Pages

Saturday 11 August 2012

DAGING HITAM BEREMPAH MADU


DAGING HITAM  BEREMPAH MADU
sumber : Kak Ummi

500g daging batang pinang - hiris
2 btg serai - ketuk
1 in halia - ketuk
air secukupnya

2 sb rempah kari daging
1 sb rempah kurma
1 st serbuk ketumbar

4 sb kicap ABC
1 sb chilli flakes
1 sb HONEY BBQ BLACKPEPPER
1 st cuka
3 sb madu
1 st gula
garam

Bahan tumbuk -
5 bj bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia

Cara penyediaannya -
  1. Rebus daging + air + serai + halia - hingga empuk, angkat.
  2. Tumis bahan tumbuk hingga wangi + rempah + serai dari rebusan daging tadi - kacau
  3. Masukkan daging - kacau + kicap + cuka + sos bbq + madu + garam + stok - masak hingga terbit minyak, angkat.