Pages

Friday, 7 September 2012

BISTIK DAGING





BISTIK DAGING
sumber : Chef Joha

1 kg daging batang pinang - dadu
serbuk kunyit + garam + ketumbar - gaulkan dengan dging
1/2 cawan kicap

bhan kisar -
2 ulas bawang putih
1 in halia
2 bj bawang besar

1 bj bawang besar - hiris
1 st lada hitam
gula secukupnya
2 bj kentang - potong bulat / wedges
2 sb cili kisar
1 tin tomato plum - dikisar
1 peket rempah bistik
2 batang carrot - potong serong
rempah 4 sekawan
1 cawan air
garam, minyak
daun ketumbar, bawang goreng - untuk hiasan

Cara penyediaannya -
  1. Goreng daging, angkat dan ketepikan
  2. Tums rempah 4 sekawan + bahan kisar + bawang hiris + kicap + air - gaulkan
  3. Masukkan carrot + daging - tutup periuk, masak dengn api kecil. hidangkan dengan kentang goreng.