Pages

Tuesday, 28 August 2012

KUIH BAKAR DAGING

sumber gambar dari Mat Gebu




sumber gambar dari Google



KUIH BAKAR DAGING
sumber : Kak Jee

250g daging - cincang
1 1/2 sb rempah kari daging
1 labu bawang besar - cincang
garam, perasa
3 cawan tepung gandum
3 cawan santan / susu cair / low fat milk
1 1/2 cawan air
5 bj telur
pewarna kuning
daun bawang
minyak sapi
oven 180c

Cara penyediaannya -
  1. Tumis 1 sb minyak + bawang hingga kekuningan + rempah - goreng sekejap sahaja nanti pahit
  2. Masukkan daging - masak hingga air daging kering, ketepikan.
  3. Pukul telur hingga kembang + susu + air - kacau dengan whisk + tepung, kacau lagi.
  4. Masukkan pewarna + garam.
  5. Bahagikan inti kepada 3 bahagian / acuan kuih bakar + 1/2 sudu minyak sapi.
  6. Acuan kuih bakar letakkan atas api dapur - panaskan. Perlahankan api - tuang bancuhan tepung 3/4 penuh, biarkan 1 minit. Sudukan inti daging dengan mulakan bahagian tengah. Bila nampak garing di tepi kuih, masukkan dalam oven bakar dengan api grill / atas. Bakar selama 20 minit. Makan dengan sos cili.