan kisar -
1/4 bawang besar
2 ulas bawang putih
2 in halia

~satukan semua bahan dengn ayam - perap dan bakar.