Pages

Saturday, 11 August 2012

SOTONG MASAK KARI KERING/ BEREMPAH


SOTONG MASAK KARI KERING / BEREMPAH
sumber : Dayang Jack

300g sotong basah + serbuk kunyit + garam - rebus 1/2 masak, toskan
1 tangkai d/ kari
1 sb serbuk kari
1 sb serbuk cili / cili kisar
1 sb serbuk ketumbar
1/2 st serbuk lada hitam

1 bj bawang besar - mayang
2 bj bawang merah - hiris
1 ulas bawang putih - hiris
1 cm halia - hiris
1 bj cili merah - hiris

4 sb santan pekat/ susu cair
1 sb sos tomato
garam, gula

Cara penyediaannya -

  1. Tumis bawang + halia + d/ kari hingga wangi
  2. Satuka rempah + air - jadikan pes, masukkan dalam kuali - tumis hingga pecah minyak
  3. Masukkan sos tomato + santan + cili merah - masak hingga mendidih, sedikit pekat
  4. Masukkan sotong, perasakan dengan garam, gula.