Pages

Saturday, 15 December 2012

NASI JINTAN


NASI JINTAN
sumber : JC

1/2 kg beras basmathi
125g minyak sapi / butter
2 helai daun pandan
5 ulas bawang putih - hiris
1 st serbuk kunyit
2 st jintan putih
1 bj bawang besar - hiris
3 bj cengkih
1 sudu garam

Cara penydiaannya -
  1. Tuang air dalam rice cooker + garam + jintan putih - kacau
  2. Dalam kuali, tumis bawang  hingga layu + serbuk kunyit + cengkih + daun pandan
  3. Tuang dalam periuk + beras, alihkan ke rice cooker. Hidangkan dengan Ayam Tairu Bakar.


NASI JINTAN
sumber : JC

2 1/2 cawan beras basmathi
minyak sapi

1 bj bawang besar - hiris
2 sb jintan halus
1 1/2 st bj lada hitam
rempah 4 sekawan
1 batang serai - titik
2 helai dun bay
1 helai daun pandan
- masak hingga wangi

1 sb pes halia
1 sb pes bawang putih

2 1/2 cawan air
1/4 cawan susu cair
air mawar
5 bj badam
1/2 cawan kacang kuda / chickpeas - kisar
garam
- air didih + beras - bila kering + kacang peas, kacang kuda , daun ketumbar

1/2 cawan kacang peas
1/2 cawan kacang kuda
1/2 cawan daun ketumbar 
badam hiris
bawang goreng



CONFETTI RICE PILAF


CONFETTI RICE PILAF
sumber : JC

2 cawan beras basmathi
1 kiub pati ayam
1 st garlic salt
1 st lemon pepper seasoning
3 bj bawang merah - dadu
3 ulas bawang putih - cincang
2 cawan air rebusan ayam
1 batang carrot - dadu / parut
1/4 cawan capsicum merah - dadu
1/4 cawan capsicum hijau - dadu
1/2 cawan capsicum kuning - dadu
1 tangkai daun bawang - hiris
1 sb minyak masak
1 sb butter
garam

Cara penyediaannya -
  1. Tumis bawang + capsicum
  2. Masukkan pati ayam + garlic salt + lemon pepper
  3. Masukkan beras + tok ayam + garam. Bila sudah masak, tabur daun bawang.
lemon pepper - 1/2 st lemon zest + 1/4 st blackpepper + 1/4 st onion powder
garlic salt        - 1/2 st garlic powder + 1/2 st salt


NASI BUAH


NASI BUAH
sumber : JC

2 1/2 cawan beras basmathi
2 1/2 cawan air
1 helai daun pandan
rempah 4 sekawan
1 bj bawang besar - hiris
1 bj lada hijau - belah 2 jangan putus
1 1/2 sudu pes halia
1 1/2 sudu pes bawang putih
3 sb tairu
3 sb susu cair
1 genggam daun pudina
3/4 cawan mixed dried fruits
2 sb butter
1 sb minyak sapi
pewarna kuning
gajus goreng
daun ketumbar
bawang goreng

Cara penyediaannya - 
  1. Tumis rempah + bawang + halia + lada hijau + daun pudina
  2. Masukkan tairu + susu cair + air + garam - masak hingga mendidih
  3. Masukkan beras, bila nasi hampir masak + buah kering, gajus + daun ketumbar + pewarna kuning.