Pages

Saturday, 11 August 2012

DAGING MASAK HITAM MANIS


DAGING MASAK HITAM MANIS
sumber : Kak Ummi

500g daging batang pinang - hiris
1/2 cawan kicap manis - rebus bersama daging
3 sb cili kisar

Asingkan kepada 2 bahagian -
3 sb jintan manis - sangai, kisar halus
3 sb jintan putih - sangai, kisar halus

Bahan kisar -
4 bj bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit halia

rempah 3 sekawan
asam gelugur
minyak masak

Cara penyediaannya -

  1. Daging yang direbus empuk + separuh rempah + bahan kisar - goreng sekejap, asingkan dlam pinggan
  2. Tumis baki rempah + cili kisar  kacau
  3. Masukkan daging goreng + stok - gaul sekejap
  4. Masukkan asam gelugur + rempah 3 sekawan + kicap - masak hingga mendidih, hingga kuah pekat.