Pages

Sunday, 12 August 2012

SAMBAL KERANG


SAMBAL KERANG
sumber : Cik Mat Gebu

150g isi kerang
2 1/2 senduk nasi cili kering kisar
1/2 cawan jus asam jawa
1 bj bawang besar - hiris
garam, gula
1/ in halia - titik

Bahan kisar -
5 bj bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 in belacan

Cara penyediaannya -
  1. Tumis bahan kisar hingga wangi + cili kisar - masak hingga pecah minyak
  2. Masukkan asam jawa + halia + garam, gula - masak hingga pekat
  3. Masukkan isi kerang + hirisan bawang - masak hingga kering

RENDANG KERANG


RENDANG KERANG
sumber : Cik Mat Gebu

2 kg kerang - rebus, ambil isi
1 sb rempah kari
1 keping asam gelugur
2 sb kerisik
1 sb gula melaka
garam
1 helai d/ kunyit - hiris halus
2 helai d/ limau purut
1  1/2 cawan santan

Bahan kisar halus -
1 bj bawang besar
5 ulas bawang putih
2 in lengkuas
2 in halia
2 in kunyit hidup
2 btg serai
15 - 20 bj cili padi

Cara penyediaannya -
  1. Dalam kuali satukan bahan kisar + santan + asam gelugur + kari - masak hingga mendidih, pekat 
  2. Masukkan kerang rebus + kerisik + gula melaka + garam ( sikit ) - masak hingga kering, + d/ kunyit + d/ limau purut.

CHILLI CRAB


CHILLI CRAB
sumber : Norasikin Basri

1 kg ketam bunga

bahan kisar -
20 tangkai cili kering
1/2 bj bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 in halia

2 sb sos tiram
2 sb sos cili
1 sb sos ikan
1 sb jus limau nipia
1/4 cawan minyak
1 bj telur
1 st garam
 1sb gula

Cara penyediaannya -
  1. Tumis bahan kisar hingga wangi dan garing
  2. Masukkan sos + jus limau + garam, gula
  3. Masukkan ketam - masak 10 minit, keluarkan dan letak atas pinggan, tinggalkan sos
  4. Sewaktu kuah mendidih  + telur yang dipukul - kacau cepat, matikan api.

TAHU TELUR DAN SOS TIRAM


TAHU TELUR DAN SOS TIRAM
sumber : Norasikin Basri

300g tahu telur - potong 1/2 in, goreng
2 ulas bawang putih - ketuk
1/4 bj bawang besar - hiris
1/2 in halia - julienne
2 sb sos tiram
1 st kicap manis
2 bj cili padi
3 tangkai d/ bawang
10 bj tomato ceri
1/2 st garam
1 sb gula
1 cawan minyak
1/2 sb tepung jagung + 1/4 cawan air - bancuh

Cara penyediaannya -
  1. Tinggalkan 1 sb minyak, tumis bawang putih + halia hingga wangi
  2. Masukkan sos tiram + kicap + cili + 1/2 cawan air + garam + gula - masak hingga mendidih
  3. Bancuhan tepung jagung tuang sikit- sikit sambil kacau
  4. Masukkan tahu + tomato + d/ bawang - masak hingga layu, tutup api.
~ boleh tambah d/ kucai, leek, capsicum, carrot, sawi putih, kekacang.

IKAN MASAK 3 RASA


IKAN MASAK 3 RASA
sumber : Norasikin Basri

1 ekor ikan - gaulkan + garam + tepung jagung
1 potong nanas hampir masak - dadu
1/2 bj tomato - dadu
1/2 btg carrot - cincang

Bahan cincang halus -
1/2 bj lada merah
5 bj cili padi
1/2 bj bawang besar
1 ulas bawang putih

1 st jus limau nipis
1 st gula
1 1/2 st garam
1 sb sos ikan
1 st sos tiram
1 sb sos cili
2 sb minyak
1 sb tepung jagung
1 cawan stok ayam
minyak masak - untuk goreng tenggelam


Cara penyediaannya -
  1. Goreng ikan deep frying dengan api kuat hingga garing, angkat
  2. 2 sb minyak - tumis bahan cincang sekejap + stok ayam - masak hingga mendidih 
  3. Masukkan sos + nanas + tomato
  4. Masukkan garam, gula + jus limau - curahkan atas ikan. Hiaskan dengan d/ ketumbar

Tips untuk berniaga -
1. Goreng ikan dengan api besar jadikan ikan sangat garing di luar tapi isinya lembut di dalam. Jika guna 
    kepanasan biasa, isi ikan akan menjadi terlalu masak dan keras sementara menunggu kulit di luar garing
2. Gantikan dengan nanas / epal hijau / mangga muda
3. Gunakan minyak yang banyak untuk menggoreng dan api besar
4. Pelbagaikan resepi dengan gantikan ikan dengan udang, sotong ketam dll.

IKAN STIM CARA THAI


IKAN STIM CARA THAI
sumber : Norasikin Basri

1 ekor ikan - cuci, tos dan lap kering
1/2 st minyak bijan
1/2 cawan stok sayuran
2 st jus limau nipis
1 st gula perang
2 st kicap cair
1 sb sos ikan
1 btg serai - ketuk + dalam periuk stok sayuran - panaskan
3 bj cili padi
1 st tepung jagung + 2 sb air - bancuh
1 in halia muda
5g daun bawang - julienne
d/ ketumbar
garam

Cara penyediaannya -
  1. Lumur ikan + garam + minyak bijan - letak dalam bekas
  2. Serai - masukkan dalam stok sayuran - panaskan + kicap + sos ikan + cili padi ketuk + garam + gula + jus limau
  3. Bancuhan tepung jagung - kacau jadikan likat sikit , curahkan separuh kuah atas ikan
  4. Taburkan halia muda, daun bawang 
  5. Kukus  10- 15 minit dengan api kuat. Keluarkan ikan, hias dengan d/ ketumbar - curahkan kuah selebihnya jika perlu

SAMBAL IKAN BAKAR



SAMBAL IKAN BAKAR
sumber : Norasikin Basri

Kembung / Pari / Cencaru

Bahan kisar -
1 bj bawang besar
2 ulas bawang putih
2 sb cili kering - kisar kering tanpa air
1 ibu jari halia
2 btg serai
1 ibujari lengkuas

air asam jawa / jus limau kasturi
2 sb minyak
garam, gula merah


Cara penyediaannya -
  1. Tumis bahan kisar hingga garing dan pecah minyak
  2. Grill atas kuali, setelah masak letak atas daun pisang, teruskan grill hingga daun pisang keluarkan aroma wangi

Smokey flavour - guna dapur arang / kayu yang keluarkan asap
                           boleh guna oven grill


Tips untuk berniaga -
1. Masukkan d/ kunyit, d/ limau purut atau pes tomyam untuk kelainan
2. Cari kaedah bakar seperti dalam tempayan
3. keluarkan perencah ikan bakar untuk dijual

AYAM BRIYANI MERAH



AYAM BRIYANI MERAH
sumber : Norasikin Basri

2 ekor ayam - potong 16

Bahan kisar -
2 bj bawang besar
6 ulas bawang putih
3 in halia

3 btg serai - diketuk
50g cili kering - kisar kering
2 helai bay leaf
400ml santan pekat
1 cawan minyak masak
garam, gula, air

Rempah serbuk - kisar kering, tapis
1 sb serbuk ketumbar
1/2 sb serbuk jintan putih
1 1/2 sb serbuk jintan manis
1/4 st serbuk cengkih
1 sb serbuk kayu manis
1/2 st serbuk lada hitam
1 st serbuk pelaga
2 st serbuk kunyit

Cara penyediaannya -
  1. Bahan kisar + bay leaf + cili kering kisar + air + rempah serbuk - jadikan pes, biarkan 10 minit
  2. Masukkan ayam - masak hingga kecut + air
  3. Masukkan santan + garam + gula - masak hingga ayam empuk
~ halia dihiris nipis, jemur kering - kisar ( serbuk halia )


OPOR AYAM


OPOR AYAM
sumber : Norasikin Basri

1 ekor ayam - potong 16
5 sb cili kisar
rempah 4 sekawan
6 sb gula pasir
3 st garam
2 sb kerisik
100ml minyak masak
1 liter santan
1 sb air asam jawa pekat

Bahan kisar -
1 bj bawang besar
3 ulas bawang putih
 2 in halia

Bahan kisar kering -
2 sb ketumbar
2 sb jintan manis
 2 sb jintan putih
 1 sb lada hitam

Cara penyediaannya -

  1. Tumis rempah 4 sekawan hingga wangi
  2. Masukkan bahan kisar + cili kisar - masak hingga garing
  3. Masukkan rempah kisar + air - kacau sekejap, masak hingga wangi
  4. Masukkan ayam - masak hingga kecut
  5. Masukkan air - merenih, hingga ayam kecut + kerisik + garam + gula + asam.


RENDANG AYAM RINGKAS


RENDANG AYAM RINGKAS
sumber : Norasikin Basri

1 ekor ayam - potong 16
1 in halia
2 ulas bawang putih
1 bj bawang besar
10 btg serai
10 tangkai cili kering - kisar tanpa air, tak perlu rebus
1 kotak santan ( 200ml )
1/4 cawan minyak masak
1 st jus limau / cuka / asam jawa Adabi
2 st garam
8sb gula
air - untuk merebus ayam kampung + 1/4 st soda bicarbonate ( supaya cepat empuk  - 1 jam )
1/2 cawan air - untuk kisar

Cara penyediaannya -

  1. Kisar cili halus + bawang  dll + air
  2. Tumis hingga wangi dan garing + ayam + air + santan - merenih hingga kering



AYAM MASAK MERAH MADU


AYAM MASAK MERAH MADU
sumber : Norasikin Basri

6 ketul ayam - goreng dengan tepung segera + serbuk kari
10 tangkai cili kering - kisar
1 btg serai - ketuk
rempah 4 sekawan
1 tangkai d/ kari

Bahan kisar -
1/2  bj bawang besar
2 uls bawang putih
1/2 in halia

6 sb gula
2 sb madu
1 st garam
1 sb cuka
1/2 cawan minyak masak



AYAM MASAK MADU MAMAK

1 ekor ayam - 1.6kg - 1.8 kg -potong 10
250g kurma tanpa biji + air - kisar
100g kismis
50g gajus
2 sb gula pasir
1 helai d/ pandan - potong 3 in

1 sb serbuk cili
1 sb jintan putih
1 sb jintan manis

1 bj bawang besar - hiris
1/2 st serbuk kayu manis
5 - 7 bj pelaga
5 bj cengkih
5 bj bunga lawang

Bahan kisar -
2 bj bawang besar
5 - 7 ulas bawang putih
2 in halia

Bahan tabur -
bawang goreng, d/ pudina

3 sb minyak masak
garam

Cara penyediaannya -

  1. Satukan ayam + serbuk kunyit + garam - perap, goreng separuh masak
  2. Panaskan kuali + minyak + kismis + gajus - angkat.
  3. Masukkan 1 sb minyak + rempah 4 sekawan  - masak hingga wangi
  4. Masukkan bawang hiris + d/ pandan - kacau hingga naik bau + bahan kisar.
  5. Masukkan rempah serbuk - kacau sekejap + kurma kisar + gula pasir. Masak hingga pekat, mendidih + garam.
  6. Masukkan ayam goreng + kismis + gajus. Angkat, curahkan madu ke atas ayam. Taburkan bawang goreng + d/ pudina.







BEBOLA LABU MANIS


BEBOLA LABU MANIS
sumber : Norasikin Basri

300g labu manis / keledek
100g tepung pulut
1/2 st garam
1 sb gula pasir
minyak masak - untuk goreng tenggelam
air - untuk rebus labu

Cara  penyediaannya -

  1. Rebus labu hingga empuk, lecek + garam + gula + tepung pulut sikit - sikit hingga lembut dan tak melekat di tangan
  2. Bulatkan sebesar ibu jari, goreng dengan minyak ( jangan terlalu panas nanti bebola meletup )

KEK KUKUS BUAH


KEK KUKUS BUAH
sumber : Norzailina Nordin

250g mentega SCS / ANCHOR
175g gula castor
3 bj telur
1 st vanila
1 sb gliserin
285g tepung gandum - ayak
2 st serbuk penaik -ayak
1 st soda bicarbonate -ayak
250g mixed fruits
100g gula pasir

Cara penyediaannya -
  1. Pukul mentega + gula castor hingga kembang
  2. Masukkan telur sebiji - sebiji - pukul sebati
  3. Masukkan vanila + gliserin - biarkan 10 minit
  4. Masukkan bahan ayak ( tepung ) + mixed fruits, ketepikan.
  5. Cairkan gula hingga jadi caramel, tuangkan ke dalam adunan sambil kacau cepat-cepat.
  6. Ratakan dalam acuan 22cm, lenser kertas minyak dengan margerin - tutup dengan foil. Kukus 2 - 2 1/2 jam.




BRIYANI MASALA KAMBING RINGKAS


BRIYANI MASALA KAMBING RINGKAS
sumber : Norzailina Nordin

500g beras basmathi
400 - 450ml air
500g daging kambing - potong kiub
1 pkt perencah Masak Merah seri Aji
6Oml minyak masak
1 st halia - tumbuk
1 st bawang putih - tumbuk
1 bj tomato - buang kulit, dadu
2 sb serbuk kar
1 1/2 sb stok ayam
1 sb tomato puri
garam

Bahan tumis -
1 bj bawang besar - dadu
2 tangkai d/ kari
1 btg kayu manis
2 bj bunga lawang

Cara penyediaannya -

  1. Perap daging kambing + rempah Seri Aji - 30 minit
  2. Panaskan minyak, tumis rempah hingga wangi + bawang putih + halia - kacau
  3. Masukkan daging - masak hingga daging kecut sedikit
  4. Masukkan tomato + kari + air - masak hingga mendidih, kecilkan api - tutup periuk, masak hingga daging empuk
  5. Masukkan stok ayam + garam - tutup api. Keluarkan kuah ke dalam bekas penyukat, tambah air jadikan 900ml. Tuang ke dalam rice cooker + beras + tomato puri - masak hingga air kering
  6. Masukkan daging kambing di atas nasi, tanak seperti biasa.



ASAS NASI GORENG RESTORAN THAI


ASAS NASI GORENG RESTORAN THAI
sumber : Norasikin Basri

2 cawan nasi putih
1 ulas bawang putih - ketuk
1 st cili kisar
1 st sos tiram
1 st kicap pekat
2 bj cili padi - ketuk
1/2 st garam
1 st sos ikan
2 sb minyak masak
1 bj telur - dipukul
 sayuran / sayur campur

Cara penyediaannya -
  1. Tumis bawang putih + cili padi hingga wangi
  2. Masukkan telur di permukaan kuali, buatkan lapisan nipis baru gaulkan
  3. Kecilkan api + nasi + sayur
  4. Satukan sos - besarkan api, gaul dengan nasi
~ boleh campurkan isi ayam, ikan bilis ( nasi goreng kampung )
   udang, sotong  ( nasi goreng seafood )
   fishball, lada hitam + lada sulah + kiub pati ayam ( nasi goreng cina )


NASI GORENG CINA
sumber : Norasikin Basri

200g nasi putih
1 ulas bawang putih - ketuk
2 sb minyak masak
1 st sos tiram
1 st sos ikan
1 bj telur - goreng hancur
1/4 cawan sayur campur
serbuk lada sulah
garam
isi ayam / daging / sotong / udang

Cara penyediaannya -
  1. Tumis bawang putih hingga wangi + sos ikan + sos tiram
  2. Masukkan sayur + telur + nasi - gaul
  3. Masukkan garam + lada sulah + serbuk pati ayam ( sedikit )

CHICKEN 65


CHICKEN 65
sumber : Lydia Honey

1 ekor ayam - potong 10, cuci dan rendam + 2 sb cuka - toskan
1 st Arabic Mixed Spice
1/2 st lada hitam
1/2 st serbuk pelaga
1/2 st serbuk kayu manis
1/2 st serbuk bunga lawang
1/2 st serbuk jintan

Bahan kisar -
1 bj bawang besar
3 ulas bawang putih
 1 in halia

1 sb yogurt
2 sb jus lemon
pewarna kuning telur
garam
d/ kari
bawang goreng
minyak gorng tenggelam

~Perap ayam + bahan rempah + sedikit serbuk cili - goreng garing, angkat. Taburkan bawang goreng.
Hidangkan dengan Nasi Jintan Arab.



CHICKEN 65
sumber : Mamak

Bahan perap ayam -
1kg dada ayam - dadu saiz nugget
1 st serbuk cili
1/2 sb serbuk lada hitam
garam

Untuk goreng -
2 bj putih telur
2 sb tepung jagung
2 sb tepung gandum
minyak masak
garam

1/2 cawan yogurt/ buttermilk
1 st pewarna oren
1 sb pes halia
1 sb pes bawang putih
2 sb minyak masak
1 sb jus lemon
bawang goreng

Cara penyediaannya -

  1. Satukan ayam + serbuk cili + serbuk lada hitam + garam - perap 30 minit
  2. Masukkan tepung jagung + tepung gandum + putih telur - adun
  3. Goreng ayam hingga keperangan , goreng sedikit-sedikit
  4. Dalam kuali lain + 2 sb minyak - panaskan + pes bawang putih dan halia. Masak hingga keperangan, kecilkan api.
  5. Masukkan yogurt + pewarna oren + garam - masak hingga mendidih + isi ayam - masak hingga kuah kering, kacau selalu. Matikan api + jus lemon - kacau.


BRIYANI KAMBING ARAB


BRIYANI KAMBING ARAB
sumber : Lydia Honey

Bahan untuk rebusan daging -
700g daging kambing bertulang
2 helai bay leaf
rempah 4 sekawan
1 in halia - ketuk
1 bj bawang besar - belah 4
2 ulas bawang putih - ketuk
1 bj tomato - belah 4
1/2 st serbuk lada hitam
air secukupnya untuk merebus
~ rebus dalam pressure cooker hingga daging empuk, keluarkan daging. Tapis stok, ketepikan.



DAGING BRIYANI
2 sb minyak sapi
1 sb minyak masak

 Bahan kisar -
1 in halia
3 ulas bawang putih
1 bj bawang besar

rempah 4 sekawan
1 st Arabic Mixed Spice
2 sb rempah briyani
1/4 st serbuk kunyit
1/2 st serbuk jintan
2 sb yogurt
1 bj kentang - dadu, goreng

Cara penyediaannya -
  1. Dalam mangkuk kecil masukkan 1/2 bahan kisar + bahan rempah + air - jadikan pes pekat, ketepikan.
  2. Tumis bahan kisar + rempah 4 sekawan hingga wangi + pes rempah - mask hingga pecah minyak
  3. Masukkan daging rebus - kacau sekejap
  4. Masukkan yogurt + stok daging - masak hingga separuh pekat dan kering
  5. Masukkan kentang goreng + garam - masak hingga pecah minyak, angkat.


NASI BRIYANI

2 cawan beras basmathi - rendam + garam, cuci dan toskan
2 sb minyak masak + minyak sapi
2 bj pelaga 
1 sb garam
3 cawan air

Cara penyediaannya -
  1. Dalam periuk, didihkan air yang banyak ( macam rebus pasta ) + bay leaf + garam + minyak - masak hingga mendidih
  2. Masukkan beras - rebus hingga beras hampir masak, tutup api dan toskan airnya


1 bj kentang besar - kupas kulit, dadu besar - goreng hingga kekuningan
d/ ketumbar, d/ pudina - potong kasar
pine nuts, badam - goreng
1 st air mawar
sedikit pewarna kuning telur/ saffron
garam
stok daging

Cara penyediaannya -
  1. Dalam periuk nasi, sendukkan lauk daging briyani, ratakan menutupi dasar periuk.
  2. Taburkan sedikit d/pudina, d/ ketumbar
  3. Lapiskan dengan nasi menutupi daging
  4. Tuang 1/2 cawan stok daging atas nasi + air mawar + pewarna + d/ pudina, d/ ketumbar
  5. Tutup dengan foil dan tudung periuk - tindih dengan batu lesung, masak dengan api kecil
  6. setelah masak terbalikkan periuk atas pinggan besar / dulang - taburkan d/ketumbar + kismis. 






DAGING MASAK KANDAR


DAGING MASAK KANDAR
sumber : Lydia Honey

1 kg daging - potong , rebus - simpan stok
1 bj bawang besar - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
1 in halia - kisar
2 sb kicap pekat
2 sb pes tomato
1 pkt kecil serbuk kari daging
2 sb rempah kurma
1/2 st serbuk ketumbar
sedikit serbuk pala
1 bj tomato - potong 4
1 bj bawang besar - mayang
1 btg kayu manis
1 kuntum bunga lawang
d/ ketumbar, d/ kari
garam, minyak

Cara penyediaannya -

  1. Satuka bahan rempah + bahan kisar - jadikan pes
  2. Panaskan minyak, tumis kayu manis + bunga lawang + pes rempah - masak hingga pecah minyak
  3. Masukkan bawang mayang + d/ kari + kicap + pes tomato - kacau
  4. Masukkan 1/3 cawan stok + tomato - kacau + daging - masak hingga pekat.

NASI JINTAN ARAB

Gambar dari Lydia Honey


NASI JINTAN ARAB
sumber : Lydia Honey

1kg beras basmathi - rendam + garam 1 jam, cuci dan toskan.
1 liter stok
250ml pes tomato
2 st pewarna kuning telur
1 kiub pati ayam
rempah 4 sekawan
2 sb serbuk jintan
1 sb serbuk ketumbar
1 1/2 sb Arabic Mixed Spice
1/2 cawan minyak masak + minyak sapi
1 sb air mawar

STOK AYAM - PANGGANG
1 ekor ayam - potong 4, rendam + cuka - bersihkan, tos
2 helai bay leaf
3 bj pelaga
1 bj bawang besar - potong 4
2 ulas bawang putih - ketuk
1/2 st Arabic Mixed Spices
1/2 st serbuk ketumbar
1/2 st serbuk jintan
1 st garam
air secukupnya untuk masak nasi dan sup/ maraq

Cara penyediaannya -
  1. Masukkan semua bahan dalam periuk, rebus hingga ayam empuk. Tutup api, angkat ayam dan tapiskan stok.
  2. Ayam gaulkan dengan garam + secubit serbuk jintan + serbuk lada hitam + minyak zaitun + pewarna 
  3. Bakar 180c selama 5 - 10 minit.


NASI JINTAN ARAB
sumber : Lydia Honey

2 cawan beras basmathi - rendam + garam - cuci, toskan.
3 cawan air
2 sb minyak masak
1/2 st pewarna kuning telur
1 kiub pati ayam

rempah 4 sekawan
1/4 st Arabic Mixed spice
1/4 st serbuk ketumbar
1/4 st serbuk jintan
1/2 st ketumbar biji

badam, pine nuts - goreng
d/ ketumbar - potong kasar


AYAM PANGGANG - stok
1/2 ekor ayam - potong 2, rendam + cuka - bersihkan, tos
1 helai bay leaf
2 bj pelaga
1 bj bawang besar - potong 4
1 ulas bawang putih - potong 2
1/4 st Arabic Mixed Spice
1/4 st serbuk ketumbar
1/4 st serbuk jintan
1/2 st garam
air secukupnya - untuk rebus ayam.

Cara penyediaannya -
  1. Masukkan semua bahan dalam periuk, rebus hingga ayam empuk. Tutup api, angkat ayam - tapiskan stok untuk masak nasi jintan.
  2. Ayam + secubit serbuk jintan + garam + serbuk lada hitam + minyak zaitun + pewarna - gaul rata, bakar 180c selama 5 - 10 minit ( api atas bawah ). Hidangkan dengan salad buah / sayur dan salsa tomato.

SALSA TOMATO
1 bj tomato - dadu halus
1 bj bawang besar - dadu halus
1 ulas bawang putih - cincang
cili hijau / cili padi - cincang
jus lemon/ limau
garam.












NASI TOMATO ARAB



NASI TOMATO ARAB
sumber : Lydia Honey

2 cawan beras basmathi - rendam + garam 30 minit, toskan.
3 cawan air
3 sb minyak masak + minyak sapi
rempah 4 sekawan
1/3 st Arabic Mixed Spice
2 sb pes tomato
1 kiub pati ayam
1 helai bay leaf

Bahan kisar -
1/2 bj bawang besar
1 ulas bawang putih
1 in halia

TIPS MASAK NASI
1. untuk nasi + rempah + susu - sukatan 1 beras : 1 air
2. supaya nasi tak mentah, tutup rapat dengan foil supaya wap tak keluar selepas gembur nasi - tutupkan
    periuk dan letak pemberat ( batu lesung dsbnya )
3. jangan buka nasi hingga benar- benar masak
4. jangan terlebih kacau supaya nasi tak patah



NASI TOMATO ARAB
sumber : Ummi Zaihadi

4 cawan beras basmathi
4 cawan air rebusan daging
11 ulas bawang merah - hiris
6 ulas bawang putih
2 batang serai
Rempah 4 sekawan
2 helai daun pandan
3/4 cawan tomato puri

1/2 tin susu cair
1 bj lemon
- jadikan susu masam

minyak sapi + minyak masak
daun pandan
kismis, tomato ceri
daun pudina, daun ketumbar

Cara penyediaannya -

  1. Tumis rempah 4 sekawan + serai + daun pandan  + bahan tumbuk hingga wangi
  2. Masukkan tomato puri + beras - kacau sekejap
  3. Masukkan air + susu masam + garam, gula - alihkan ke rice cooker. Taburkan daun pudina, ketumbar, kismis.

NASI BRIYANI KOFTA




















NASI BRIYANI KOFTA
sumber : Lydia Honey

2 cawan beras basmathi - rendam + garam 30 minit - toskan
3 cawan air
2 sb minyak sapi
3 sb minyak masak
2 bj bawang besar - hiris
1 genggam gajus
1 genggam kismis - rendam 10 minit

1 sb garam masala
1 sb rempah kurma
1/2 st serbuk jintan
1/2 st serbuk ketumbar
1/2 st serbuk lada hitam
1/2 st serbuk kunyit
1/4 st serbuk cili

rempah 4 sekawan
1 bj bawang besar - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
1 in halia - kisar
~ satukan dengan rempah - jadikan pes

2 bj tomato - potong 4
1/2 cawan plain yogurt
1 st pewarna kuning telur
1/2 st air mawar

1/2 cawan d/pudina - potong kasar
1/4 cawan d/ ketumbar - potong kasar

Cara masak nasi -

  1. Masak air hingga mendidih + beras - masak hingga 1/4 masak, toskan. Ketepikan. Sementara tunggu nasi masak, masak kuah briyani.
  2. Panaskan minyak sapi + minyak masak - tumis bawang besar hingga kekuningan + kismis + gajus. Masak hingga kekuningan, angkat dan ketepikan. Keluarkan separuh minyak baki gorengan, tumiskan rempah 4 sekawan hingga wangi.
  3. Masukkan pes bawang + halia + rempah - masak hingga pecah minyak + tomato
  4. Masukkan kofta + 1/2 cawan - masak hingga separuh pekat.
  5. Masukkan yogurt + d/ pudina + d/ ketumbar - masak hingga 1- 2 minit, matikan api.
  6. Dalam periuk lain, tuang baki gorengan yang dikeluarkan tadi susun kofta di dasar periuk + kuah briyani - lapiskan dengan nasi 1/4 masak tadi + bahan gorengan + d/pudina , d/ketumbar.
  7. Tuang baki minyak + pewarna + air mawar di permukaan nasi, tutup periuk dengan foil + tudung periuk. Tanak dengan api perlahan 15 - 20 minit, tutup api. Biarkan 5 minit jangan buka penutup. Selepas 5 minit, buka periuk - gemburkan nasi. Tuang dalam dulang, hidangkan dengan salad, yogurt.





YOGURT
1 cawan plain yogurt
1 bj tomato - dadu
1 bj timun - dadu
1 sb d/ parsley - cincang halus
1 sb d/ pudina - cincang 
1 ulas bawang putih - tumbuk
garam, lada hitam
~ campurkan semua bahan, sejukkan.








KOFTA ARABI
500g daging cincang
2 bj bawang besar - dadu
4 ulas bawang putih - cincang
1 st d/ pudina
1 st serbuk jintan
1/2 st serbuk lada hitam
1 st garam
1/2 st serbuk ketumbar
1 bj tomato besar - kisar tanpa air
1/2 cawan d/ parsley - cincang halus
1 st plain yogurt
2 sb minyak zaitun

Cara penyediaannya -
  1. Campurkan semua bahan - gaul sebati, rehatkan 10 minit.
  2. Dengan tangan yang basah, ambil bulatkan bebola dan bentukkan bujur. Buat hingga habis.
  3. Panaskan non stick pan - goreng hingga keperangan dengan api perlahan.




AYAM MASAK KUZI


AYAM MASAK KUZI
sumber : Norasikin Basri

1 ekor ayam - potong 16
2 btg serai - titik
1 helai / pandan - simpul
rempah 4 sekawan
garam, gula
3 sb cili kisar

Bahan kisar -
1 bj bawang besar
2 ulas bawang putih
2 cm halia

Bahan kisar kering -
1 sb ketumbar
1/2 sb jintan putih
1/2 sb jintan manis

2 sb tomato puri
200ml susu cair
30g d/ ketumbar - cincang
1/4 cawan minyak masak

Cara penyediaannya -

  1. Tumis serai + d/ pandan + rempah 4 sekawan hingga wangi
  2. Masukkan bahan kisar + cili kisar - masak hingga garing
  3. Masukkan rempah kisar - kacau sekejap
  4. Masukkan ayam + tomato puri - kacau hingga ayam kecut ( 15 minit )
  5. Masukkan susu cair + garam + gula. Setelah masak, tutup api + d/ ketumbar.
~ boleh tambahkan minyak sapi, yogurt, d/pudina,cili hijau dan air mawar.