Pages

Sunday, 12 August 2012

ASAS NASI GORENG RESTORAN THAI


ASAS NASI GORENG RESTORAN THAI
sumber : Norasikin Basri

2 cawan nasi putih
1 ulas bawang putih - ketuk
1 st cili kisar
1 st sos tiram
1 st kicap pekat
2 bj cili padi - ketuk
1/2 st garam
1 st sos ikan
2 sb minyak masak
1 bj telur - dipukul
 sayuran / sayur campur

Cara penyediaannya -
  1. Tumis bawang putih + cili padi hingga wangi
  2. Masukkan telur di permukaan kuali, buatkan lapisan nipis baru gaulkan
  3. Kecilkan api + nasi + sayur
  4. Satukan sos - besarkan api, gaul dengan nasi
~ boleh campurkan isi ayam, ikan bilis ( nasi goreng kampung )
   udang, sotong  ( nasi goreng seafood )
   fishball, lada hitam + lada sulah + kiub pati ayam ( nasi goreng cina )


NASI GORENG CINA
sumber : Norasikin Basri

200g nasi putih
1 ulas bawang putih - ketuk
2 sb minyak masak
1 st sos tiram
1 st sos ikan
1 bj telur - goreng hancur
1/4 cawan sayur campur
serbuk lada sulah
garam
isi ayam / daging / sotong / udang

Cara penyediaannya -
  1. Tumis bawang putih hingga wangi + sos ikan + sos tiram
  2. Masukkan sayur + telur + nasi - gaul
  3. Masukkan garam + lada sulah + serbuk pati ayam ( sedikit )