Pages

Friday, 7 September 2012

KHEEMA KAMBING




KHEEMA KAMBING
sumber : Chef Joha

1 kg kambing cincang / lamb

bahan kisar - 
5 ulas bawang putih
1 in halia
lada hitam

3 bj bawang bsar - dadu
1 tin tomato puri
2 bj tomato dadu
1 batang kayu manis
4 - 5 bj cengkih
1/4 st serbuk ketumbar
1/4 st serbuk kunyit
1/4 st serbuk jintan
carrot, kentang , capsicum - dadu 
1 bj lemon - jus
2 sb cili kisar
gara, gula

Cara penyediaannya -
  1. Panaskan minyak, tumis bawang besar hingga layu + bahan kisar - masak hingga wangi
  2. Masukkan daging cincang - gaul rata hingga air kering
  3. Masukkan cili kisar + tomato puri + kayu manis, cengkih + garam, gula, jus lemon + air - masak hingga pekat.Hidangkan dengan capati, naan, baguette dan nasi.

AYAM PANGGANG LEMAK MANIS








AYAM PANGGANG LEMAK MANIS
sumber : Chef Joha

1 ekor ayam - potong 2
20 bj bawang merah - kisar
4 bj cili merah - kisar
4 helai daun limau purut - disiat- siat
4 bj buah keras - tumbuk halus
1 peket kecil santan
1/2 in lengkuas - kisar
1/4 st serbuk kunyit / kunyit hidup - kisar
3 batang serai - dititik
3 helai daun pandan
garam, gula, minyak masak

Cara penyediaannya -

  1. Panaskan minyak + daun pandan + serai - hingga wangi
  2. Masukkan bahan kisar - kacau hingga rempah bau wangi
  3. Masukkan ayam - biarkan masak hingga 15 - 20 minit
  4. Masukkan santan - gaulkan 10 minit, angkat kepingan ayam, letak dalam tray. Panaskan oven 180c bakar selama 20 - 25 minit.


BISTIK DAGING





BISTIK DAGING
sumber : Chef Joha

1 kg daging batang pinang - dadu
serbuk kunyit + garam + ketumbar - gaulkan dengan dging
1/2 cawan kicap

bhan kisar -
2 ulas bawang putih
1 in halia
2 bj bawang besar

1 bj bawang besar - hiris
1 st lada hitam
gula secukupnya
2 bj kentang - potong bulat / wedges
2 sb cili kisar
1 tin tomato plum - dikisar
1 peket rempah bistik
2 batang carrot - potong serong
rempah 4 sekawan
1 cawan air
garam, minyak
daun ketumbar, bawang goreng - untuk hiasan

Cara penyediaannya -
  1. Goreng daging, angkat dan ketepikan
  2. Tums rempah 4 sekawan + bahan kisar + bawang hiris + kicap + air - gaulkan
  3. Masukkan carrot + daging - tutup periuk, masak dengn api kecil. hidangkan dengan kentang goreng.

LAMB WELLINGTON






























LAMB WELLINGTON
sumber : Chef Joha

200g daging kambing ribeye / batang pinang
garam , lada hitam
minyak zaitun
~ panaskan minyak dalam grill pan + garam + lada hitam - panggang 3 minit di kedua belah daging.


INTI CENDAWAN
cendawan butang - hiris
2 ulas bawng putih - cincang
1 bj bawang holland - hiris
2 sb mentega
garam, lada hitam
~ cairkan mentega + bawang + cendawan + garam + lada hitam - masak hingga lembut, ketepikan.
bayam - rebus + garam
~ letak sayuran atas daging + cendawan butang ( inti ) + parmesan cheese - lipat dengan pastri. Sapukan mentega + telur. Bakar 160c selama 30 minit.








MOROCCAN MEATBALLS









MOROCCAN MEATBALLS
sumber : Chef Joha

1 kg daging cincang tanpa lemak
3 tangkai daun ketumbar - potong halus
1 mangkuk daun pudina - potong halus, kalau daging kambing lebihkan pudina
secubit serbuk pala
1/2 st serbuk jintan halus
1/2 st serbuk ketumbar
1/2 st serbuk lada hitam
2 sb minyak zaitun
garam
~ gaulkan sebati, buatkan bebola - goreng garing, ketepikan.

SOS MARINARA
140g tomato puri
2 bj tomato - hiris
1 bj bawang besr - dadu
4 ulas bawang putih - tumbuk
1 in halia - tumbuk
20 bj gajus - tumbuk
20 bj badam - tumbuk
3 akar daun ketumbar
3 sb minyak zaitun
secubit serbuk paprika
secubit serbuk pala
secubit serbuk kulit pala / mace
2 helai bay leaf
garam, gula

Cara penyediaannya -
  1. Tumis bawang + kacang tumbuk hingga wangi + tomato hiris + tomato puri + rempah serbuk + stok - masak hingga mendidih
  2. Masukkan bebola daging, kecilkan api. Tutup tudung periuk - biarkan masak selama 15 minit.
  3. Masukkan daun pudina , daun ketumbar.













DAGING LADA HITAM DENGAN CAPSICUM


DAGING LADA HITAM DENGAN CAPSICUM
sumber : Chef Joha

500g daging - potong nipis
3 sb lada hitam - tumbuk
2 sb tepung jagung + 1 cawan air
1 st bj ketumbar - tumbuk
1 batang kayu manis
1 bj bawang besar - dadu
2 sb sos tiram
akar daun ketumbar - tumbuk
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1 bj capsicum hijau - dadu kasar
garam, gula

ROAST BEEF









ROAST BEEF
sumber : Chef Joha

2 kg daging batang pinang
2 tangkai fresh rosemary
2 tangkai fresh thyme

bahan sangai, tumbuk -
2 sb bj ketumbar
1 st bj jintan manis
1 st bj jintan halus

2 sb minyak zaitun

bahan tumbuk -
2 in halia
3 ulas bawang putih
3 bj lada hitam

garam
3 sb madu

Cara penyediaannya -
  1. Satukan daging + garam + lada hitam
  2. Sapukan bahan tumbuk + rempah tumbuk + rosemary + thyme - perap dalam plastik + minyak zaitun, Perap semalaman.
  3. Letak 1 mangkuk air dalam oven, panaskan 200c letak daging dalam tray dan setkan grill. Kemudian tuunkan suhu 140c panggang 30 minit, pusingkan daging selepas 15 minit. Kemudian tinggikan suhu 180c, bakar 10 minit - pusingkan daging. Keluarkan daging, rehatkan 10 minit barulah potong nipis.




SOS / GRAVY ROAST BEEF
Jus daging panggang
1 bj bawang besar - dadu
2 sb tepung gandum
sedikit air
garam, gula / madu
serbuk lada hitam
cendawan butang - hiris
~ satukan semua bahan, masak dengan api kecil hingga pekat.

RUSUK KAMBING HITAM MANIS



RUSUK KAMBING HITAM MANIS
sumber : Chef Joha

1 kg rusuk kambing

bahan rempah sangai, tumbuk -
1 st bj jintan halus
1 st bj jintan manis
2 st bj lada hitam
1 st bk ketumbar

bahan kisar -
2 bj bawang besar
2 ulas bawang putih
1 in halia
3 sb cili kisar

2 batang carrot - potong serong kasar
rempah 4 sekawan
1/2 cawan kicap manis
1 cawan air
garam, gula
bawang goreng, tomato ceri - untuk hiasan


DAGING GORENG SAYURAN


DAGING GORENG SAYURAN
sumber : Chef Joha

500g daging / kambing - hiris nipis
3 sb lada hitam
2 sb tepung jagung
1 sb ketumbar biji
1 batang kayu manis
1 bj bawang besar - dadu
2 sb sos tiram
akar daun ketumbar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
1 bj bunga kobis - florette
1 bj capsicum hijau - potong wedges
1 batang carrot - potong serong
garam, gula

Cara penyediaannya -
  1. Tumbuk halia + akar daun ketumbar + bawang putih + lada hitam
  2. Tepung jagung + biji ketumbar + air - gaul dengan daging + garam, ketepikan.
  3. Panaskan kuali, tuangkan pes + bawang cincang - masak hingga naik bau + sos tiram
  4. Tuang daging hiris - masak stir fry
  5. Masukkan garam, gula + 1/2 cawan air + sayuran - masak hingga mendidih 15 minit, tutupkan api.

KARI DAGING KASHMIRI



KARI DAGING KASHMIRI
sumber : Chef Joha

1 kg daging kambing - potong kiub besar
3 helai daun bay leaf
rempah 3 sekawan ( tanpa bunga lawang )
1/2 st jintan manis
2 labu bawang besar - hiris
2 st serbuk kunyit
3 sb cili kisar
3 st serbuk ketumbar
3 tangkai cili kering
3 in halia  - tumbuk
4 ulas bawang putih - tumbuk
2 bj tomato - dadu
1 sb tomato puri
1 cawan air
garam secukupnya
1 genggam daun ketumbar - potong kasar
1/2 cawan minyak

Cara penyediaannya -
  1. Panaskan minyak, tumis bay leaf + rempah 3 sekawan hingga wangi + bawang + rempah serbuk
  2. Masukkan cili kisar + tomato puri + tomato dadu - kacau
  3. Masukkan daging - masak hingga daging kecut + air - masak 45 minit, hingga daging empuk.









DAGING GORENG HITAM MANIS




DAGING GORENG HITAM MANIS
sumber : Chef Joha

750g daging - hiris
2 sb lada hitam - tumbuk
2 bj bawang besar - dadu
1 sb bj ketumbar - sangai, tumbuk
1/2 st bj jintan sangai, tumbuk
1/4 st serbuk kunyit
3 ulas bawang putih - tumbuk
1.5 in halia - tumbuk
1 tangkai daun ketumbar dan akarnya - tumbuk
rempah 4 sekawan
3 bj kentang - dadu, goreng
1 batang carrot - potong serong
1 bj capsicum - dadu
1 cawan air
1/2 cawan kicap manis + masin
garam, gula
4 sb minyak
bawang goreng
daun ketumbar

Cara penyediaannya -
  1. Tumis bawang + bahan tumbuk - hingga wangi
  2. Masukkan daging + kicap + air + garam, gula
  3. Masukkan capsicum + carrot - masakhingga pekat.


CREAMY POTATO AU GRATIN WITH BEEF PASTRAMI















CREAMY POTATO AU GRATIN WITH BEEF PASTRAMI
sumber : Chef Joha

1 kg kentang russet - hiris nipis
500g cheddar Cheese + mozarella Cheese - parut
1 peket beef pastrami
2 bj bawang holland - hiris bulat dan leraikan
150ml cream milk / whipping cream
50g parmesan cheese
garam

Cara penyediaannya -
  1. Susunkan kentang dalam kaserol diikuti dengan bawang dan beef pastrami.
  2. Taburkan garam dan cheese. Tuang whipping cream, ulangi proses hingga habis. Lapisan terakhir mestilah kentang dan cheese. Taburkan garam + parmesan cheese diatasnya. Bakar dalam oven 160c selama 40 minit.


GRILLED SIRLOIN STEAK WITH POTATO AU GRATIN





GRILLED SIRLOIN STEAK WITH POTATO AU GRATIN
sumber : Chef Joha

1.5 kg daging steak + lemak ( 1 keping dalam 300g )
garam + serbuk lada hitam - gaulkan dengan daging

2 ulas bawang putih - cincang
1 bj bawang besar - dadu
garam secukupnya
1 sb lada hitam - tumbuk
1 sb tepung gandum
1 helai bay leaf
2 sb mentega
1 tin mushroom

Cara penyediaannya -
  1. Cairkan mentega + bawang - masak hingga layu + bay leaf + lada hitam - masak hingga hilang rasa pedar lada hitam
  2. Masukkan tepung - whisk + sedikit air.
  3. Panaskan grill pan - letak daging, panggang 4 minit setiap belah, angkat. Rehatkan selama 2 minit. Hidangkan dengan potato gratin, salad / sayur celur seperti carrot, broccoli.





DAGING PANGGANG BEREMPAH





DAGING PANGGANG BEREMPAH
sumber : Chef Joha

2 - 2.5 kg peha kambing / leg of lamb
2 sb rempah garam masala
2 sb bj ketumbar
1 st bj jintan manis
3 sb dried rosemary
2 st dried thyme
2 in halia
4 - 5 ulas bawang putih
1 st bj lada hitam
2 tangkai daun pudina
2 sb madu
garam, gula
minyak zaitun

Cara penyediaannya -
  1. Kisar semua bahan rempah + daun pudina - gaulkan pada daging
  2. Cucukkan daging dengan pisau, sapukan rempah dalam kelaran/ potongan daging tadi + minyak - perap semalaman dalam plastic cling.
  3. Panaskan tray besar/ grill pan - goreng daging 8 minit, golekkan rata. Bungkus dalam foil, bakar dlam oven setkan suhu grill 200c. Letak 1 mangkuk air di hujung oven. Bila nak masukkan daging setkan suhu 150c, panggang 30 minit. Buka foil, panggang lagi 40 minit. Pusingkan peha kambing selepas 20 minit pembakaran.
  4. Bila sudah masak, rehatkan 15 minit dan tuangkan madu. Jus yang keluar dari daging tuangkan sekali supaya daging lebih berperisa dan tak kering. 

AYAM PANGGANG KETUMBAR




AYAM PANGGANG KETUMBAR
sumber : Chef Joha

1 ekor ayam - belah 2

bahan kisar -
1.5 labu bawang besar
1.5 in halia
4 ulas bawang putih
1.5 pokok daun ketumbar + akar
1 genggam daun pudina
1 genggam badam - goreng tanpa minyak
1 genggam gajus - goreng tanpa minyak
2 batang serai
1/2 in kunyit hidup

garam, gula

Cara penyediaannya -

  1. Panaskan minyak . tumis daun pandan hingga wangi + bahan kisar - masak hingga mendidih
  2. Masukkan ayam + garam + gula - biarkan masak, angkat ayam bakar dalam oven.
  3. Panaskan oven setting grill 180c dulu . Bila masukkan ayam turunkan suhu 160c, grill 15 minit.


AYAM PANGGANG MADU CHEF JOHA











AYAM PANGGANG MADU CHEF JOHA
sumber : Chef Joha

1 ekor ayam - dibersihkan , lumurkan dengan garam

bahan untuk rebus ayam -
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lwang
1 batang carrot
1 batang celery

30g madu
serbuk kayu manis
serbuk ketumbar
dried rosemary
minyak zaitun

Cara penyediaannya -

  1. Rebus ayam 3/4 masak, keluarkan. Biarkan sejuk, sapukan dengan rempah serbuk + madu
  2. Bakar 140c setting grill selama 20 min. Pusingkan ayam pada 10 minit pertama supaya rata pembakarannya. Air rebusan ayam boleh dijadikan sup.