Pages

Monday, 10 September 2012

ROAST BEEF








ROAST BEEF
sumber : Chef Joha

2 kg daging batang pinang - daging gulung untuk pot roast
2 tangkai fresh rosemary
2 tangki fresh thyme

bahan sangai, tumbuk -
2 sb bj ketumbar
1 st bj jintan manis
1 st bj jintan halus

2 sb minyk zaitun
2 inci halia - tumbuk
3 ula bawang putih - tumbuk
3 sb bj lada hitam - tumbuk
3 sb madu
garam

Cara penyediaannya -

  1. Lumurkan garam + lada hitam + pes halia dan bawang putih pada daging
  2. Gaulkan sekali rempah tumbuk + herba - perap dalam plastic cling + minyak zaitun + madu
  3. Letak 1 mangkuk kecil air di hujung ven, panaskan 200c, letak daging atas tray setting grill. Setelah masukkan daging dalam oven, turunkan suhu 140c - bakar selama 30 minit, pusingkan daging selepas 15 minit. Naikkan suhu smula pada 180c, bakar selama 10 minit, pusingkan daging bakar lagi 10 minit. Setelah masak, keluarkan daging dan rehatkan 10 minit sebelum dihiris nipis.  

SOS / GRAVY -
1 bj bawang besar - dadu
2 sb tpung gandum
serbuk lada hitam
garam, madu
jus daging - tapis
cendawan butang
1 sb mentega.



KOFTA KAMBING / DAGING



KOFTA KAMBING / DAGING
sumber :Chef Joha

500g daging kambing / lembu
4 tangkai daun sup - potong halus
4 tangkai daun pudina - potong halus
2 bj bawang besar - dadu
3 sb serbuk ketumbar
2 sb serbuk lada hitam
2 sb minyak
garam
~ satukan semua bahan, buatkan bebola. Gaulkan minyak pada daging, cucuk pada skewer, panggang / grill dalam  oven. Hidangkan dengan salad dan sos.

NASI ARAB BERKUNYIT



NASI ARAB BERKUNYIT
sumber :Chef Joha

1 kg beras basmathi

bahan kisar -
1.5 labu bawang besar
1.5 inci halia
4 ulas bawang putih
1.5 pokok daun ketumbar + akar
1 genggam daun pudina
1 genggam gajus - sangai
1 genggam badam - sangai
1 tin jagung krim - kisar asing

2 cawan stok air daging
4 helai daun pandan
rempah 4 sekawan
3 sb minyak sapi
3 sb kismis
3 sb bawang goreng
daun ketumbar - untuk hiasan
~ Hidangkan dengan ayam masak merah, bistik, kari dll.



GRILLED CHICKEN IN SPICY CREAMY SAUCE




GRILLED CHICKEN IN SPICY CREAMY SAUCE
sumber : Chef Joha

1 ekor ayam
2 batang serai - titik
1 inci halia
3 ulas bawang putih
1 bj bawang besar
1 genggam gajus - goreng tanp minyak
15 bj cili padi - tumbuk halus
1 kotak susu / santan
1/4 st serbuk kunyit
3 helai daun pandan
minyak

Cara pnyediaannya -

  1. Panaskan minyak + serai + daun pandan hingga wangi
  2. Masukkan bahan tumbuk - masak hingga naik bau + ayam - gaul rata
  3. Masukkan garam + susu / santan + serbuk kunyit. Panaskan oven 180c, baka selama 15 minit.



AYAM BAKAR BERSERAI







AYAM BAKAR BERSERAI
sumber : Chef Joha

4 keping peha ayam / leg quarters
4 batang serai
2 inci halia
3 ulas bawang putih
4 sb cili kisar
1 sb serbuk kunyit
garam, gula
1 bj bawang besar - dadu
2 sb minyak masak
~ masak sambal ayam seperti biasa, angkat dan letakkan dlam tray. Bakar 160c selama 15 - 20 minit.

GRILLED CHICKEN WINGS WITH 101 SPICES



GRILLED CHICKEN WINGS WITH 101 SPICES
sumber : Chef Joha

2 kg kepak ayam - belah 2

baha kisar -
1 1/2 inci halia
1 1/2 inci lengkuas
4 ulas bawang putih
1 bj bawang besar
2 helai daun keumbar + akar
3 sb cili kisar

1 st serbuk kunyit
1 st serbuk ketumbar
1 st serbuk jintan halus
1 st serbuk thyme
1 st serbuk rosemary
garam, gula
minyak masak
~ satukan semua bahan, gaul dengan ayam + minyak - perap 2 -3 jam, bakar / grill
160c selama 30 minit.



RUSUK KAMBING PANGGANG BERMADU



RUSUK KAMBING PANGGANG BERMADU
sumber : Chef Joha

1 kg rusuk kambing
2 inci halia - tumbuk
4 ulas bawang putih - tumbuk
2 sb bj ketumbar - sangai, tumbuk
1 st bj jintan manis - sangai, tumbuk
2 st serbuk kunyit
2 sb serbuk ketumbar
1 st serbuk jintan halus
1 sb gula
2 sb madu
garam

Cara penyediaannya _

  1. Satukan semua bahan dengan rusuk, perap semalaman
  2. Bila hendak panggang + minyak.
  3. Panaskan oven 160c, bungkus rusuk dalam foil - panggang 30 minit. Buka foil, setting grill panggang lagi 15 - 20 minit. Letakkan 1 mangkuk air di hujung oven supaya rusuk tidak kering. Hidangkan dengan salad, mashed potatoes, sos pudina.


SOS PUDINA
minyak zaitun
jus lemon
daun pudina - cincang halus


RUSUK DAGING BEREMPAH







RUSUK DAGING BEREMPAH
sumber :Chef Joha

2 kg rusuk daging / kambing

bahan sangai, tumbuk
4 sb bj ketumbar
2 st bj jintan manis
1 st bj jintan halus

4 inci halia - tumbuk
8 ulas bawang putih - tumbuk
4 sb serbuk ketumbar
2 st serbuk jintan manis
serbuk lada hitam
dried rosemary
dried thyme
4 sb madu
jus limau, garam, minyak masak

Cara penyediaannya -

  1. Satukan rempah tumbuk, gaulkan dengan daging
  2. Masukkan bahan- bahan lain - perap semalaman
  3. Letak 1 mangkuk kecil air di hujung oven. Bungkus rusuk dalam foil. Panaskan oven 180c. Bila dah panas letak rusuk atas tray, turunkan suhu 140c - biarkan masak 1 1/2 jam. Kemudian buka foil, setting grill 180c bakar lagi 10 minit. Setelah masak keluarkan dari oven, rehatkan 10 minit sebelum hidang.


KEBAB DAGING





KEBAB DAGING
sumber : Chef Joha

500g daging cincang
1 batang kayu manis
3 bj pelaga
1/4 st serbuk ketumbar
1 bj bawang besar - dadu
1 bj carrot - dadu
secubit serbuk pala
serbuk lada hitam
1/2 inci halia
3 ulas bawang putih
daun ketumbar + akar - kisar
1 bj tomato - dadu
4 sb sos tomato
2 sb kicap manis
garam, gula minyak masak

Cara penyediaannya -
  1. Tumis bawang + bahan kisar hingga wangi
  2. Masukkan serbuk ketumbar + kayu manis + pelaga
  3. Masukkan daging - masak hinga daging kering
  4. Masukkan carrot + serbuk pala + lada hitam + tomato + garam , gula
  5. Masukkan sos tomato + kicap manis.
  6. Bakar roti pita - belah 2, isikan dengan inti daging. Tambah timun yang dipotong halus.

CREAMY CHICKEN KEBAB



CREAMY CHICKEN KEBAB
sumber : Chef Joha

1 kg dada ayam  tanpa tulang - potong dadu
2 sb mentega
lidi satay - rendam dulu

bahan perap dengan ayam -
1/4 bj bawang besar - cincang
6 ulas bawang putih - cincang
1 - 1.5 inci halia - cincang
4 helai saffron - ramas dengan jari
1 st serbuk jintan
1 st serbuk lada hitam
1/2 st serbuk pelaga
1/4 st serbuk kayu manis
1/2 st serbuk cili
1 sb halba
1 sb mentega
1 sb yogurt
1 kotak kecil whipping cream
1/4 cawan jus limau
garam
~ kisar dan satukan semua bahan gaulkan dengan ayam dalam plastic cling. Cucuk dengan lidi, sapu mentega. Bakar 200c selama 15 minit.


BAKED MACARONI AND BISTIK SAUCE



BAKED MACaRONI AND BISTIK SAUCE
sumber : Chef Joha

MACARONI
500g macaroni - rebus, toskan
4 sb cheddar cheese
2 sb parmesan cheese
1 genggam daun sup - potong halus

Cara penyediaannya -

  1. Dalam mangkuk kaserol masukkan macaroni + cheddar - gaulkan dengan daun sup + sos bistik + daging.
  2. Taburkan cheddar cheese + parmesan cheese, bakar 160c selama 15 - 20 minit.
  3. Bistik daging - refer to the recipe.




SAMBAL GORENG




SAMBAL GORENG
sumber : Chef Joha

300g udang
300g daging
1.5 in lengkuas - potong 4 titik
1 bj bawang besar - hiris
10 bj bawang merah - hiris
1 in halia - hiris
4 ulas bawang putih - hiris
1 bj cili merah - hiris
1 bj cili hijau -hiris
1 batang serai - hiris
3 sb cili kisar
4 keping tempe - dadu
2 keping tauhu - dadu
200g kacang buncis - potong serong
1 kotak kecil santan
1/2 mangkuk air asam jawa
2 kiub ikan bilis
garam, gula
minyak masak

Cara penyediaannya -
  1. Goreng asing tempe, tauhu , udang , daging - ketepikan
  2. Panaskan minyak dalam kuali lain, tumis bahan hiris + cili kisar - hingga wangi
  3. Masukkan jus asam jawa + santan + sedikit air + kiub bilis + garam, gula - masak hingga menddih
  4. Masukkan bahan goreng tadi, gaul sebati - + kacng buncis, kacu sekejap saja tutup api, angkat.

SAYUR LODEH



SAYUR LODEH
sumber : Chef Joha

sayur- sayuran seperti kobis, carrot, terong, kacang panjang, sengkuang
tauhu, tempe, fucuk, suhun
2 sb ikan bilis - tumbuk
2 sb udang kering - tumbuk
2 bj bawang besar - kisar
4 ulas bawang putih - kisar
1 in lengkuas - titik
2 batang serai - titik
2 sb cili kisar
2 st serbuk kunyit
3 st bj ketumbar - tumbuk
1 st jintan halus - tumbuk
2 kiub ikn bilis
3 kotak kecil santan
2 helai daun salam
garam,gula

Cara penyediaannya -

  1. Tumis serai hingga wangi + bahan kisar - masak hingga naik bau + ikan bilis + udang kering
  2. Masukkan rempah serbuk - kacau sekejap
  3. Masukkan air - masak hingga mendidih + sayuran + santan + serbuk kunyit - kacau jangan sampai pecah minyak. Perasakan dengan garam, gula, tutup api.