SEAFOOD PASTA
sumber : Chef Joha
2 keping sotong - hiris nipis
12 keping udang - buang kulit
15 keping kepah, lala - rebus dengan air, tapis dan ketepikan
1 keping fillet ikan - hiris
1 peket spiral pasta
1 bj bawang besar - dadu
4 ulas bawang putih - cincang
2 tangkai daun parsley
1 st lada sulah
2/3 cawan air dari rebusan pasta
1 tangkai cili hijau - hiris
5 tangkai cili padi
3 sb minyak zaitun
garam
Cara penyediaannya -
- Rebus pasta + garam + minyak
- Dalam kuali tumis minyak zaitun + bawang + cili hijau - masak hingga layu
- Masukkan sayuran + udang + fillet + sotong - masak sekejap saja
- Masukkan pasta + kepah, lala rebus tadi - gaul sekejap
- Taburkan parsley + cili padi + garam + lada sulah. Kalau kering + 1 cawan air pasta / stok seafood tadi + kiub ikan bilis.