SOTONG MASAK KARI KERING / BEREMPAH
sumber : Dayang Jack
300g sotong basah + serbuk kunyit + garam - rebus 1/2 masak, toskan
1 tangkai d/ kari
1 sb serbuk kari
1 sb serbuk cili / cili kisar
1 sb serbuk ketumbar
1/2 st serbuk lada hitam
1 bj bawang besar - mayang
2 bj bawang merah - hiris
1 ulas bawang putih - hiris
1 cm halia - hiris
1 bj cili merah - hiris
4 sb santan pekat/ susu cair
1 sb sos tomato
garam, gula
Cara penyediaannya -
- Tumis bawang + halia + d/ kari hingga wangi
- Satuka rempah + air - jadikan pes, masukkan dalam kuali - tumis hingga pecah minyak
- Masukkan sos tomato + santan + cili merah - masak hingga mendidih, sedikit pekat
- Masukkan sotong, perasakan dengan garam, gula.