Pages

Sunday, 12 August 2012

SAMBAL IKAN BAKAR



SAMBAL IKAN BAKAR
sumber : Norasikin Basri

Kembung / Pari / Cencaru

Bahan kisar -
1 bj bawang besar
2 ulas bawang putih
2 sb cili kering - kisar kering tanpa air
1 ibu jari halia
2 btg serai
1 ibujari lengkuas

air asam jawa / jus limau kasturi
2 sb minyak
garam, gula merah


Cara penyediaannya -
  1. Tumis bahan kisar hingga garing dan pecah minyak
  2. Grill atas kuali, setelah masak letak atas daun pisang, teruskan grill hingga daun pisang keluarkan aroma wangi

Smokey flavour - guna dapur arang / kayu yang keluarkan asap
                           boleh guna oven grill


Tips untuk berniaga -
1. Masukkan d/ kunyit, d/ limau purut atau pes tomyam untuk kelainan
2. Cari kaedah bakar seperti dalam tempayan
3. keluarkan perencah ikan bakar untuk dijual