DAGING PEDAS SIAM
sumber : Mat Gebu
400g daging batang pinang - hiris
1 1/2 sb pes tomyam
2 batang serai - titik
5 cm lengkuas - potong 3, ketuk
3 sb pati santan / susu cair
10bj cili padi hijau - ketuk
10bj cili padi merah - ketuk
3 helai daun limau purut - hiris
10bj bawang merah - hiris
4 ulas bawang putih - hiris
5 cm halia - hiris
1/2 cawan air
1 sb sos ikan
2 st gula
4 bj limau kasturi - jus
1 kiub daging
Cara penyediaannya -
- Tumis bahan hiris + serai + lengkuas hingga wangi
- Masukkan pes tomyam + daun limau purut + daging - masak hingga daging kecut
- Masukkan air + santan + kiub + gula + sos ikan - kecilkan api. Masak hingga pekat + cili padi 1 - 2 minit. Tutup api + jus limau.