Pages

Friday, 7 September 2012

DAGING PANGGANG BEREMPAH





DAGING PANGGANG BEREMPAH
sumber : Chef Joha

2 - 2.5 kg peha kambing / leg of lamb
2 sb rempah garam masala
2 sb bj ketumbar
1 st bj jintan manis
3 sb dried rosemary
2 st dried thyme
2 in halia
4 - 5 ulas bawang putih
1 st bj lada hitam
2 tangkai daun pudina
2 sb madu
garam, gula
minyak zaitun

Cara penyediaannya -
  1. Kisar semua bahan rempah + daun pudina - gaulkan pada daging
  2. Cucukkan daging dengan pisau, sapukan rempah dalam kelaran/ potongan daging tadi + minyak - perap semalaman dalam plastic cling.
  3. Panaskan tray besar/ grill pan - goreng daging 8 minit, golekkan rata. Bungkus dalam foil, bakar dlam oven setkan suhu grill 200c. Letak 1 mangkuk air di hujung oven. Bila nak masukkan daging setkan suhu 150c, panggang 30 minit. Buka foil, panggang lagi 40 minit. Pusingkan peha kambing selepas 20 minit pembakaran.
  4. Bila sudah masak, rehatkan 15 minit dan tuangkan madu. Jus yang keluar dari daging tuangkan sekali supaya daging lebih berperisa dan tak kering.