Pages

Friday, 7 September 2012

KHEEMA KAMBING




KHEEMA KAMBING
sumber : Chef Joha

1 kg kambing cincang / lamb

bahan kisar - 
5 ulas bawang putih
1 in halia
lada hitam

3 bj bawang bsar - dadu
1 tin tomato puri
2 bj tomato dadu
1 batang kayu manis
4 - 5 bj cengkih
1/4 st serbuk ketumbar
1/4 st serbuk kunyit
1/4 st serbuk jintan
carrot, kentang , capsicum - dadu 
1 bj lemon - jus
2 sb cili kisar
gara, gula

Cara penyediaannya -
  1. Panaskan minyak, tumis bawang besar hingga layu + bahan kisar - masak hingga wangi
  2. Masukkan daging cincang - gaul rata hingga air kering
  3. Masukkan cili kisar + tomato puri + kayu manis, cengkih + garam, gula, jus lemon + air - masak hingga pekat.Hidangkan dengan capati, naan, baguette dan nasi.