SERUNDING KELAPA UDANG KERING
sumber : Cik Mat Gebu
1 bj kelapa - parut putih sahaja
1/3 st serbuk kunyit + gaulkan dengan kelapa
3 sb udang kering - rendam 10 minit, toskan
2 sb cili kisar
Bahan kisar -
8 bj bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 in lengkuas
3 btg serai - hiris halus
1 sb ketumbar biji
1/2 st jintan kasar
1/2 st jintan halus
4 helai d/ limau purut
garam, gula
Cara penyediaannya -
- Sangai kelapa parut + serbuk kunyit - 2-3 minit, angkat dan ketepikan.
- Tumis bahan kisar hingga wangi + cili kisar + udang kering - masak hingga terbit minyak ( guna api sederhana )
- Masukkan garam + gula + d/ limau purut - kacau rata
- Masukkan kelapa - gaulkan dengan api kecil, kacau hingga serunding ringan dan kering tapi lembap. Angkat.