Gambar dari Martha Stewart
AYAM PANGGANG ROSEMARY LEMON MADU
sumber : Cik Mat Gebu
1 ekor ayam - cucuk dengan garfu
1 bj jus lemon
2 sb fresh rosemary - cincang / dried rosemary
4 ulas bawang putih - tumbuk
1 sb parutan kulit lemon
4 sb madu
4 sb minyak zaitun
1 sb serbuk lada hitam
2 bj bawang besar - belah 6
Garam
Cara penyediaannya -
- Satukan semua bahan kecuali bawang dan garam - kacau rata, lumurkan pada ayam dan perap
- Dalam foil letakkan ayam + bawang besar + rosemary - bungkus dengan foil. Bakar 1 jam, buka foil - bakar lagi hingga kekuningan.
Gambar dari Martha Stewart
AYAM PANGGANG ROSEMARY CAJUN
1 ekor ayam
5 - 6 ulas bawang putih
1 sb dreid rosemary
1 in halia - tumbuk, ambil jus
1 sb serbuk lada hitam
1 sb jintan kasar
2 - 3 sb gula perang
1 sb cajun
2 st garam
2sb jus limau
3 sb minyak zaitun
5 bj kentang
2 bj tomato
6 bj baby carrot
mentega
kiub ayam
Cara penyediaannya -
- Tumis minyak zaitun + bawang putih hingga kekuningan, angkat
- Tumbuk kasar rosemary + lada hitam + jintan + bawang putih goreng tadi
- + baki minyak zaitun + gula perang + garam + cajun + jus limau + perasa/kiub ayam
- Gaul rempah + ayam - perap
- Kentang buang kulit, rebus 3/4 masak + lebihan rempah ayam. Susun kentang + carrot + tomato dalam tray + ayam. Sapukan mentega pada ayam + sayuran tadi.
Gravy -
1 sb tepung jagung
Jus ayam - tapis
mentega
~ masak dalam sos pan hingga pekat, curahkan ke atas ayam.
~ masak dalam sos pan hingga pekat, curahkan ke atas ayam.
Gambar dari Martha Stewart
AYAM PANGGANG ROSEMARY
1 ekor ayam
1 - 2 sb minyak zaitun
3 tangkai rosemary
1 sb mentega
serbuk lada hitam
garam
Cara penyediaannya -
- Gaulkan minyak zaitun + ayam
- Rosemary masukkan dalam ayam
- Ratakan garam + lada hitam + mentega sekeliling ayam, bakar.