Pages

Tuesday, 11 September 2012

BREAD PUDDING WITH VANILLA SAUCE




BREAD PUDDING WITH VANILLA SAUCE
sumber : Chef Joha

1 bantal roti - disiat-siat kecil
1 kotak santan kecil
8 sb gula pasir
1 st esen vanila
1 st serbuk kayu manis
1/2 st serbuk pala
4 bj telur - dipukul
2 sb mentega - cairkan
3 sb kismis
8 keping aprocot - hiris
1 sb gula icing - tabur atas roti

Cara penyediaannya -
  1. Satukan roti + santan + gula pasir
  2. Satukan telur + serbuk pala + serbuk kayu manis - pukul dengan whisk
  3. Masukkan mentega + kismis + aprocot + vanila - gaul rata. Tuang dalam kaserol. Bakar dalam oven 160c - 180c  ( baine marie ) selama 20 minit.

VANILLA SAUCE -
1 tin susu cair
3 sb gula
1 1/2 sb mentega
2 sb tepung gandum
1 st vanila
~ cairkan mentega dan susu cair + gula - gaul dengan whisk + tepung, kacau hingga likat.




PANDAN BREAD PUDDING
daun pandan
1 st esen pandan
~ masak santan dengan sedikit air + daun pandan + garam, gula + esen pandan + esen vanila - masak hingga mendidih, tutup api. Tuang pada roti, biarkan terendam. Bakar baine marie 30 minit 180c.