Pages

Monday, 10 September 2012

RUSUK KAMBING PANGGANG BERMADU



RUSUK KAMBING PANGGANG BERMADU
sumber : Chef Joha

1 kg rusuk kambing
2 inci halia - tumbuk
4 ulas bawang putih - tumbuk
2 sb bj ketumbar - sangai, tumbuk
1 st bj jintan manis - sangai, tumbuk
2 st serbuk kunyit
2 sb serbuk ketumbar
1 st serbuk jintan halus
1 sb gula
2 sb madu
garam

Cara penyediaannya _

  1. Satukan semua bahan dengan rusuk, perap semalaman
  2. Bila hendak panggang + minyak.
  3. Panaskan oven 160c, bungkus rusuk dalam foil - panggang 30 minit. Buka foil, setting grill panggang lagi 15 - 20 minit. Letakkan 1 mangkuk air di hujung oven supaya rusuk tidak kering. Hidangkan dengan salad, mashed potatoes, sos pudina.


SOS PUDINA
minyak zaitun
jus lemon
daun pudina - cincang halus