Pages

Sunday 12 August 2012

IKAN MASAK 3 RASA


IKAN MASAK 3 RASA
sumber : Norasikin Basri

1 ekor ikan - gaulkan + garam + tepung jagung
1 potong nanas hampir masak - dadu
1/2 bj tomato - dadu
1/2 btg carrot - cincang

Bahan cincang halus -
1/2 bj lada merah
5 bj cili padi
1/2 bj bawang besar
1 ulas bawang putih

1 st jus limau nipis
1 st gula
1 1/2 st garam
1 sb sos ikan
1 st sos tiram
1 sb sos cili
2 sb minyak
1 sb tepung jagung
1 cawan stok ayam
minyak masak - untuk goreng tenggelam


Cara penyediaannya -
  1. Goreng ikan deep frying dengan api kuat hingga garing, angkat
  2. 2 sb minyak - tumis bahan cincang sekejap + stok ayam - masak hingga mendidih 
  3. Masukkan sos + nanas + tomato
  4. Masukkan garam, gula + jus limau - curahkan atas ikan. Hiaskan dengan d/ ketumbar

Tips untuk berniaga -
1. Goreng ikan dengan api besar jadikan ikan sangat garing di luar tapi isinya lembut di dalam. Jika guna 
    kepanasan biasa, isi ikan akan menjadi terlalu masak dan keras sementara menunggu kulit di luar garing
2. Gantikan dengan nanas / epal hijau / mangga muda
3. Gunakan minyak yang banyak untuk menggoreng dan api besar
4. Pelbagaikan resepi dengan gantikan ikan dengan udang, sotong ketam dll.