Pages

Saturday, 11 August 2012

AYAM PENYET


AYAM PENYET
sumber : Cik Mat Gebu

6 keping peha ayam 
2 sb minyak
3 helai d/ bay
2 sb pati santan
1 sb ketumbar biji - goreng tanpa minyak/ sangai - kisar
1/2 st jintan manis - goreng tanpa minyak - kisar

Bahan kisar -
2 btg serai - hiris
120g lengkuas - hiris
4 keping halia - hiris
3 ulas bawang putih
3 bj buah keras
1 bj cili merah
2 cm kunyit hidup

1 st garam
1 st gula

Cara penyediaannya -
  1. Gaulkan ayam + jus lemon + garam - perap 10 minit, cuci dan toskan. Cucuk dengan garfu.
  2. Perap ayam + bahan kisar + santan selama 1 malam. 
  3. Panaskan kuali, tumis ayam + bay leaf - 10 minit, hingga sedikit kering.
  4. Panggang 200c selama 45 - 1 jam.