sumber : Chef Joha
1 kg daging cincang tanpa lemak
3 tangkai daun ketumbar - potong halus
1 mangkuk daun pudina - potong halus, kalau daging kambing lebihkan pudina
secubit serbuk pala
1/2 st serbuk jintan halus
1/2 st serbuk ketumbar
1/2 st serbuk lada hitam
2 sb minyak zaitun
garam
~ gaulkan sebati, buatkan bebola - goreng garing, ketepikan.
SOS MARINARA
140g tomato puri
2 bj tomato - hiris
1 bj bawang besr - dadu
4 ulas bawang putih - tumbuk
1 in halia - tumbuk
20 bj gajus - tumbuk
20 bj badam - tumbuk
3 akar daun ketumbar
3 sb minyak zaitun
secubit serbuk paprika
secubit serbuk pala
secubit serbuk kulit pala / mace
2 helai bay leaf
garam, gula
Cara penyediaannya -
- Tumis bawang + kacang tumbuk hingga wangi + tomato hiris + tomato puri + rempah serbuk + stok - masak hingga mendidih
- Masukkan bebola daging, kecilkan api. Tutup tudung periuk - biarkan masak selama 15 minit.
- Masukkan daun pudina , daun ketumbar.