Pages

Saturday, 11 August 2012

STEW DAGING


STEW DAGING
sumber : Raidah

500g daging
2 bj bawang besar - dadu
5 ulas bawang putih - jangan potong
2 sb bawang merah - tumbuk
1 btg carrot - potong 1 in
2 bj kentang - potong 4
 2 helai d/ bay
 2 sb tepung gandum
1 st serbuk lada hitam
2 sb kicap
garam , gula
d/ bawang, d/ sup
bawang goreng

Cara penyediaannya -
  1. Gaulkan daging + lada hitam - goreng 10 - 15 minit hingga keperangan, angkat.
  2. Tumis bawang + bay leaf - hingga layu 
  3. Masukkan tepung gandum - kacau
  4. Tambah air + kicap - tutup periuk hingga daging empuk
  5. Masukkan kentang + carrot + garam , gula - masak hingga mendidih - alihkan ke rice cooker, masak hingga 2 - 3 jam supaya air tak kering.