Pages

Saturday 11 August 2012

NASI HANITH


NASI HANITH
sumber : Lydia Honey

2 cawan beras basmathi - cuci, rendam + 2 sb garam - 30 minit, toskan
3 cawan air
pewarna kuning telur
pewarna merah
1 kiub pati daging
rempah 4 sekawan
1 st serbuk jintan
1/3 st jintan kasar - tumbuk
1/3 st Arabic Mixed spices
3 sb minyak masak
2 sb minyak sapi
1/2 st air mawar

Cara penyediaannya -
  1. Panaskan minyak + rempah - masak hingga wangi
  2. Masukkan beras - goreng sekejap + air panas ( api besar ) - masak hingga mendidih
  3. Masukkan pewarna - kacau, alihkan ke rice cooker. Masak hingga nasi kering
  4. Masukkan pewarna + air mawar - tuang dalam nasi, tutup periuk.

DAGING / KAMBING HANITH
2 sb serbuk jintan
1/2 st serbuk kunyit
1 st serbuk ketumbar
1 st Arabic Mixed Spices
garam
2 sb air stok
2 sb minyak masak
aluminium foil - lipat 2/3 tebal
~ gaulkan rempah + daging rebus tadi + minyak , tutup dengan foil rapat-rapat ( kelim / lipat ) - bakar sekejap.


SUP  - HANITH
750g daging tanpa tulang - rebus hingga empuk, asingkan daging
2 helai bay leaf
1 in halia - ketuk
1 bj bawang besar - belah 4
2 ulas bawang putih - ketuk
1 bj tomato - buang kulit, dadu

rempah 4 sekawan
1/2 st serbuk jintan
1/2 st serbuk ketumbar
1/2 st serbuk lada hitam

air secukupnya untuk rebus daging
garam
~ tumis rempah hingga wangi, masak seperti biasa. Hidangkan dengan bawang goreng + d/ sup, d/ bawang.


ARABIC MIXED SPICE
2 sb serbuk lada hitam
2 sb serbuk paprika
2 sb serbuk jintan
1 sb serbuk ketumbar
1 sb serbuk cengkih
1 st serbuk pala
1 st serbuk kayu manis
1/2 st serbuk pelaga


MARAQ
1 bj bawang besar - dadu
2 ulas bawang putih - cincang
100ml pes tomato
1/3 st Arabic Mixed Spice
1/4 st serbuk jintan
secubit serbuk pelaga
1 - 2 sb minyak masak
air secukupnya
1 kiub pati daging
d/ ketumbar - potong kasar
kentang - dadu
carrot - dadu
terung - dadu
bendi - dadu
buncis - dadu
garam

Cara penyediaannya -
  1. Tumis bawang hingga wangi + pes tomato + mixed spice + pelaga + serbuk jintan - masak hingga wangi + air + sayuran - masak hingga empuk
  2. Masukkan garam + kiub pati daging - reneh selama 5 minit. Hidangkan dengan d/ ketumbar.


TOMATO SALSA
1 bj tomato - buang kulit
1 bj bawang besar
1 ulas bawang putih
1 bj capsicum/ cili hijau / cili padi
jus lemon
garam
~ kisar semua bahan, sejukkan.


TIPS STEP MEMASAK
1. rebus daging / sup
2 .masak nasi + stok daging rebus tadi
3. maraq
4. salsa
5. bakar daging 






AYAM MASAK ROS


AYAM MASAK ROS
sumber : Anis Nabila

1 ekor ayam - potong 12
rempah 4 sekawan

Bahan kisar -
1 genggam cili kering
5 bj bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm kunyit hidup
3 bj buah keras
sedikit lengkuas
1 cm halia
1 btg serai

Kisar kering -
1 sb ketumbar biji
1/2 sb jintan putih
1/2 sb jintan manis

1 sb kaskas
1/2 tin tomato soup
garam, gula

Cara penyediaannya -
  1. Goreng ayam separuh masak, angkat dan ketepikan
  2. Tumis rempah 4 sekawan hingga wangi + bahan kisar - masak hingga garing
  3. Masukkan rempah kisar + kaskas - masak hingga wangi
  4. Masukkan tomato soup + garam dan gula + ayam - masak hingga mendidih dan pekat, angkat.




UDANG GORENG TEPUNG


UDANG GORENG TEPUNG
sumber : Nennie

20 ekor udang - buang kulit kecuali ekor
3 sb tepung gandum
1 sb tepung beras
100ml air
1/2 st ENO
garam

Cara penyediaannya -
  1. Satukan tepung + garam + air - kacau, masukkan batter dalam peti sejuk
  2. Keluarkan bila perlu + ENO - kacau hingga adunan berbuih kecil dan ringan
  3. Panaskn minyak untuk goreng terendam, celup udang kecuali ekor - putarkan supaya salutan rata

DAGING HITAM BEREMPAH MADU


DAGING HITAM  BEREMPAH MADU
sumber : Kak Ummi

500g daging batang pinang - hiris
2 btg serai - ketuk
1 in halia - ketuk
air secukupnya

2 sb rempah kari daging
1 sb rempah kurma
1 st serbuk ketumbar

4 sb kicap ABC
1 sb chilli flakes
1 sb HONEY BBQ BLACKPEPPER
1 st cuka
3 sb madu
1 st gula
garam

Bahan tumbuk -
5 bj bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia

Cara penyediaannya -
  1. Rebus daging + air + serai + halia - hingga empuk, angkat.
  2. Tumis bahan tumbuk hingga wangi + rempah + serai dari rebusan daging tadi - kacau
  3. Masukkan daging - kacau + kicap + cuka + sos bbq + madu + garam + stok - masak hingga terbit minyak, angkat. 

DAGING MASAK HITAM MANIS


DAGING MASAK HITAM MANIS
sumber : Kak Ummi

500g daging batang pinang - hiris
1/2 cawan kicap manis - rebus bersama daging
3 sb cili kisar

Asingkan kepada 2 bahagian -
3 sb jintan manis - sangai, kisar halus
3 sb jintan putih - sangai, kisar halus

Bahan kisar -
4 bj bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit halia

rempah 3 sekawan
asam gelugur
minyak masak

Cara penyediaannya -

  1. Daging yang direbus empuk + separuh rempah + bahan kisar - goreng sekejap, asingkan dlam pinggan
  2. Tumis baki rempah + cili kisar  kacau
  3. Masukkan daging goreng + stok - gaul sekejap
  4. Masukkan asam gelugur + rempah 3 sekawan + kicap - masak hingga mendidih, hingga kuah pekat.


AYAM KASHMIR


AYAM KASHMIR
sumber : Dayang Jack

1/2kg ayam - potong, goreng separuh masak

Bahan hiris -
6 bj bawang merah
1/2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 in halia

1 btg serai - diketuk
rempah 4 sekawan
daun kari

Bancuh jadikan pes -
3 sb tomato puri
1 sb serbuk cili
2 sb rempah briyani
2 sb serbuk kari
sedikit air

4 bj tomato - potong
2 bj kentang - potong, goreng
garan, gula
minyak masak

Cara penyediaannya -

  1. Tumis rempah 4 sekawan + serai +d/kari hingga wangi
  2. Masukkan bahan hiris - masak hingga garing
  3. Masukkan pes rempah - kacau sekejap 
  4. Masukkan ayam + kentang + tomato - masak hingga mendidih dan pekat.


AYAM TANDOORI MADU


AYAM TANDOORI MADU
sumber : Jintan Manis

3 keping peha ayam - leg quarter
2 st rempah garam masala
3 sb plain yogurt
1 sb serbuk paprika
1/2 sb serbuk cili
2 sb madu
1/2 st garam
1 st gula
serbuk kunyit
pewarna merah
~ satukan semua bahan dengan ayam, perap dan bakar.

RENDANG DAGING


RENDANG
sumber : Chef li

1 kg daging - rebus hingga empuk
2 senduk besar stok daging
1/2 sb halia
1 st lengkuas
1 st kunyit hidup
1 btg serai - hiris
1/2 senduk kecil pes bawang merah
150 santan
cili kisar - ikut kepedasan
gula

Rendang Tok - cili kering + limau purut + kicap banyak
Rendang Biasa - cili kering + limau purut + kicap sedikit
Rendang Padang - cili padi + daun kunyit

2 kg ayam - 14 ketul
2.2kg ayam - 15 ketul


RENDANG DAGING
sumber : Cik Mat Gebu

1 kg daging - potong kiub / hiris lebar
1 keping asam gelugur
1 sb gula melaka
2 sb kerisik
2 cawan santan cair
1 cawan pati santan
3 sb cili kisar
2 sb penuh serbuk kari daging
rempah 4 sekawan
2 helai d/ kunyit - hiris
4 helai d/ limau purut
garam

Bahan kisar halus -
10 bj bawang merah
3 ulas bawang putih
6 btg serai - hiris
1 in halia
1 in lengkuas
3 bj buah keras
3/4 in kunyit hidup

Cara penyediaannya -
  1. Bahan kisar halus + serbuk kari + cili kisar - jadika pes. Tumis hingga pecah minyak
  2. Masukkan daging - masak hingga daging kecut
  3. Masukkan santan cair, tutup kuali - masak hingga empuk
  4. Masukkan pati santan + kerisik + gula melaka + d/ limau purut + asam - kacau hingga kering
  5. Akhir sekali + garam + d/ kunyit - tutup api. 


RENDANG TOK
sumber : Planta

1 kg daging
2 cawan santan pekat dari 1 bj kelapa
1 cawan kerisik
1/2 bj kelapa muda - hiris nipis
3 sb gula merah
3 keping asam gelugur
4 sb planta
3 helai daun kunyit - hiris nipis
20 bj cili kering - kisar
2 batang serai - ketuk
garam, gula

bahan rempah kisar untuk perap dengan daging -
1 sb jintan manis
1 sb jintan putih
1 sb lada hitam
3 sb ketumbar biji

bahan tumis- rempah 4 sekawan

bahan kisar -
20 bj bawang merah
5 cm halia
2 cm lengkuas
5 batang serai




AYAM PANGGANG BLACKPEPPER MAYONIS


AYAM PANGGANG  BLACKPEPPER MAYONIS
sumber : Jintan Manis

1/2 ekor ayam - cucuk dengan garfu

Bahan kisar -
1/4 bj bawang besar
2 ulas bawang putih
2 cm halia

1 st serbuk lada hitam
1 sb madu
1 sb gula
1 st kicap manis
1/2 st garam
2 sb mayonis 
~ satukan semua bahan, perap ayam - bakar 190c selama 40 minit.

SOTONG MASAK KARI KERING/ BEREMPAH


SOTONG MASAK KARI KERING / BEREMPAH
sumber : Dayang Jack

300g sotong basah + serbuk kunyit + garam - rebus 1/2 masak, toskan
1 tangkai d/ kari
1 sb serbuk kari
1 sb serbuk cili / cili kisar
1 sb serbuk ketumbar
1/2 st serbuk lada hitam

1 bj bawang besar - mayang
2 bj bawang merah - hiris
1 ulas bawang putih - hiris
1 cm halia - hiris
1 bj cili merah - hiris

4 sb santan pekat/ susu cair
1 sb sos tomato
garam, gula

Cara penyediaannya -

  1. Tumis bawang + halia + d/ kari hingga wangi
  2. Satuka rempah + air - jadikan pes, masukkan dalam kuali - tumis hingga pecah minyak
  3. Masukkan sos tomato + santan + cili merah - masak hingga mendidih, sedikit pekat
  4. Masukkan sotong, perasakan dengan garam, gula.

SUP TULANG PEDAS MASAM


SUP TULANG PEDAS MASAM
sumber : Dayang Jack

1kg tulang lembu
rempah 3 sekawan 
1 sb perencah sup
cili padi - secukupnya

Bahan tumbuk -
2 bj bawang merah
 1 ulas bawang putih 
1/2 in halia
1 st lada hitam

1/2 cawan jus limau nipis
1 bj bawang besar - hiris
garam, gula
bawang goreng
d/ sup, d/ bawang - hiris kasar

Cara penyediaannya -

  1. Rebus tulang hingga empuk.
  2. Dalam kuali, tumis bawang hiris, bahan tumbuk hingga wangi + rempah - kacau sekejap
  3. Masukkan jus limau , perasakan dengan garam dan gula. Hidangkan dengan bawang goreng ,d/ sup + d/ bawang.

AYAM PANGGANG ARAB


AYAM PANGGANG ARAB
sumber : Kak Pau

1 ekor ayam - belah 4
1 sb garam
1 sb rempah garam masala/ rempah nasi arab CK
2 sb batang, daun ketumbar
1 sb gula
2 sb jus lemon
1 bj bawang besar 
3 ulas bawang putih
 sedikit halia
~ kisar semua bahan, perap dengan ayam - panggang 240c selama 30 minit. Sapukan mentega sebelum keluar dari oven supaya kelihatan berkilat.

STEW DAGING


STEW DAGING
sumber : Raidah

500g daging
2 bj bawang besar - dadu
5 ulas bawang putih - jangan potong
2 sb bawang merah - tumbuk
1 btg carrot - potong 1 in
2 bj kentang - potong 4
 2 helai d/ bay
 2 sb tepung gandum
1 st serbuk lada hitam
2 sb kicap
garam , gula
d/ bawang, d/ sup
bawang goreng

Cara penyediaannya -
  1. Gaulkan daging + lada hitam - goreng 10 - 15 minit hingga keperangan, angkat.
  2. Tumis bawang + bay leaf - hingga layu 
  3. Masukkan tepung gandum - kacau
  4. Tambah air + kicap - tutup periuk hingga daging empuk
  5. Masukkan kentang + carrot + garam , gula - masak hingga mendidih - alihkan ke rice cooker, masak hingga 2 - 3 jam supaya air tak kering.

SAMBAL UDANG KERING


SAMBAL UDANG KERING
sumber : Kak jee

300g udang kering - rendam, tumbuk
5 sb minyak masak

Bahan kisar -
35 btg cili kering - celur, buang biji
10 bj bawang merah
4 btg serai - hiris
1 ibujari kunyit hidup

1/2 cawan air asam jawa
250g bawang goreng
1 sb gula
perasa

Cara penyediaannya -

  1.  Tumis bahan kisar hingga garing + udang kering.
  2. Masukkan air  asam jawa + garam + gula
  3. Masukkan bawang goreng - gaul rata hingga kering, angkat.

DAGING HALIA


DAGING HALIA
sumber : Cik Mat Gebu

700g daging batang pinang - hiris
2 1/2 in hlia muda - hiris
1 bj bawang besar - hiris
4 ulas bawang putih - hiris
1/2 st serbuk lada hitam
1 sb sos tiram
sedikit  kicap cair
garam, gula
d/ bawang - hiris
cili merah, cili padi - ketuk

Cara penyediaannya -

  1. Tumis bawang putih + halia  - hingga wangi
  2. Masukkan sos tiram + kicap cair
  3. Masukkan daging - kacau, masak hingga daging kecut
  4. Tambahkan serbuk lada hitam + bawang besar + cili merah, cili padi.


DAGING KAPRAU


DAGING KAPRAU
sumber : Kak Jee

250g daging batang pinang
2 sb pes tomyam ADABI
6 -7 bj cili padi - ketuk/ tumbuk kasar
2 bj bawang besar - belah 8
1 sb kicap manis
1 sb sos cili Thai
1 genggam daun selasih
capsicum - merah/ hijau / kuning - hiris

Cara penyediaannya -

  1. Perap daging + pes tomyam - 1/2 jam
  2. Tumis bawang besar + cili padi - masak hingga layu
  3. Masukkan daging - masak hingga daging kecut
  4. Masukkan kicap manis + sos cili + daun selasih.

DAGING 3 RASA DAUN SELASIH


DAGING 3 RASA DAUN SELASIH
sumber : Kak Jee

350g daging batang pinang - hiris nipis
2 bj bawang holland - belah 6
4 ulas bawang putih - hiris
1 cekak daun selasih
cili padi - secukupnya, tumbuk kasar

1 sb sos hoisin
1 sb sos tiram
2 sb sos cili
2 sb kicap manis
1 st tepung jagung
2 sb air
3 sb minyak

Cara penyediaannya -
  1. Tumis bawang putih hingga wangi + daging - masak hingga daging keut
  2. Masukkan cili padi + bawang besar - kacau
  3. Tambahkan sos + bancuhan tepung jagung
  4. Masukkan daun selasih + kicap cair /sos ikan. Hidangkan.

SERUNDING KELAPA UDANG KERING


SERUNDING KELAPA UDANG KERING
sumber : Cik Mat Gebu

1 bj kelapa - parut putih sahaja
1/3 st serbuk kunyit + gaulkan dengan kelapa
3 sb udang kering - rendam 10 minit, toskan
2 sb cili kisar

Bahan kisar -
8 bj bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 in lengkuas
3 btg serai - hiris halus
1 sb ketumbar biji
1/2 st jintan kasar
1/2 st jintan halus

4 helai d/ limau purut
garam, gula

Cara penyediaannya -

  1. Sangai kelapa parut + serbuk kunyit - 2-3 minit, angkat dan ketepikan.
  2. Tumis bahan kisar hingga wangi + cili kisar + udang kering - masak hingga terbit minyak ( guna api sederhana )
  3. Masukkan garam + gula + d/ limau purut - kacau rata
  4. Masukkan kelapa - gaulkan dengan api kecil, kacau hingga serunding ringan dan kering tapi lembap. Angkat.

KEPAK AYAM PANGGANG BEREMPAH


KEPAK AYAM PANGGANG BEREMPAH

8 keping kepak ayam
3 cm halia - tumbuk
1 1/2 sb serbuk jintan putih
1 1/2 sb serbuk jintan manis
1 sb serbuk ketumbar
1 kiub pati ayam
2 sb madu
garam
~ satukan semua bahan, perap dengan ayam - bakar.

KEPAK AYAM GORENG


KEPAK AYAM GORENG

10 keping kepak ayam - rebus 30 minit, toskan
20g tepung gandum
4 sb serbuk kari
3 sb serbuk kunyit
2 sb serbuk cili
1 bj telur
garam
~ satukan semua bahan, gaul dengan kepak - goreng.

AYAM PENYET


AYAM PENYET
sumber : Cik Mat Gebu

6 keping peha ayam 
2 sb minyak
3 helai d/ bay
2 sb pati santan
1 sb ketumbar biji - goreng tanpa minyak/ sangai - kisar
1/2 st jintan manis - goreng tanpa minyak - kisar

Bahan kisar -
2 btg serai - hiris
120g lengkuas - hiris
4 keping halia - hiris
3 ulas bawang putih
3 bj buah keras
1 bj cili merah
2 cm kunyit hidup

1 st garam
1 st gula

Cara penyediaannya -
  1. Gaulkan ayam + jus lemon + garam - perap 10 minit, cuci dan toskan. Cucuk dengan garfu.
  2. Perap ayam + bahan kisar + santan selama 1 malam. 
  3. Panaskan kuali, tumis ayam + bay leaf - 10 minit, hingga sedikit kering.
  4. Panggang 200c selama 45 - 1 jam.

AYAM PERCIK BEREMPAH


AYAM PERCIK BEREMPAH
sumber : Kak Pau

1 ekor ayam - potong 16
2 st garam

Bahan kisar -
1 st ketumbar
1 st jintan manis
1 bj bawang besar
5 ulas bawang putih
sedikit halia
~ satukan semua bahan, perap dengan ayam - bakar

500ml santan
10 bj cili kering
2 btg serai
1 bj bawang besar
2 helai d/ kunyit - hiris
2 helai d/ limau purut - hiris
1 sb gula
garam
~ kisar semua bahan, masak hingga pekat. Tuang atas ayam.

AYAM PANGGANG WANGI


AYAM PANGGANG WANGI

1 ekor ayam - potong 4

bahan tumbuk kasar -
5 bj bawang merah
8 bj bawang putih
3 btg serai
6 helai d/ limau purut - hiris
2 helai d/ kunyit - hiris
3 sb serbuk cili
4 sb madu
garam, perasa
minyak
~ satuka semua bahan, perap dengan ayam - renjiskan minyak zaitun sebelum bakar ( 180c).

AYAM GORENG KETUMBAR


AYAM GORENG KETUMBAR

1 ekor ayam - potong 12
2 sb ketumbar biji - tumbuk kasar
1 st jintan kasar - tumbuk kasar
1 sb serbuk kunyit
4 sb jus limau nipis
1 sb garam
minyak - gaulkan dengan ayam
~ satukan semua bahan, perap dengan ayam - goreng terendam.

SPICY CHICKEN WINGS


SPICY CHICKEN WINGS
sumber : Chef Sabri

1 kg kepak ayam
3 liter minyak - untuk goreng terendam
40g bawang putih - cincang
80g bawang merah - cincang
100g serai - kisar
1 sb jintan - tumbuk kasar
1 sb ketumbar - tumbuk kasar
1 sb serbuk kari
1 st serbuk jintan
3 sb sos tiram
1 bj lemon - ambil jus
1 st serbuk pati ayam
2 sb garam
3 sb gula
~ satukan bahan rempah + 10 sb minyak - gaulkan dengan ayam, perap 30 minit. Goreng 8 - 12 minit.


KEPAK AYAM GORENG MADRAS


AYAM GORENG MADRAS
sumber : Chef Sabri

20 keping kepak ayam
1 cawan tepung goreng ADABI
1 cawan serbuk kari
2 sb serbuk jintan manis
2 sb serbuk jintan putih
2 sb jintan manis biji
1 cawan bawang merah - cincang
1 sb bawangputih - cincang
1 sb halia - cincang
4 sb sos tiram
3 st gula
1/2 cawan air
1 cawan mnyak masak - untuk gaul bersama ayam
garam
~ perap semua bahan dengan ayam, goreng terendam.


AYAM MASAK MERAH MASALA


AYAM MASAK MERAH MASALA
sumber : Shima

1 ekor ayam - potong 12 + serbuk kunyit + garam + garam masala - goreng
1 bj kentang - potong 4, goreng

Bahan kisar -
2 - 3 bj bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 labu bawang besar
2 bj cili merah
sedikit cili kisar

1/2 in halia - hiris
1/2 labu bawang besar - potong melintang
1 bj tomato - potong 4
2 sb kismis
3 helai bay leaf
1 sb madu
2 -3 sb garam masala
sos tomato, sos cili
sedikit air
garam, gula

Cara penyediaannya -

  1. Tumis bawang + halia + bay leaf hingga wangi
  2. Masukkan bahan kisar + cili kisar  - masak hingga garing
  3. Masukkan garam masala + madu + sos, perasakan dengan garam dan gula + air
  4. Masukkan ayam + kentang - masak hingga mendidih dan pekat.