Pages

Sunday, 9 September 2012

BEEF / LAMB SHABSUKA










BEEF / LAMB SHABSUKA
sumber : Chef Joha

500g daging cincang
2 batang carrot - dadu
2 bj tomato - dadu
2 bj bawang besar - dadu
2 bj cili hijau - hiris
2 st serbuk ketumbar
1 st serbuk jintan manis
1/2 st serbuk kunyit
1 batang kayu manis
1/2 st lada hitam - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
1 in halia - tumbuk
2 helai daun ketumbar - potong halus
4 bj telur
2 sb bawang goreng
2 sb minyak sapi
garam, minyak masak

Cara penyediaannya -
  1. Goreng daging cincang + minyak sapi + kayu manis + rempah serbuk + garam + lada hitam 
  2. Panaskan minyak + bawang besar + bahan tumbuk - hingga layu + daging goreng + carrot  + cili hijau + daun ketumbar + bawang goreng + tomato - gaul sebati.
  3. Masukkan garam - angkat, tuangkan dalam kaserol buatkan 4 lubang kecil setebal 1 inci masukkan telur ke dalamnya. Panaskan oven, bakar selama 10 minit hingga telurnya masak.