ASAS NASI GORENG RESTORAN THAI
sumber : Norasikin Basri
2 cawan nasi putih
1 ulas bawang putih - ketuk
1 st cili kisar
1 st sos tiram
1 st kicap pekat
2 bj cili padi - ketuk
1/2 st garam
1 st sos ikan
2 sb minyak masak
1 bj telur - dipukul
sayuran / sayur campur
Cara penyediaannya -
- Tumis bawang putih + cili padi hingga wangi
- Masukkan telur di permukaan kuali, buatkan lapisan nipis baru gaulkan
- Kecilkan api + nasi + sayur
- Satukan sos - besarkan api, gaul dengan nasi
~ boleh campurkan isi ayam, ikan bilis ( nasi goreng kampung )
udang, sotong ( nasi goreng seafood )
fishball, lada hitam + lada sulah + kiub pati ayam ( nasi goreng cina )
NASI GORENG CINA
sumber : Norasikin Basri
200g nasi putih
1 ulas bawang putih - ketuk
2 sb minyak masak
1 st sos tiram
1 st sos ikan
1 bj telur - goreng hancur
1/4 cawan sayur campur
serbuk lada sulah
garam
isi ayam / daging / sotong / udang
Cara penyediaannya -
NASI GORENG CINA
sumber : Norasikin Basri
200g nasi putih
1 ulas bawang putih - ketuk
2 sb minyak masak
1 st sos tiram
1 st sos ikan
1 bj telur - goreng hancur
1/4 cawan sayur campur
serbuk lada sulah
garam
isi ayam / daging / sotong / udang
Cara penyediaannya -
- Tumis bawang putih hingga wangi + sos ikan + sos tiram
- Masukkan sayur + telur + nasi - gaul
- Masukkan garam + lada sulah + serbuk pati ayam ( sedikit )