Pages

Saturday 11 August 2012

AYAM KASHMIR


AYAM KASHMIR
sumber : Dayang Jack

1/2kg ayam - potong, goreng separuh masak

Bahan hiris -
6 bj bawang merah
1/2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 in halia

1 btg serai - diketuk
rempah 4 sekawan
daun kari

Bancuh jadikan pes -
3 sb tomato puri
1 sb serbuk cili
2 sb rempah briyani
2 sb serbuk kari
sedikit air

4 bj tomato - potong
2 bj kentang - potong, goreng
garan, gula
minyak masak

Cara penyediaannya -

  1. Tumis rempah 4 sekawan + serai +d/kari hingga wangi
  2. Masukkan bahan hiris - masak hingga garing
  3. Masukkan pes rempah - kacau sekejap 
  4. Masukkan ayam + kentang + tomato - masak hingga mendidih dan pekat.