Pages

Sunday, 12 August 2012

NASI JINTAN ARAB

Gambar dari Lydia Honey


NASI JINTAN ARAB
sumber : Lydia Honey

1kg beras basmathi - rendam + garam 1 jam, cuci dan toskan.
1 liter stok
250ml pes tomato
2 st pewarna kuning telur
1 kiub pati ayam
rempah 4 sekawan
2 sb serbuk jintan
1 sb serbuk ketumbar
1 1/2 sb Arabic Mixed Spice
1/2 cawan minyak masak + minyak sapi
1 sb air mawar

STOK AYAM - PANGGANG
1 ekor ayam - potong 4, rendam + cuka - bersihkan, tos
2 helai bay leaf
3 bj pelaga
1 bj bawang besar - potong 4
2 ulas bawang putih - ketuk
1/2 st Arabic Mixed Spices
1/2 st serbuk ketumbar
1/2 st serbuk jintan
1 st garam
air secukupnya untuk masak nasi dan sup/ maraq

Cara penyediaannya -
  1. Masukkan semua bahan dalam periuk, rebus hingga ayam empuk. Tutup api, angkat ayam dan tapiskan stok.
  2. Ayam gaulkan dengan garam + secubit serbuk jintan + serbuk lada hitam + minyak zaitun + pewarna 
  3. Bakar 180c selama 5 - 10 minit.


NASI JINTAN ARAB
sumber : Lydia Honey

2 cawan beras basmathi - rendam + garam - cuci, toskan.
3 cawan air
2 sb minyak masak
1/2 st pewarna kuning telur
1 kiub pati ayam

rempah 4 sekawan
1/4 st Arabic Mixed spice
1/4 st serbuk ketumbar
1/4 st serbuk jintan
1/2 st ketumbar biji

badam, pine nuts - goreng
d/ ketumbar - potong kasar


AYAM PANGGANG - stok
1/2 ekor ayam - potong 2, rendam + cuka - bersihkan, tos
1 helai bay leaf
2 bj pelaga
1 bj bawang besar - potong 4
1 ulas bawang putih - potong 2
1/4 st Arabic Mixed Spice
1/4 st serbuk ketumbar
1/4 st serbuk jintan
1/2 st garam
air secukupnya - untuk rebus ayam.

Cara penyediaannya -
  1. Masukkan semua bahan dalam periuk, rebus hingga ayam empuk. Tutup api, angkat ayam - tapiskan stok untuk masak nasi jintan.
  2. Ayam + secubit serbuk jintan + garam + serbuk lada hitam + minyak zaitun + pewarna - gaul rata, bakar 180c selama 5 - 10 minit ( api atas bawah ). Hidangkan dengan salad buah / sayur dan salsa tomato.

SALSA TOMATO
1 bj tomato - dadu halus
1 bj bawang besar - dadu halus
1 ulas bawang putih - cincang
cili hijau / cili padi - cincang
jus lemon/ limau
garam.