SAMBAL IKAN BAKAR
sumber : Norasikin Basri
Kembung / Pari / Cencaru
Bahan kisar -
1 bj bawang besar
2 ulas bawang putih
2 sb cili kering - kisar kering tanpa air
1 ibu jari halia
2 btg serai
1 ibujari lengkuas
air asam jawa / jus limau kasturi
2 sb minyak
garam, gula merah
Cara penyediaannya -
- Tumis bahan kisar hingga garing dan pecah minyak
- Grill atas kuali, setelah masak letak atas daun pisang, teruskan grill hingga daun pisang keluarkan aroma wangi
Smokey flavour - guna dapur arang / kayu yang keluarkan asap
boleh guna oven grill
Tips untuk berniaga -
1. Masukkan d/ kunyit, d/ limau purut atau pes tomyam untuk kelainan
2. Cari kaedah bakar seperti dalam tempayan
3. keluarkan perencah ikan bakar untuk dijual