Pages

Tuesday, 7 August 2012

AYAM PANGGANG BEREMPAH




Gambar dari Martha Stewart


AYAM PANGGANG BEREMPAH
sumber : Raidah

1 ekor ayam
1 st garlic salt
1 st ginger powder
1 st lemon pepper
1/2 st serbuk jintan
1/2 st serbuk ketumbar
1 st serbuk kunyit
1 sb serbuk cili / paprika
Garam
Gula / gula perang
Mentega





AYAM PANGGANG BEREMPAH 2
sumber : Raidah

1 ekor ayam
3 ulas bawang putih - cincang
1 sb dried rosemary
1/2 st biji ketumbar
1/2 st serbuk lada hitam
1 st serbuk cili / paprika
1 st mixed spice
1 st serbuk kunyit
1 sb madu
1 sb minyak zaitun
1 kiub ayam
Garam






AYAM PANGGANG BEREMPAH
sumber : Chef Sabri

`1 ekor ayam
3 sb serbuk kari daging
1 sb serbuk jintan manis
1 sb serbuk jintan putih
1 sb serbuk ketumbar
8 ulas bawang putih - titik
2 bj bawang besar - potong 4
8 sb minyak jagung
1/2 cawan air
2 btg carrot - potong, belah 4
1 btg celery - potong kasar
500g kentang -buang kulit, potong 4
2 bj jus limau nipis
2 sb gula
1/2 sb gula
1/2 sb perencah ayam
1 - 2 sb garam



AYAM PANGGANG BEREMPAH
sumber : Mamasya

1 kg kepak / peha ayam

bahan kisar -
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 in halia

1 sb serbuk jintan kasar
1 sb serbuk jintan halus
1 sb serbuk ketumbar
1 sb serbuk kunyit

2 sb madu / gula
1 sb kicap pekat
1 sb garam
1 sb sos tiram
1 st serbuk lada hitam
minyak zaitun / mentega - sapu masa bakar ayam supaya berkilat
~ satukan semua bahan, perap dengan ayam. Bakar 200c selama 45 minit.