Pages

Friday, 7 September 2012

KARI DAGING KASHMIRI



KARI DAGING KASHMIRI
sumber : Chef Joha

1 kg daging kambing - potong kiub besar
3 helai daun bay leaf
rempah 3 sekawan ( tanpa bunga lawang )
1/2 st jintan manis
2 labu bawang besar - hiris
2 st serbuk kunyit
3 sb cili kisar
3 st serbuk ketumbar
3 tangkai cili kering
3 in halia  - tumbuk
4 ulas bawang putih - tumbuk
2 bj tomato - dadu
1 sb tomato puri
1 cawan air
garam secukupnya
1 genggam daun ketumbar - potong kasar
1/2 cawan minyak

Cara penyediaannya -
  1. Panaskan minyak, tumis bay leaf + rempah 3 sekawan hingga wangi + bawang + rempah serbuk
  2. Masukkan cili kisar + tomato puri + tomato dadu - kacau
  3. Masukkan daging - masak hingga daging kecut + air - masak 45 minit, hingga daging empuk.