Pages

Sunday, 9 September 2012

CRISPY EGG BRUSCHETTA


CRISPY EGG BRUSCHETTA
sumber : Chef Joha

2 bantal roti baguette - potong nipis serong 1/2 inci
5 bj telur - rebus keras
2 ulas bawang putih / creamy garlic butter with herbs
3 sb mentega
2 tangkai daun sup / parsley - potong halus
1 bj bawang besar - dadu
2 bj tomato tanpa biji - dadu
serbuk parmesan cheese

Cara penyediaannya -

  1. Telur rebus - lenyek + butter + garam + serbuk lada sulah + daun sup
  2. Bakar roti dalam oven / toaster
  3. Sapukan garlic butter pada roti + telur + tomato + bawang + serbuk cheese, bakar 10 minit.


SHEPHERD'S PIE WITH SPICY CREAMY BLACKPEPPER CHICKEN



SHEPHERD'S PIE WITH SPICY CREAMY BLACKPEPPER CHICKEN
sumber : Chef Joha

MASHED POTATO TOPPING-
1 kg kentang russet - rebus, lenyek
serbuk lada hitam, garam
2 sb butter
full cream milk
sedikit serbuk pala
serbuk paprika
1 bj telur - dipukul

FILLING -
3 ulas bawang putih - tumbuk
2 cm halia - tumbuk
1 sb serbuk lada hitam - tumbuk

SHEPHERD'S PIE - FILLING









SHEPHERD'S PIE - FILLING
sumber : Chef Joha

1 kg daging  / kambing cincang
2 bj bawang besar - dadu
1 batang carrot - dadu

bahan kisar -
4 ulas bawang putih
1 in halia
1 sb lada hitam
1 genggam gajus

1 st serbuk ketumbar
1 tin tomato puri
secubit serbuk pala
secubit serbuk paprika
secubit serbuk kunyit
daun parsley - cincang
garam,gula
minyak zaitun

CRISPY FRIED CHICKEN



CRISPY FRIED CHICKEN
sumber : Chef Joha

1 kg kepak ayam - lap kering
1 st serbuk ketumbar 
1/2 st serbuk jintan
1/2 sb serbuk kunyit
4 sb tepung beras
4 sb tepung jagung
garam, serbuk lada sulah
minyak untuk goreng tenggelam

Cara penyediaannya -
  1. Gaul kepak ayam + garam + rempah serbuk - perap
  2. Satukan tepung + sedikit garam - letak dalam pinggan yang rata
  3. Ambil ayam, gaulkan dengan tepung dan goreng.

TANDOORI CHICKEN



TANDOORI CHICKEN
sumber : Chef Joha

1 kg peha ayam - kelar
2 sb serbuk cili
1 sb serbuk kunyit
1 sb serbuk ketumbar
1 sb serbuk jintan halus
1 sb serbuk garam masala
1 sb serbuk lada hitam
1 st halba
1 tangkai daun ketumbar + akar - kisar
4 ulas bawang putih - kisar
4 sb tairu
1 in halia - kisar
1 st pewarna merah
garam
2 bj lemon - jus dan hiasan
2 sb minyak masak
1 bj bawang besar - hiris, panggang
~ satukan semua bahan, panaskan oven 180c - 200c. Bila masukkan ayam turunkan suhu 140c -160c bakar selma 25 minit.

GRILLED CHICKEN WITH CREAM OF MUSHROOM



GRILLED CHICKEN WITH CREAM OF MUSHROOM
sumber : Chef Joha

1.5 kg peha ayam
2 st serbuk kunyit
2 sb serbuk ketumbar
1 st serbuk jintan
minyak masak
garam
~ satukan semua rempah + minyak + ayam - perap 2 jam atau semalaman. Panaskan oven 180c panggang 20 minit. Keluarkan, goreng di kuali grill hngga garing. Masukkan semula ke dalam oven turunkan suhu 160c bakar 15 minit.


SOS CENDAWAN -
4 peket cendawan butang - hiris
1 kotak besar whipping cream
3 ulas bawang putih - cincang
1.5 bj bawang besar - dadu
2 helai bay leaf
1 st serbuk lada hitam
1/2 buku mentega
2 sb tepung gandum
1/4 st serbuk pala
1 sb minyak zaitun
garam

AYAM MASAK MERAH



AYAM MASAK MERAH
sumber : Chef Joha

1 ekor ayam - potong 12 + serbuk kunyit + garam - goreng
10 bj gajus - sangai, kisar
2 bj bawang besar - kisar
3 helai daun ketumbar - potong kasar
akar daun ketumbar - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
1 in halia - kisar
3 sb cili kisar
1 st serbuk kunyit
1 st serbuk kari
3 sb serbuk perencah masak merah
2 bj tomato - dadu
1 batang kayu manis
4 bj pelaga
2 batang serai - titik
2 helai daun pandan - simpul
1 tin sederhana tomato puri
2 sb bawang goreng
2 bj kentang - potong wedges, goreng
garam, gula
minyak masak

AYAM GORENG BEREMPAH



AYAM GORENG BEREMPAH
sumber : Chef Joha

1 kg ayam - potong kecil
1.5 in halia - tumbuk
1.5 in lengkuas - tumbuk
1.5 in kunyit hidup - tumbuk
2 sb bj ketumbar - sangai, tumbuk
1 st bj jintan halus - sangai, tumbuk
1 sb cili kisar / serbuk cili
3 ulas bawang putih
2 sb gula halus
garam
~ bahan rempah yang ditumbuk jangan dikisar kerana tidak mahu terlalu halus. Gaulkan semua bahan dengan ayam, perap dan goreng.


AYAM GORENG BEREMPAH


GRILLED CHICKEN WITH HERBS




GRILLED CHICKEN WITH HERBS
sumber : Chef Joha

1 ekor ayam - lap kering
1 sb dried rosemary
1/2 sb fresh thyme
garam, lada hitam
1/2 st serbuk ketumbar
minyak zaitun, mentega

~ Perapkan semalaman, oven 180c setting grill. Bila nak bakar ayam turunkan suhu 160c bakar selama 30 minit. Tinggikan suhu 180c bakar lagi 10 minit.


STUFFED ROASTED CHICKEN WITH ROSEMARY





STUFFED ROASTED CHICKEN WITH ROSEMARY
sumber : Chef Joha

1 ekor ayam - sapukan garam + serbuk lada hitam
serbuk ketumbar
serbuk jintan manis
serbuk kunyit
serbuk paprika
serbuk cili
pes halia dan bawng putih
garam, gula
dried rosemary
~ satukan semua bahan perap dengan ayam dalam plastic cling.


STUFFING/ BAHAN INTI-
4 - 5 bj kentang - rebus lembut , lenyek
garam
serbuk lada hitam
daun sup - hiris halus
~ lenyek halus kentang rebus + garam + lada hitam + daun sup - buat seperti bergedil untuk sumbat dalam ayam. Gaulkan minyak pada seluruh permukaan ayam, bakar 160c - 180c selama 40 minit.





AYAM PANGGANG SAMBAL SERAI





AYAM PANGGANG SAMBAL SERAI
sumber : Chef Joha

4 keping peha ayam / leg quarters
4 batang serai
2 in halia
3 ulas bawang putih
4 sb cili kisar
1 sb serbuk kunyit
garam, gula
1 bj bawang holland - dadu
minyak masak

Cara penyediaannya -

  1. Gaulkan ayam + garam + serbuk kunyit, ketepikan.
  2. Tumis bawang besar hingga layu + bahan kisar - masak hingga wangi + garam, gula - gaul rata, kecilkan api dan tutup kuali. Biarkan masak 10 minit, angkat.
  3. Alas tray dengan foil, grill ayam dalam oven 160c selama 15 - 20 minit.

PITA BREAD BLACKPEPPER BEEF WITH ASPARGUS AND MUSHROOM FILLINGS








PITA BREAD BLACKPEPPER BEEF WITH ASPARAGUS AND MUSHROOM FILLINGS
sumber : Chef Joha

250g daging - goreng. hiris nipis
1 peket asparagus - hiris nipis
1 pket cendawan butang - hiris nipis
1/2 st bj ketumbar - sangai, tumbuk
1/2 st bj jintan manis - sangai, tumbuk
1 st bj lada hitam - tumbuk
1 bj bawang besar - hiris
1 bj cili merah / hijau - hiris
1 peket roti pita
garam, gula
minyak sayur

Cara penyediaannya -

  1. Tumis bawang + cili + bahan tumbuk - masak hingga wangi
  2. Masukkan daging hiris- gaul rata selama 10 minit
  3. Masukkan garam , gula + 1/2 cawan air - masak hingga kuah mula kering + asparagus + cendawan - kacau selama 5 minit.
  4. Panaskan grill pan, bakar roti pita selama 2 minit, angkat dan potong 2. Isikan dengan inti daging. Makan dengan sos cili + salad.




CHICKEN BAGUETTE WITH MAYO AND CHEESE








CHICKEN BAGUETTE WITH MAYO AND CHEESE
sumber : Chef Joha

2 keping roti perancis / baguette - belah 2, keluarkan isinya
2 keping dada ayam - hiris
1 bj bawang holland- hiris
1 bj tomato - hiris
1 batang carrot - hiris bulat
3 sb mayonis
2 sb daun sup
2 sb bawang goreng
1 st serbuk ketumbar
1 st serbuk jintan halus
secubit lada hitam
jus lemon, garam
2 sb mentega
mozzarella cheese

Cara penyediaannya -

  1. Tumis mentega dengan bawang + carrot + tomato hingga layu + ayam hiris - gaul.
  2. Masukkan rempah serbuk + garam + mayo + daun sup - ayam masak , tutup api.
  3. Belah roti baguette jangan sampai putus, keluarkan isi putihnya. Letakkan sos ayam, taburkan mozzarella cheese. Panaskan oven 160c, grill selama 15 minit hingga cheese keperangan.


AYAM PANGGANG MADU









AYAM PANGGANG MADU
sumber : Chef Joha

1 ekor ayam - rebus dulu
300g madu
1/2 st serbuk kayu manis

  1. Gaulkan dengan ayam, ketepikan.
  2. Panaskan oven 180c, bakar api grill. Bila masukkan ayam turunkan suhu 160c bakar selama 10 minit. Balikkan ayam bakar lagi 10 minit hingga ayam menjadi gelap keemasan. Keluarkan ayam, rehatkan 10 minit sebelum dipotong.
SOS -
1.5 cawan air
5 sb cili merah - kisar
garam, gula
jus limau kasturi
~ dalam periuk kecil, gaulkan semua bahan dengan whisk - masak hingga mendidih, tutup api + jus limau.


DAGING GORENG KETUMBAR JINTAN



DAGING GORENG KETUMBAR JINTAN
sumber : Chef Joha

1 kg daging - goreng, hiris nipis

bahan goreng tanpa minyak - selama 3 minit
3 sb bj ketumbar
1 st jintan manis
1 st jintan putih

4 ulas bawang putih - tumbuk
1 in halia - tumbuk
1 sb serbuk kunyit
1 st serbuk jintan halus
1 st serbuk ktumbar
garam, gula
2 sb kicap manis
1/2 cawan minyak masak
1 bj bawang holland - hiris bulat
1/2 cawan air

Cara penyediaannya -

  1. Gaulkan daging + rempah tumbuk + rempah serbuk + garam, gula - perap 2 jam dlam peti sejuk.
  2. Bila hendak goreng + sedikit minyak + kicap manis
  3. Panaskan 1/2 cawan minyak - goreng daging + 1 batang kayu manis + 3 bj pelaga - kacau hingga daging garing
  4. Masukkan air + garam + gula ( lebihkan gula supaya rasa manisnya ). Hidangkan dengan kentang goreng.

AYAM GORENG KETUMBAR JINTAN



AYAM GORENG KETUMBAR JINTAN
sumber : Chef Joha

1 kg ayam / kepak ayam

bahan tumbuk -
2 sb bj ketumbar - sangai
1 st bj jintan halus - sangai
3 ulas bawang putih
2 cm halia

2 sb gula halus
garam secukupnya
minyak untuk menggoreng
~ perap semua bahan dengan ayam, goreng.

KEPAK AYAM GORENG DAUN KARI



KEPAK AYAM GORENG DAUN KARI
sumber : Chef Joha

1 kg kepak ayam
serbuk kunyit
cili kisar
serbuk ketumbar
garam, gula
daun kari
minyak untuk menggoreng
~ satukan semua bahan perap ayam, goreng.


BEEF / LAMB SHABSUKA










BEEF / LAMB SHABSUKA
sumber : Chef Joha

500g daging cincang
2 batang carrot - dadu
2 bj tomato - dadu
2 bj bawang besar - dadu
2 bj cili hijau - hiris
2 st serbuk ketumbar
1 st serbuk jintan manis
1/2 st serbuk kunyit
1 batang kayu manis
1/2 st lada hitam - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
1 in halia - tumbuk
2 helai daun ketumbar - potong halus
4 bj telur
2 sb bawang goreng
2 sb minyak sapi
garam, minyak masak

Cara penyediaannya -
  1. Goreng daging cincang + minyak sapi + kayu manis + rempah serbuk + garam + lada hitam 
  2. Panaskan minyak + bawang besar + bahan tumbuk - hingga layu + daging goreng + carrot  + cili hijau + daun ketumbar + bawang goreng + tomato - gaul sebati.
  3. Masukkan garam - angkat, tuangkan dalam kaserol buatkan 4 lubang kecil setebal 1 inci masukkan telur ke dalamnya. Panaskan oven, bakar selama 10 minit hingga telurnya masak.

DAGING KAMBING MASAK KICAP




DAGING KAMBING MASAK KICAP
sumber : Chef Joha

1 kg daging kambing - hiris + garam + lada hitam
2 sb lada hitam - tumbuk
1.5 bj bawang besar - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
1.5 in halia - kisar
6 bj cili padi - kisar
1/2 st serbuk garam masala
1/2 st serbuk jintan manis
1 sb sos tomato
1 tangkai daun ketumbar
rempah 4 sekawan
3 bj kentang - wedges, goreng asing
1 batang carrot - potong serong
1.5 cawan air
1/2 cawan kicap manis
garam, gula
4 sb minyak masak
bawang goreng, daun ketumbar

UDANG GORENG LADA HITAM




UDANG GORENG LADA HITAM
sumber : Chef Joha

500g udang harimau
1 bj bawang besar - hiris
1 bj bawang besar -kisar
2 uls bawang putih
1 batan g serai - titik
1 bj capsicum - dadu
2 sb lada hitam - tumbuk
1/2 st bj ketumbar - tumbuk
1/2 in halia - tumbuk
1 tangkai daun ketumbar - potong kasar
garam, gula
4 sb minyak masak

Cara penyediaannya -
  1. Tumis bahan tumbuk + bahan kisar + serai hingga wangi
  2. Masukkan udang - gaul + garam, gula + daun ketumbar + capsicum - masak selama 5 minit, angkat.

PAIS IKAN








PAIS IKAN
sumber : Chef Joha

1 bj bawang besar

bahan kisar -
1.5 in lengkuas
15 - 20 bj cili padi atau 6 sb cili kisar
1 in halia
2 bj cili merah
3 ulas bawang putih
20 ulas bawang mera

1 helai daun kunyit
6 helai daun limau purut
2 sb minyak
garam, gula

Cara penyediaannya -
  1. Tumis bahan kisar hingga garing
  2. Masukkan daun kunyit - masak hingga wangi, tutup api dan biarkan sejuk.
  3. Gaulkan dengan ikan, letak daun limau purut - bakar dalam oven. Bungkus dengan daun pisang.

SEAFOOD PASTA







SEAFOOD PASTA
sumber : Chef Joha

2 keping sotong - hiris nipis
12 keping udang - buang kulit
15 keping kepah, lala - rebus dengan air, tapis dan ketepikan
1 keping fillet ikan - hiris
1 peket spiral pasta
1 bj bawang besar - dadu
4 ulas bawang putih - cincang
2 tangkai daun parsley
1 st lada sulah
2/3 cawan air dari rebusan pasta
1 tangkai cili hijau - hiris
5 tangkai cili padi
3 sb minyak zaitun
 ceri tomato, broccoli, celery, carrot
garam

Cara penyediaannya -

  1. Rebus pasta + garam + minyak
  2. Dalam kuali tumis minyak zaitun + bawang + cili hijau - masak hingga layu
  3. Masukkan sayuran + udang + fillet + sotong - masak sekejap saja
  4. Masukkan pasta + kepah, lala rebus tadi - gaul sekejap
  5. Taburkan parsley + cili padi + garam + lada sulah. Kalau kering + 1 cawan air pasta / stok seafood tadi + kiub ikan bilis.