Pages

Wednesday 8 August 2012

NASI JAGUNG





NASI JAGUNG
sumber : Chef Li

1 kg beras basmathi
500ml stok
500ml air
1 st serbuk kunyit + air - bancuh
1 tin jagung tin - basuh, toskan

Bahan tumis darat -
Rempah 4 sekawan
1 in halia - julienne
1 sb garam masala
1 senduk stok

Cara penyediaannya -
  1. Tuang bahan tumis dalam periuk berisi air + stok  + d/pudina, d/ketumbar -  masak hingga mendidih
  2. Masukkan beras - kacau sekejap, alihkan ke rice cooker. 
  3. Masukkan jagung - kacau dengan senduk, tutup periuk.
  4. Setelah kering taburkan bawang goreng


NASI JAGUNG
sumber : Anis Nabila

4 cawan beras basmathi
2 cawan air
2 tin susu sejat

Bahan kisar -
1 bj bawang besar
1 bj cili hijau
4 bj buah keras
2 bj kaskas
5 bj bawang putih
5 bj bawang merah

2 cm halia - titik
4 btg serai - titik

3 sb minyak sapi
1 tin jagung
1 sb serbuk cili
1 kiub ayam
saffron
d/bawang
garam, gula

Cara penyediannya -
  1. Tumis bahan kisar hingga wangi
  2. Masukkan serai + serbuk cili + jagung + garam, gula + kiub ayam
  3. Masukkan beras + air + susu sejat 






NASI JAGUNG
sumber : Chef Joha

1 kg beras basmathi
1 tin susu cair carnation
300g bj jagung ( whole kernel  1 tin ) + airnya
3 sb minyak sapi
2 sb minyak masak
2 bj bawang besar - hiris
garam secukupnya
4 helai daun pandan - simpul
1 st rempah garam masala

bahan kisar-
bawang putih
halia
kunyit hidup
gajus, badam
daun ketumbar + akarnya

BUTTER ROASTED CHICKEN



Gambar dari Martha Stewart


BUTTER ROASTED CHICKEN

 1 ekor ayam - butterflied
1 bj bawang besar - hiris
5 bj kentang merah - potong 4
8 bj baby carrot
6 bj brussels sprout - potong 2
2 sb parsley - cincang
2 sb garlic salt
1 st serbuk celery seed
serbuk lada hitam
mentega
spray oil - isikan botol sos dengan minyak zaitun / minyak masak

Cara penyediaannya -

  1. Susun bawang besar dalam tray, letak ayam di atasnya
  2. Susun kentang + carrot + brussels sprout
  3. Sapukan mentega seluruh ayam
  4. Taburkan garam dan lada hitam, bakar.

AYAM PANGGANG MUSTARD





AYAM PANGGANG  MUSTARD BBQ
sumber : Anis Nabila

1 ekor ayam
7 bj bawang merah - jangan potong - letak alam tray di sekeliling ayam

Bahan kisar -
5 bj bawang merah
1 labu bawang putih
1 sb lada hitam

1 batang rosemary - cincang
8 sb sos BBQ
1 sb serbuk cili / paprika
1 sb mustard
3 sb madu
garam
~ perap dengan ayam, bakar.


AYAM PANGGANG PAPRIKA





AYAM PANGGANG PAPRIKA

 1 ekor ayam
2 sb smoked paprika
2 sb mentega cair
1 st garlic powder
1 st garam
1/2 st serbuk lada hitam
~ satukan semua bahan. Bakar ayam

4 sb madu
2 sb jus lemon
~ panaskan, sapukan sos lemon madu setiap 15 minit





Gambar dari Martha Stewart


AYAM PANGGANG PAPRIKA

1 ekor ayam
2 sb smoked paprika
2 sb madu
1 sb jus lemon
1 sb mentega
2 st garlic salt - 1 st garlic powder + 1 st garam
1/2 st serbuk lada hitam
~ perap dengan ayam, bakar.







Gambar dari Martha Stewart


AYAM PANGGANG PAPRIKA DAN ROASTED GARLIC

1 ekor ayam
1 sb paprika
1/2 st dried oregano
1/2 sb + 1/2 st garam
~ satukan dalam mangkuk

4 labu bawang putih - potong bahagian atas
minyak zaitun
Oven 230c

Cara penyediaannya -
  1. Campuran paprika + minyak zaitun - gaul dengan ayam
  2. Sumbatkan  2 labu bawang putih dalam ayam. Bakar ayam 1 jam.
  3. Turunkan suhu oven, keluarkan ayam, sapu jus ayam dan letak baki 2 labu bawang putih di sekeliling ayam + bawang putih - panggang lagi 10 minit.


AYAM PANGGANG ROSEMARY



Gambar dari Martha Stewart


AYAM PANGGANG ROSEMARY LEMON MADU
sumber : Cik Mat Gebu

1 ekor ayam - cucuk dengan garfu
1 bj jus lemon
2 sb fresh rosemary - cincang / dried rosemary
4 ulas bawang putih - tumbuk
1 sb parutan kulit lemon
4 sb madu
4 sb minyak zaitun
1 sb serbuk lada hitam
2 bj bawang besar - belah 6
Garam

Cara penyediaannya -
  1. Satukan semua bahan kecuali bawang dan garam - kacau rata, lumurkan pada ayam dan perap
  2. Dalam foil letakkan ayam + bawang besar + rosemary - bungkus dengan foil. Bakar 1 jam, buka foil - bakar lagi hingga kekuningan.





Gambar dari Martha Stewart


AYAM PANGGANG ROSEMARY CAJUN

1 ekor ayam
5 - 6 ulas bawang putih
1 sb dreid rosemary
1 in halia - tumbuk, ambil jus
1 sb serbuk lada hitam
1 sb jintan kasar
2 - 3 sb gula perang
1 sb cajun
2 st garam
2sb jus limau
3 sb minyak zaitun
5 bj kentang
2 bj tomato
6 bj baby carrot
mentega
kiub ayam

Cara penyediaannya -
  1. Tumis minyak zaitun + bawang putih hingga kekuningan, angkat
  2. Tumbuk kasar rosemary + lada hitam + jintan + bawang putih goreng tadi
  3. + baki minyak zaitun + gula perang + garam + cajun + jus limau + perasa/kiub ayam 
  4. Gaul rempah + ayam - perap 
  5. Kentang buang kulit, rebus 3/4 masak + lebihan rempah ayam. Susun kentang + carrot + tomato dalam tray + ayam. Sapukan mentega pada ayam + sayuran tadi.
Gravy -
1 sb tepung jagung
Jus ayam - tapis 
mentega
~ masak dalam sos pan hingga pekat, curahkan ke atas ayam.






Gambar dari Martha Stewart


AYAM PANGGANG ROSEMARY

1 ekor ayam
1 - 2 sb minyak zaitun
3 tangkai rosemary
1 sb mentega
serbuk lada hitam
garam

Cara penyediaannya -
  1. Gaulkan minyak zaitun + ayam
  2. Rosemary masukkan dalam ayam
  3. Ratakan garam + lada hitam + mentega sekeliling ayam, bakar.