NASI JAGUNG
sumber : Chef Li
1 kg beras basmathi
500ml stok
500ml air
1 st serbuk kunyit + air - bancuh
1 tin jagung tin - basuh, toskan
Bahan tumis darat -
Rempah 4 sekawan
1 in halia - julienne
1 sb garam masala
1 senduk stok
Cara penyediaannya -
- Tuang bahan tumis dalam periuk berisi air + stok + d/pudina, d/ketumbar - masak hingga mendidih
- Masukkan beras - kacau sekejap, alihkan ke rice cooker.
- Masukkan jagung - kacau dengan senduk, tutup periuk.
- Setelah kering taburkan bawang goreng
NASI JAGUNG
sumber : Anis Nabila
4 cawan beras basmathi
2 cawan air
2 tin susu sejat
Bahan kisar -
1 bj bawang besar
1 bj cili hijau
4 bj buah keras
2 bj kaskas
5 bj bawang putih
5 bj bawang merah
2 cm halia - titik
4 btg serai - titik
3 sb minyak sapi
1 tin jagung
1 sb serbuk cili
1 kiub ayam
saffron
d/bawang
garam, gula
Cara penyediannya -
- Tumis bahan kisar hingga wangi
- Masukkan serai + serbuk cili + jagung + garam, gula + kiub ayam
- Masukkan beras + air + susu sejat
NASI JAGUNG
sumber : Chef Joha
1 kg beras basmathi
1 tin susu cair carnation
300g bj jagung ( whole kernel 1 tin ) + airnya
3 sb minyak sapi
2 sb minyak masak
2 bj bawang besar - hiris
garam secukupnya
4 helai daun pandan - simpul
1 st rempah garam masala
bahan kisar-
bawang putih
halia
kunyit hidup
gajus, badam
daun ketumbar + akarnya