Pages

Monday, 10 September 2012

ROAST BEEF








ROAST BEEF
sumber : Chef Joha

2 kg daging batang pinang - daging gulung untuk pot roast
2 tangkai fresh rosemary
2 tangki fresh thyme

bahan sangai, tumbuk -
2 sb bj ketumbar
1 st bj jintan manis
1 st bj jintan halus

2 sb minyk zaitun
2 inci halia - tumbuk
3 ula bawang putih - tumbuk
3 sb bj lada hitam - tumbuk
3 sb madu
garam

Cara penyediaannya -

  1. Lumurkan garam + lada hitam + pes halia dan bawang putih pada daging
  2. Gaulkan sekali rempah tumbuk + herba - perap dalam plastic cling + minyak zaitun + madu
  3. Letak 1 mangkuk kecil air di hujung ven, panaskan 200c, letak daging atas tray setting grill. Setelah masukkan daging dalam oven, turunkan suhu 140c - bakar selama 30 minit, pusingkan daging selepas 15 minit. Naikkan suhu smula pada 180c, bakar selama 10 minit, pusingkan daging bakar lagi 10 minit. Setelah masak, keluarkan daging dan rehatkan 10 minit sebelum dihiris nipis.  

SOS / GRAVY -
1 bj bawang besar - dadu
2 sb tpung gandum
serbuk lada hitam
garam, madu
jus daging - tapis
cendawan butang
1 sb mentega.