IKAN STIM CARA THAI
sumber : Norasikin Basri
1 ekor ikan - cuci, tos dan lap kering
1/2 st minyak bijan
1/2 cawan stok sayuran
2 st jus limau nipis
1 st gula perang
2 st kicap cair
1 sb sos ikan
1 btg serai - ketuk + dalam periuk stok sayuran - panaskan
3 bj cili padi
1 st tepung jagung + 2 sb air - bancuh
1 in halia muda
5g daun bawang - julienne
d/ ketumbar
garam
Cara penyediaannya -
- Lumur ikan + garam + minyak bijan - letak dalam bekas
- Serai - masukkan dalam stok sayuran - panaskan + kicap + sos ikan + cili padi ketuk + garam + gula + jus limau
- Bancuhan tepung jagung - kacau jadikan likat sikit , curahkan separuh kuah atas ikan
- Taburkan halia muda, daun bawang
- Kukus 10- 15 minit dengan api kuat. Keluarkan ikan, hias dengan d/ ketumbar - curahkan kuah selebihnya jika perlu