Pages

Friday, 14 December 2012

NASI BERINGIN


NASI BERINGIN
sumber : Ummi Zaihadi

4 cawan beras basmathi
4 1/2 cawan santan
2 sb minyak sapi + planta
2 batang serai - titik
5 bj bawng merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
3 cm halia - tumbuk
4 helai daun pandan
Rempah 4 sekawan
5 bj halba
garam

- hidang bersama lauk kari, sambal udang/ sotong , acar mentah



NASI BERINGIN
sumber : Mat Gebu

1/2 kg beras basmathi
750ml sntan
4 helai daun pandan
2 batang serai
75g minyak sapi
1/2 sb garam
1/2 sb serbuk ketumbar
1/2 st serbuk jintan manis
1/2 st serbuk kunyit

bahan kisar -
1/2 bj bawang besar
3 ulas bawang putih
2 cm halia
25g badam kisar

1 cawan beras : 1 1/2 cawan santan

Cara penyediaannya -
  1. Tumis daun pandan + serai - hingga wangi
  2. Masukkan bahan kisar + rempah - kacau, masak hingga wangi
  3. Masukkan santan + garam - mendidih, tutup api. Masukkan beras, alihkan ke rice cooker.

NASI KEBULI

NASI KEBULI
sumber : Ummi Zaihadi

4 cawan beras basmathi
5 cawan santan
5 cm halia
1 batang serai
1 helai daun limau purut
2 bj buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
minyak sapi
bawang goreng, kismis

Bahan rempah - satukan
2 sb ketumbar
1 st jintan manis
1 st jintan putih
1 st lada hitam
2 st serbuk kunyit
garam

- hidangkan dengan lauk ayam percik, acar mentah dll.



NASI KEBULI
sumber : Mat Gebu

1 kg beras basmathi
500g ayam / daging
4 sb kismis
1/2 cawan bawang goreng
2 sb minyak sapi
1 1/2 st garam
Rempah 4 sekawan
1/2 bj buah pala - parut
1 genggam daun ketumbar
2 batang serai - titik
3 helai daun limau purut
1 helai daun pandan
2 helai daun bay 1 liter santan

Bahan kisar -
6 bj bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sb ketumbar biji
1 st jintan halus
1 st jintan kasar
2 cm kunyit hidup
2 cm halia

Cara penyediaannya -

  1. Masak bahan tumis + daun pandan + serai + bay leaf + daun limau purut - wangi
  2. Masukkan bahan kisar + garam - hingga pecah minyak
  3. Masukkan ayam - gaul rata masak hingga ayam kecut
  4. Masukkan buah pala + santan - masak hingga mendidih
  5. Masukkan beras - kacau, perlahankan api, masak santan hingga meresap dalam nasi, matikan api.
  6. Siapkan pengukus, alas dengan daun pisang / foil - lubangkan bahaian dasar.
  7. Alihkan nasi ke dalam kukus, ratakan. Tepekkan beberapa bahagian nasi dengan minyak sapi.
  8. Taburkan kismis, daun ketumbar. Kukus 30 - 35 min atas air mendidih. Taburkan dengan daun bawang, daun sup dan bawang goreng.




NASI ASWAN

NASI ASWAN
sumber : Asmah Laili

 2 cawan beras basmathi
3 cawan air
4 ketul ayam
1 bj bawang besar - dadu
2 ulas bawang putih
2 cm halia
2 bj tomato - kisar
2 sb tomato puri
Rempah 4 sekawan
secubit serbuk lada sulah
2 sb butter
2 - 3 batang daun ketumbar
1 sb daun pudina
garam
bawang goreng
kismis
badam, gajus - goreng

1. letak daun ketumbar, pudina selepas ayam betul-betul masak + air sedikit
2. keluarkan sosnya untuk dimasukkan semula ke dalam nasi, masak ayam hingga empuk
3. tuang beras dalam rice cooker, tuang air + sos ayam + garam.