Pages

Saturday, 11 August 2012

RENDANG DAGING


RENDANG
sumber : Chef li

1 kg daging - rebus hingga empuk
2 senduk besar stok daging
1/2 sb halia
1 st lengkuas
1 st kunyit hidup
1 btg serai - hiris
1/2 senduk kecil pes bawang merah
150 santan
cili kisar - ikut kepedasan
gula

Rendang Tok - cili kering + limau purut + kicap banyak
Rendang Biasa - cili kering + limau purut + kicap sedikit
Rendang Padang - cili padi + daun kunyit

2 kg ayam - 14 ketul
2.2kg ayam - 15 ketul


RENDANG DAGING
sumber : Cik Mat Gebu

1 kg daging - potong kiub / hiris lebar
1 keping asam gelugur
1 sb gula melaka
2 sb kerisik
2 cawan santan cair
1 cawan pati santan
3 sb cili kisar
2 sb penuh serbuk kari daging
rempah 4 sekawan
2 helai d/ kunyit - hiris
4 helai d/ limau purut
garam

Bahan kisar halus -
10 bj bawang merah
3 ulas bawang putih
6 btg serai - hiris
1 in halia
1 in lengkuas
3 bj buah keras
3/4 in kunyit hidup

Cara penyediaannya -
  1. Bahan kisar halus + serbuk kari + cili kisar - jadika pes. Tumis hingga pecah minyak
  2. Masukkan daging - masak hingga daging kecut
  3. Masukkan santan cair, tutup kuali - masak hingga empuk
  4. Masukkan pati santan + kerisik + gula melaka + d/ limau purut + asam - kacau hingga kering
  5. Akhir sekali + garam + d/ kunyit - tutup api. 


RENDANG TOK
sumber : Planta

1 kg daging
2 cawan santan pekat dari 1 bj kelapa
1 cawan kerisik
1/2 bj kelapa muda - hiris nipis
3 sb gula merah
3 keping asam gelugur
4 sb planta
3 helai daun kunyit - hiris nipis
20 bj cili kering - kisar
2 batang serai - ketuk
garam, gula

bahan rempah kisar untuk perap dengan daging -
1 sb jintan manis
1 sb jintan putih
1 sb lada hitam
3 sb ketumbar biji

bahan tumis- rempah 4 sekawan

bahan kisar -
20 bj bawang merah
5 cm halia
2 cm lengkuas
5 batang serai