Pages

Monday 10 September 2012

RUSUK DAGING BEREMPAH







RUSUK DAGING BEREMPAH
sumber :Chef Joha

2 kg rusuk daging / kambing

bahan sangai, tumbuk
4 sb bj ketumbar
2 st bj jintan manis
1 st bj jintan halus

4 inci halia - tumbuk
8 ulas bawang putih - tumbuk
4 sb serbuk ketumbar
2 st serbuk jintan manis
serbuk lada hitam
dried rosemary
dried thyme
4 sb madu
jus limau, garam, minyak masak

Cara penyediaannya -

  1. Satukan rempah tumbuk, gaulkan dengan daging
  2. Masukkan bahan- bahan lain - perap semalaman
  3. Letak 1 mangkuk kecil air di hujung oven. Bungkus rusuk dalam foil. Panaskan oven 180c. Bila dah panas letak rusuk atas tray, turunkan suhu 140c - biarkan masak 1 1/2 jam. Kemudian buka foil, setting grill 180c bakar lagi 10 minit. Setelah masak keluarkan dari oven, rehatkan 10 minit sebelum hidang.