Pages

Tuesday, 28 August 2012

KUIH BAKAR DAGING

sumber gambar dari Mat Gebu




sumber gambar dari Google



KUIH BAKAR DAGING
sumber : Kak Jee

250g daging - cincang
1 1/2 sb rempah kari daging
1 labu bawang besar - cincang
garam, perasa
3 cawan tepung gandum
3 cawan santan / susu cair / low fat milk
1 1/2 cawan air
5 bj telur
pewarna kuning
daun bawang
minyak sapi
oven 180c

Cara penyediaannya -
  1. Tumis 1 sb minyak + bawang hingga kekuningan + rempah - goreng sekejap sahaja nanti pahit
  2. Masukkan daging - masak hingga air daging kering, ketepikan.
  3. Pukul telur hingga kembang + susu + air - kacau dengan whisk + tepung, kacau lagi.
  4. Masukkan pewarna + garam.
  5. Bahagikan inti kepada 3 bahagian / acuan kuih bakar + 1/2 sudu minyak sapi.
  6. Acuan kuih bakar letakkan atas api dapur - panaskan. Perlahankan api - tuang bancuhan tepung 3/4 penuh, biarkan 1 minit. Sudukan inti daging dengan mulakan bahagian tengah. Bila nampak garing di tepi kuih, masukkan dalam oven bakar dengan api grill / atas. Bakar selama 20 minit. Makan dengan sos cili.

CHICKEN MARYLAND


CHICKEN MARYLAND

2 ketul peha ayam - debone, lap kering
1 st garam
1/2 st lada hitam
1/2 st dried thyme / oregano / basil
1/4 st paprika
2 cawan tepung gandum
1 bj telur - dipukul
2 cawan breadcrumbs
minyak - untuk goreng tenggelam

1 bj pisang - belah 2, goreng
2 keping nenas tin - grill
broccoli, carrot - celur
tongkol jagung - rebus
french fries

DALCA SAYUR


DALCA SAYUR
sumber : Chef Li

kacang dal Australia - rebus empuk
stok rebusan daging + air
kacang panjang
terung
kentang rebus
carrot
garam kasar

bahan untuk tumis darat -
rempah 3 sekawan
halia - julienne
daun kari
 rempah dalca-
2 sb rempah garam masala
1 sb serbuk kunyit

KAMBING MASAK HITAM


KAMBING MASAK HITAM
sumber : Chef Li

1kg daging kambing - rebus
5 tangkai cili kering
rempah 4 sekawan
4 ulas bawang putih - hiris
1 in halia - julienne
1 batang serai - ketuk
1 st serbuk lada hitam
1 sb rempah garam masala
4 tangkai daun kari
sedikit pewarna caramel
sos BBQ
stok + air

bahan tabur -
badam, gajus goreng
kismis
tomato ceri

Cara penyediaannya -
  1. Tumis rempah 4 sekawan + halia + serai + daun kari hingga wangi
  2. Masukkan rempah garam masala - kacau sekejap + stok
  3. Masukkan daging + lada hitam + caramel + sos BBQ - kacau, masak hingga sedikit pekat dan terbit minyak
  4. Hidangkan dengan bahan tabur.

GRAVY / SOS AYAM PANGGANG


GRAVY / SOS AYAM PANGGANG

2 sb butter
2 sb tepung gandum
~ roux
500 - 550ml stok ayam
1 sb Italian Herbs / Mixed Herbs
garam, lada hitam
mushroom - hiris

BATTER FISH AND CHIPS


BATTER FISH AND CHIPS

fillet ikan dory - dipotong
~ celur dulu dalam air panas + garam

3 sb tepung gandum
2 sb tepung beras
1 sb tepung jagung
air secukupnya - seperti bancuhan goreng pisang
garam, perasa / msg
3 sb minyak masak
~ satukan semua bahan dengan whisk
~ celup dalam batter dan golekkan dalam tepung - goreng deep fried

BATTER CHICKEN CHOP


BATTER CHICKEN CHOP / TEPUNG SALUT

4 keping peha ayam / leg quarters - debone / buang tulang - lap kering
garam, lada sulah
~ perap dengan ayam

100g tepung gandum
30g tepung jagung
1 sb tepung beras
~ satukan dengan whisk dalam mangkuk

160 - 180ml air
80g serbuk roti






DAGING PEDAS SIAM


DAGING PEDAS SIAM
sumber : Mat Gebu

400g daging batang pinang - hiris
1 1/2 sb pes tomyam
2 batang serai - titik
5 cm lengkuas - potong 3, ketuk
3 sb pati santan / susu cair
10bj cili padi hijau - ketuk
10bj cili padi merah - ketuk
3 helai daun limau purut - hiris
10bj bawang merah - hiris
4 ulas bawang putih - hiris
5 cm halia - hiris
1/2 cawan air
1 sb sos ikan
2 st gula
4 bj limau kasturi - jus
1 kiub daging

Cara penyediaannya -

  1. Tumis bahan hiris + serai + lengkuas hingga wangi
  2. Masukkan pes tomyam + daun limau purut + daging - masak hingga daging kecut
  3. Masukkan air + santan + kiub + gula + sos ikan - kecilkan api. Masak hingga pekat + cili padi 1 - 2 minit. Tutup api + jus limau.

ROTI JALA


ROTI JALA
sumber : Kak Jee

2 cawan tepung gandum
1 cawan santan / susu cair
1 cawan air
1 bj telur
secubit garam
pewarna kuning telur
~ kisar sebati.

CRUSTED CHICKEN WITH LEMON SAUCE


CRUSTED CHICKEN WITH LEMON SAUCE

2 keping dada ayam
1 sb daun basil
1/2 cawan tepung gandum
1 bj telur - dipukul
3/4 cawan breadcrumbs
1 sb butter
1/2 sb minyak zaitun
gram, lada hitam
~ cairkan butter + minyak zaitun - goreng ayam yang disalut dengan telur, tepung dan breadcrumbs, goreng hingga kekuningan. Alihkan ke oven, bakar 1/2 jam 200c.


LEMON SAUCE

1/2 cawan jus lemon
1/4 cawan gula
1 bj lemon - parut kulit
1 sb tepung jagung + 5 sb air - bancuh
1/4 cawan stok ayam
5 ulas bawang putih - hiris
2 in halia - hiris
~ tumis bawang putih + halia hingga wangi + stok ayam + jus lemon + gula + kulit limau.
~ tuangkan bancuhan tepung jagung - kacau hingga sos sedikit pekat , tutup api, angkat tuang atas ayam.