Pages

Wednesday, 8 August 2012

NASI JAGUNG





NASI JAGUNG
sumber : Chef Li

1 kg beras basmathi
500ml stok
500ml air
1 st serbuk kunyit + air - bancuh
1 tin jagung tin - basuh, toskan

Bahan tumis darat -
Rempah 4 sekawan
1 in halia - julienne
1 sb garam masala
1 senduk stok

Cara penyediaannya -
  1. Tuang bahan tumis dalam periuk berisi air + stok  + d/pudina, d/ketumbar -  masak hingga mendidih
  2. Masukkan beras - kacau sekejap, alihkan ke rice cooker. 
  3. Masukkan jagung - kacau dengan senduk, tutup periuk.
  4. Setelah kering taburkan bawang goreng


NASI JAGUNG
sumber : Anis Nabila

4 cawan beras basmathi
2 cawan air
2 tin susu sejat

Bahan kisar -
1 bj bawang besar
1 bj cili hijau
4 bj buah keras
2 bj kaskas
5 bj bawang putih
5 bj bawang merah

2 cm halia - titik
4 btg serai - titik

3 sb minyak sapi
1 tin jagung
1 sb serbuk cili
1 kiub ayam
saffron
d/bawang
garam, gula

Cara penyediannya -
  1. Tumis bahan kisar hingga wangi
  2. Masukkan serai + serbuk cili + jagung + garam, gula + kiub ayam
  3. Masukkan beras + air + susu sejat 






NASI JAGUNG
sumber : Chef Joha

1 kg beras basmathi
1 tin susu cair carnation
300g bj jagung ( whole kernel  1 tin ) + airnya
3 sb minyak sapi
2 sb minyak masak
2 bj bawang besar - hiris
garam secukupnya
4 helai daun pandan - simpul
1 st rempah garam masala

bahan kisar-
bawang putih
halia
kunyit hidup
gajus, badam
daun ketumbar + akarnya