Pages

Friday, 7 September 2012

ROAST BEEF









ROAST BEEF
sumber : Chef Joha

2 kg daging batang pinang
2 tangkai fresh rosemary
2 tangkai fresh thyme

bahan sangai, tumbuk -
2 sb bj ketumbar
1 st bj jintan manis
1 st bj jintan halus

2 sb minyak zaitun

bahan tumbuk -
2 in halia
3 ulas bawang putih
3 bj lada hitam

garam
3 sb madu

Cara penyediaannya -
  1. Satukan daging + garam + lada hitam
  2. Sapukan bahan tumbuk + rempah tumbuk + rosemary + thyme - perap dalam plastik + minyak zaitun, Perap semalaman.
  3. Letak 1 mangkuk air dalam oven, panaskan 200c letak daging dalam tray dan setkan grill. Kemudian tuunkan suhu 140c panggang 30 minit, pusingkan daging selepas 15 minit. Kemudian tinggikan suhu 180c, bakar 10 minit - pusingkan daging. Keluarkan daging, rehatkan 10 minit barulah potong nipis.




SOS / GRAVY ROAST BEEF
Jus daging panggang
1 bj bawang besar - dadu
2 sb tepung gandum
sedikit air
garam, gula / madu
serbuk lada hitam
cendawan butang - hiris
~ satukan semua bahan, masak dengan api kecil hingga pekat.